Searc Page

Αντιμετώπισε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

05/21/2021

Η εμμηνόπαυση αρχίζει 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας της γυναίκας. Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ 45-55 ετών, με τη μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης να είναι γύρω στα 50 χρόνια, ωστόσο μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών. Υπολογίζεται ότι το 1% των γυναικών έχουν εμμηνόπαυση πριν γίνουν 40 ετών, ενώ το 5% πριν τα 45 έτη. Η εμμηνόπαυση πριν από τα 40 θεωρείται πρόωρη και εφ’ όσον δεν έχει προκληθεί από ιατρική παρέμβαση, μπορεί να έχει γενετικά, μεταβολικά, αυτοάνοσα κ.λπ. αίτια, ενώ πρέπει να αξιολογείται ενδελεχώς από έναν ειδικό.

Όταν λήξει η έμμηνος ρύση μιας γυναίκας, εκδηλώνεται σημαντική μείωση στα επίπεδα οιστρογόνων και κατά συνέπεια φυσικές αλλαγές.

Στην πλειοψηφία των γυναικών προκαλούνται ορισμένα συμπτώματα, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 80%. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις (40%), νυxτερινές εφιδρώσεις (17%), αϋπνία (16%), κολπική ξηρότητα (13%), διαταραχές διάθεσης (12%) και αύξηση σωματικού βάρους (12%). Αλλαγές παρατηρούνται, επίσης, στα επίπεδα χοληστερόλης (αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου) και απώλεια ασβεστίου από τα οστά (αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης). Τα συμπτώματα ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα στη σοβαρότητα και τον τύπο τους εμφάνισής τους, αλλά μπορούν να επηρεάσουν το ίδιο δυσάρεστα την ποιότητα ζωής.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) χρησιμοποιείται από πολλές γυναίκες για να βοηθήσει στον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν HRT λόγω άλλων προβλημάτων υγείας ή απλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Η απόφαση για λήψη HRT ή όχι θα πρέπει να συζητείται πάντοτε με το γιατρό σας.

Παράλληλα, μια σειρά αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ολοένα και περισσότερες σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής. 

Έτσι λοιπόν και στην εμμηνόπαυση αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κάνοντάς τα πιο ανεκτά. Αυτό μπορεί ακόμα και να περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Ελέγξτε το βάρος σας

Η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση οφείλεται σε πτώση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%. Είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε ηλικία και αν σταματήσει η έμμηνος ρύση να διατηρήσετε μια τακτική σωματική δραστηριότητα και μια ελεγχόμενη και ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να δίνετε προσοχή στις θερμίδες και τις μερίδες που καταναλώνετε, επιλέξτε τις ασκήσεις με βάρη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας ή το γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μην αλλάξετε τη καθημερινότητά σας, όσο αυτό είναι δυνατόν, μιας και η ψυχολογική και σωματική ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την ηλικία για την αντιστάθμιση της αύξησης βάρους και της μεταβολικής αλλαγής. 

Τα κιλά που ίσως πάρετε έχουν τη τάση να «κάθονται κεντρικά» μετά την εμμηνόπαυση, όπως στην κοιλιακή χώρα και την περιφέρεια.  Η εμμηνόπαυση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την αρχή για μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης Τύπου-2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γυμναστική που περιλαμβάνει άσκηση με βάρη μπορεί να αντισταθμίσει τον καταμερισμό του λίπους, να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό. 

Το υπερβολικό βάρος, επίσης, είναι υπεύθυνο και για άλλους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η αύξηση του πόνου στις αρθρώσεις, ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο κολοορθικός καρκίνος, η έξαρση των εξάψεων και οι νυκτερινές εφιδρώσεις είναι κάποια από τα συμπτώματα που επιδεινώνονται με την ύπαρξη παραπάνω κιλών. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κακή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση. Η αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με την ψυχολογική επιβάρυνση μπορούν να συμβάλλουν στην χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην έλλειψη διάθεσης, στην μείωση της παραγωγικότητας κ.ά.

