Τι είναι η Γλουτένη;
Ο όρος Γλουτένη χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρωτεΐνες που βρίσκονται στους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η βρόμη. Η γλουτένη βρίσκεται στο ενδόσπερμα του σπόρου (ένα είδος ιστού που υπάρχει στους σπόρους που προορίζονται για αλεύρι). Βασική της λειτουργία είναι να θρέφει το φυτό κατά τη διάρκεια της βλάστησής του.
Η γλουτένη αποτελείται από εκατοντάδες πρωτεΐνες της ίδιας οικογένειας, οι οποίες κατατάσσονται σε 2 βασικές κατηγορίες:
1. Τις γλοιαδίνες, που προσδίδουν στη ζύμη την ιδιότητα να φουσκώνουν κατά το ψήσιμο.
2. Τις γλουτενίνες, που ευθύνονται για την ελαστικότητα της ζύμης, προσδίδοντας συνοχή στο τρόφιμο.
Δεν περιέχουν όλοι οι σπόροι των δημητριακών γλουτένη. Το καλαμπόκι, το κεχρί, το φαγόπυρο, η κινόα, το καστανό και το άγριο ρύζι και ο αμάραντος, είναι μερικές τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη. Το πίτουρο βρόμης είναι επίσης ελεύθερο γλουτένης, αλλά διατρέχει υψηλό κίνδυνο «επιμόλυνσης» κατά την επεξεργασία του.
Τις τελευταίες δεκαετίες η ΔΕΓ προωθείται από πολλούς ως ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο και ως αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης του σωματικού βάρους. Το φαινόμενο υιοθέτησής της μάλιστα, ως μέρος ενός γενικότερου lifestyle, παρατηρείται όλο και συχνότερα. Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η τροποποίηση διατροφικών επιλογών, όταν δεν συντρέχει συγκεκριμένη ανάγκη υγείας, είναι απολύτως αχρείαστη και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Η κοιλιοκάκη αποτελεί τη μόνη περίπτωση υγείας, στην οποία η ανάγκη αποκλεισμού της λήψης γλουτένης, είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου. Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο πρόβλημα υγείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη φλεγμονών κατά μήκος του λεπτού εντέρου. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση και η εκδήλωσή της πυροδοτείται από την πρόσληψη γλουτένης και τον γενικότερο ανθυγιεινό τρόπο διατροφής. Για τα άτομα αυτά, η αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου του λεπτού εντέρου και η γενικότερη πρόληψη των επιπλοκών της κοιλιοκάκης, είναι κρίσιμη και η ΔΕΓ αποτελεί τη μοναδική μέθοδο προσέγγισης των παραπάνω. Ακόμη, περιορισμός της γλουτένης προτείνεται και σε άτομα πάσχοντες από μία αμφιλεγόμενη παθολογική κατάσταση γνωστή ως μη σχετιζόμενη με κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη, της οποίας τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Τέλος, ο περιορισμός της γλουτένης ίσως κριθεί απαραίτητος από ειδικούς υγείας και σε περιπτώσεις ατόμων με σιδηροπενική αναιμία ή και οστεοπόρωση.
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης;
Κατά τη ΔΕΓ εφαρμόζεται ο πλήρης αποκλεισμός όλων των προϊόντων σίτου, σίκαλης και κριθαριού, όπως ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, μακαρόνια, κουσκούς, πλιγούρι ή και προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από άλευρα των παραπάνω δημητριακών, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ, μπισκότα, πίτες και φύλλα. Όσον αφορά τη βρόμη, μπορεί να καταναλωθεί σε συγκεκριμένες ποσότητες από άτομα με κοιλιοκάκη, ωστόσο αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχουν προσμίξεις με άλλα σιτηρά, ενώ είναι καλό να λαμβάνεται υπό διαιτολογική παρακολούθηση.
Οι δίαιτες αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό με ποικίλους τρόπους:
1. Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα γλουτένης είναι συγκριτικά υψηλότερα θερμιδικά από τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης.
2. Πολύ πιθανό ωστόσο είναι να συμβεί και το αντίθετο! Οι τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή λιπαρά, ώστε να βελτιωθούν γευστικά.
3. Μπορεί να οδηγήσουν σε υποθρεψία και αυτό γιατί πολλοί από τους σπόρους που περιέχουν γλουτένη, περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μεγάλες ποσότητες, όπως για παράδειγμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D3, σίδηρο και φυτικές ίνες.
4. Πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. Η εξ ολοκλήρου απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή είναι πιθανό να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, λόγω της άμεσης σχέσης μεταξύ τους, η οποία έχει περεταίρω συνδεθεί με μείωση των γνωστικών λειτουργιών και ανάπτυξη της νόσου Alzheimer. Από την άλλη, η ιδιαίτερα αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίζεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την ανάπτυξη φλεγμονών. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες μελέτες χρειάζονται προκειμένου να προκύψουν πιο στέρεα συμπεράσματα!