Ενδυναμώστε τα οστά σας

 Από την ηλικία των 35 αρχίζει η σταδιακή και αργή απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Η οστική απώλεια κλιμακώνεται κατά την εμμηνόπαυση και συνεχίζεται για έως και δέκα χρόνια μετά, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η λήψη HRT βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων των οιστρογόνων και στην προστασία της υγείας των οστών. Υπάρχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών, έτσι είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέξτε ποικιλία τροφίμων και καταναλώστε άφθονα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά τρόφιμα, καθώς αυτά αποτελούν πηγή ασβεστίου. Ενισχύστε τον οργανισμό σας με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες. 

Για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς κίνδυνο οστεοπόρωσης, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου (στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι 700mg. Από την άλλη, η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση που χρήζουν θεραπείας πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1000-1200mg ασβεστίου την ημέρα. Τακτική αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορός αλλά και ασκήσεις με βάρη βοηθούν επίσης στη βελτίωση της οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση.

Η βιταμίνη D αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία των οστών. Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως. Ωστόσο η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα βλαπτική, γεγονός που οδηγεί στην χρήση αντηλιακών. Από την άλλη τα αντηλιακά προϊόντα αποκρούουν τις ακτίνες του ηλίου και γίνονται εμπόδιο στην παραγωγή βιταμίνης D. Έτσι λοιπόν, η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D κρίνεται συχνά απαραίτητη. Οι ανάγκες αυξάνονται ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα που το ηλιακό φως είναι περιορισμένο. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά κ.ά.

Προστατευτείτε από τον καρκίνο

Kατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης παρατηρείται αύξηση των ελεύθερων κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα του μαστού, τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα στις συγκεκριμένες ορμόνες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτών των κυττάρων μπορεί να μειωθεί με απλές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ω3 και δημητριακών ολικής άλεσης και λιγότερου κρέατος με κορεσμένα λιπαρά οξέα, η επάρκεια βιταμίνης D, κ.ά.

Όλα τα παραπάνω ανταποκρίνονται στις συστάσεις για το σύνολο των διατροφικών επιλογών σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.

Ενισχύστε την καρδιά σας 

Στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τείνουν να μειώνονται. Γεγονός που επιδεινώνεται με την αύξηση βάρους σε συνδυασμό και με την έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακής νόσου και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μαζί με την απώλεια των καρδιοπροστατευτικών οιστρογόνων μπορεί να θέσει τις γυναίκες στον ίδιο κίνδυνο καρδιακής νόσου με τους άνδρες. 

Η εφαρμογή ενός υγιεινού διαιτολογίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Περιορίστε καφεΐνη και αλκοόλ

Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις, έτσι προσπαθήστε να μειώσετε τη λήψη καφεΐνης από ποτά όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά ή επιλέξτε ποτά χωρίς καφεΐνη. Τηρήστε τα συστάσεις για την καφεΐνη και το αλκοόλ και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερες από δύο έως τρεις μερίδες την ημέρα. Αποφύγετέ τα εντελώς εάν αισθάνεστε ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά σας.

Φυτοοιστρογόνα: Τελικά βοηθούν; 

Τα φυτικά οιστρογόνα ή φυτοοιστρογόνα είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Εάν καταναλώνονται τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες, μπορούν να έχουν παρόμοια ήπια δράση – κάτι που είναι χρήσιμο λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. 

Για κάποιες γυναίκες αυτές οι επιδράσεις αρκούν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα των εξάψεων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες για να δούμε τα οφέλη από τα φυτοοιστρογόνα. Από την άλλη, φαίνεται ότι δεν λειτουργούν το ίδιο για όλες τις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στην εντερική μικροχλωρίδα. 

Η καθημερινή και σταθερή κατανάλωση φυτικών οιστρογόνων φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη σε σύγκριση με μία μεγαλύτερη δόση.