5. Τα διατροφικά πλάνα ελεύθερα γλουτένης, φαίνεται να βελτιώνουν σταδιακά την ικανότητα πέψης των γευμάτων, μειώνοντας συμπτώματα συσχετιζόμενα με την δυσπεψία, όπως το φούσκωμα και οι διάρροιες, καθώς και άλλα όπως τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Που αλλού πρέπει να δίνεται προσοχή;
Για την αποφυγή της επιμόλυνσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά σκεύη τόσο για την παρασκευή, όσο και για το σερβίρισμα και την αποθήκευση των τροφίμων ελεύθερων γλουτένης. Ακόμα, συνίσταται το σχολαστικό πλύσιμο χεριών και σκευών από άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα τυποποιημένα προϊόντα, που διατρέχουν κίνδυνο επιμόλυνσης κατά την επεξεργασία τους στα εργοστάσια παρασκευής τους. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο τα άτομα με ευαισθησία να αναζητούν πάντα την ειδική ένδειξη “gluten free“ στο εξωτερικό της συσκευασίας των προϊόντων αυτών, η οποία εγγυάται την καθαρότητα τους ως προς τη γλουτένη.
Παράγοντες που αυξάνουν τη δυσκολία υιοθέτησης Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης
> Η ηλικία εμφάνισης – διάγνωσης ευαισθησίας στη γλουτένη. Η διάγνωση σε μικρή ηλικία, κάνει την προσκόλληση στη ΔΕΓ αρκετά ευκολότερη.
> Η συννοσηρότητα. Η παράλληλη ύπαρξη άλλης νόσου που επιβάλλει επιπλέον διατροφικούς περιορισμούς, μπορεί να κάνει την προσκόλληση στη ΔΕΓ ακόμα πιο δύσκολη.
> Οι συνθήκες ζωής και η έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες που μπορούν να εντείνουν τόσο τα συμπτώματα, όσο και την διατήρηση των κανόνων της ΔΕΓ.
> Η δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης από κάποιον ειδικό γαστρεντερολόγο ή διατροφολόγο (ή ιδανικά, και συνδυασμό τους), ώστε το άτομο με ευαισθησία να έχει καταλληλότερη και εξατομικευμένη καθοδήγηση.
> Η υποστήριξη από το περιβάλλον του ατόμου που ακολουθεί τη ΔΕΓ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευκολία (ή μη) αυστηρής προσκόλλησης του ατόμου στη ΔΕΓ.
> Η διαθεσιμότητα ασφαλών, προς κατανάλωση γευμάτων και ποτών σε κέντρα εστίασης, καθώς και η τήρηση των κανόνων ως προς την γλουτένη, από το προσωπικό.
> Η διαθεσιμότητα τροφίμων ελεύθερων γλουτένης στην αγορά, αλλά και οι τιμές πώλησής τους.
> Η ύπαρξη καλά οργανωμένων συλλόγων – δικτύων υποστήριξης των ατόμων με ευαισθησία, η επαρκής ενημέρωσή τους από αξιόπιστες πηγές, παίζουν ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχή υιοθέτηση της ΔΕΓ από άτομα με ευαισθησία.
> Η παροχή κρατικής οικονομικής μέριμνας, για τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται οικονομικά στην αγορά ειδικών προϊόντων, ελεύθερων γλουτένης.
ΙΔΡΥΜΑ, Τ., Συμβούλιο, Δ., Υπηρεσίες, Σ., Στοιχεία, Ο., Διατροφή, Ε., Πρωτόκολλα, Μ., Ασθενείς, Σ., Εκδηλώσεις, Ε., Συνέδρια, Ά. and Εντέρου, Κ., 2022. Διατροφή – ΕΛΙΓΑΣΤ. [online] ΕΛΙΓΑΣΤ. Available at:
Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο
bacteflora® DAILY
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
bacteflora® PLUS
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με ενισχυμένη σύνθεση για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με ενισχυμένη σύνθεση για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
bacteflora® GOLD
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με υψηλή περιεκτικότητα για την συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με υψηλή περιεκτικότητα για την συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
bacteflora® MICROBIOME
Συμβιωτικό νέας γενιάς με προβιοτικό & πρεβιοτικό για τη συμπλήρωση & αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.
Συμβιωτικό νέας γενιάς με προβιοτικό & πρεβιοτικό για τη συμπλήρωση & αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.
bacteflora® JUNIOR
Προβιοτικό ειδικής σύνθεσης για παιδιά έως 12 ετών.
Προβιοτικό ειδικής σύνθεσης για παιδιά έως 12 ετών.
bacteflora® PPI
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων.
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων.
bacteflora® IMMUNE relief
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το κρυολόγημα.
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το κρυολόγημα.
bacteflora® IMMUNE maximum
Προβιοτικά με βήτα γλυκάνες, βιοφλαβονoειδή, εκχύλισμα αστράγαλου, βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προβιοτικά με βήτα γλυκάνες, βιοφλαβονoειδή, εκχύλισμα αστράγαλου, βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
bacteflora® JUNIOR immune
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό των παιδιών από 4 ετών και άνω.
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό των παιδιών από 4 ετών και άνω.
bactefiber® REGULAR
Φυτικές ίνες για την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.
Φυτικές ίνες για την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.
bactefiber® MASTIHA
Φυτικές ίνες & μαστίχα Χίου για την ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών.
Φυτικές ίνες & μαστίχα Χίου για την ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών.
bactefiber® JUNIOR
Φυτικές ίνες & aquamin σε σκόνη για την κινητικότητα του εντέρου των παιδιών.
Φυτικές ίνες & aquamin σε σκόνη για την κινητικότητα του εντέρου των παιδιών.
rhodiotil® CALM
Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για τη διαχείριση του stress.
Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για τη διαχείριση του stress.
sferevit® IRON & C
Συνδυασμός σιδήρου με βιταμίνη C για ευεξία, τόνωση και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Συνδυασμός σιδήρου με βιταμίνη C για ευεξία, τόνωση και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.