Επιλέξτε Συμπληρώματα Διατροφής 

Επιλέξτε προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του εντερικού σας μικροβιώματος της Ελληνικής Εταιρίας OLONEA με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Το μοναδικής σύνθεσης συμπλήρωμα της OLONEA BacteFlora fem είναι το ιδανικό προβιοτικό για τη γυναίκα. H μείωση των οιστρογόνων επιδρά στην εντερική μικροχλωρίδα όπως και σε όλα τα συστήματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενίσχυσή της. Ταυτόχρονα, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω του περιορισμού οιστρογόνων και στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, αφήνοντάς το πιο ευάλωτο σε αυτές. Με το συνδυαστικό σκεύασμα BacteFlora Fem, με 10 δις πληθυσμό προβιοτικών στελεχών ανά κάψουλα, πρεβιοτική ινουλίνη και εκχύλισμα cranberry pacran, θα ενισχύσετε το εντερικό σας μικροβίωμα παράλληλα με το ουροποιητικό σας σύστημα λόγω της αποδεδειγμένης δράσης της φόρμουλας του cranberry pacran.

Τα καινοτόμα προϊόντα Rhodiotil Up και Rhodiotil Calm με μοναδικούς συνδυασμούς βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων θα καλύψουν τις ανάγκες σας και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας σας.

 Το Rhodiotil Up με εκχύλισμα Rhodiola Rosea και 5 βιταμίνες και μέταλλα θα σας βοηθήσει στη τόνωση και στη βελτίωση της διάθεσή σας. Αντιμετωπίστε το άγχος, την ανησυχία, τη νευρικότητα και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση με το μοναδικό συνδυασμό των ευεργετικών δράσεων της Rhodiola Rosea, των βιταμινών του συμπλέγματος Β για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της βιταμίνης D και του Μαγνησίου. 

Rhodiotil Calm με συνδυασμό εκχυλίσματος Rhodiola Rosea, 10 βιταμινών και μετάλλων και 2 αμινοξέων συμβάλλει στην καταπολέμηση του ψυχικού και σωματικού stress και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Αντιμετωπίστε τις νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις, καθώς και τις απότομες μεταβολές της διάθεσής σας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο. Το Rhodiotil Calm περιέχει 2 αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φολικό Οξύ.

Συμβουλευτείτε πάντοτε το γιατρό, το διαιτολόγο ή το φαρμακοποιό σας.

 

 

Σημεία κλειδιά:

 

  • Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
  • Υιοθετείστε μια υγιεινή διατροφή. 
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Ασκηθείτε τακτικά και συμπεριλάβετε ασκήσεις μυϊκής ενίσχυσης δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. 
  • Δοκιμάστε τα συμπληρώματα διατροφής, συμβουλευτείτε το γιατρό, το διαιτολόγο ή το φαρμακοποιό σας.
  • Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
  • Υιοθετείστε μια υγιεινή διατροφή. 
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Ασκηθείτε τακτικά και συμπεριλάβετε ασκήσεις μυϊκής ενίσχυσης δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. 
  • Δοκιμάστε τα συμπληρώματα διατροφής, συμβουλευτείτε το γιατρό, το διαιτολόγο ή το φαρμακοποιό σας.

Βιβλιογραφία

Bda.uk.com. 2021. Diet and the menopause. [online]
Available at: <https://www.bda.uk.com/resource/diet-and-the-menopause.html>
[Accessed 28 May 2021].

Mayo Clinic. 2021. Menopause hormone therapy: Who shouldn’t take it?. [online]
Available at: <https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/avoiding-menopause-hormone-therapy/faq-20115091>
[Accessed 28 May 2021].

Mayo Clinic. 2021. Menopause – Symptoms and causes. [online]
Available at: <https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397>
[Accessed 28 May 2021].

nhs.uk. 2021. Menopause. [online]
Available at: <https://www.nhs.uk/conditions/menopause/>
[Accessed 28 May 2021].

nhs.uk. 2021. Menopause – Symptoms. [online]
Available at: <https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/>
[Accessed 28 May 2021].

Κοινοποίηση Άρθρου

Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο

bacteflora® FEM

Συμβιωτικό με προβιοτικό, πρεβιοτικό, cranberry και ψευδάργυρο για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

Συμβιωτικό με προβιοτικό, πρεβιοτικό, cranberry και ψευδάργυρο για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

rodiotil® MOOD UP

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών και μετάλλων για τόνωση & ενέργεια.

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών και μετάλλων για τόνωση & ενέργεια.  

rodiotil® CALM

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για τη διαχείριση του stress.

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για τη διαχείριση του stress.