Blog | Υγεία | Διάρροια του ταξιδιώτη

Γνωρίζετε για τη διάρροια του ταξιδιώτη; Ίσως και εσείς να έχετε αντιμετωπίσει συμπτώματα διάρροιας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, αλλά ποτέ δεν έχετε σκεφτεί ότι πρόκειται για ένα κοινό φαινόμενο που απασχολεί πολλούς ταξιδιώτες εκεί έξω, σε ποσοστό από 30% έως 70%. 

Τι είναι η διάρροια του ταξιδιώτη;

Η διάρροια του ταξιδιώτη είναι μια κοινή γαστρεντερική λοίμωξη που προκαλεί υδαρείς κενώσεις και κοιλιακές κράμπες, ενώ αποτελεί την πιο συνηθισμένη ασθένεια που συνδέεται με τα ταξίδια. Έχει συσχετισθεί με ταξίδια σε τροπικές περιοχές, όπου είναι πιθανή η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένου νερού και συνεπώς η έκθεση σε παθογόνους οργανισμούς που δεν εντοπίζονται συχνά στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, η διάρροια του ταξιδιώτη δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτές τις περιοχές, αλλά με την επίσκεψη σε οποιοδήποτε μέρος με διαφορετικό κλίμα ή υγειονομικές πρακτικές από αυτά που έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας. Προορισμοί υψηλού κινδύνου αποτελούν η Ασία, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, το Μεξικό και η Κεντρική και Νότια Αμερική, περιοχές δηλαδή με θερμά και/ή υγρά κλίματα, όπου τα βακτήρια αναπαράγονται πιο εύκολα.

Αν και αρκεί μια απλή επαφή για την εμφάνιση συμπτωμάτων, ο κίνδυνος μόλυνσης ποικίλλει ανάλογα με το είδος έκθεσης. Η κατανάλωση καλά μαγειρεμένων τροφίμων και η κατανάλωση εμφιαλωμένων ποτών έχει αρκετά χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με την κατανάλωση ωμών λαχανικών και φρούτων και πόσιμου νερού βρύσης. Τις περισσότερες φορές, προκαλείται από βακτήρια, χωρίς όμως να αποκλείονται οι ιοί ή τα παράσιτα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η διάρροια του ταξιδιώτη μπορεί να αρχίσει απότομα και απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας ή λίγο μετά την επιστροφή σας στο σπίτι. Τα συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 1 με 2 ημέρες χωρίς θεραπεία και υποχωρούν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, για όσο εμφανίζεται συμπτώματα είναι πιθανά πολλαπλά επεισόδια διάρροιας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Τα πιο κοινά σημεία διάρροιας του ταξιδιώτη είναι:

 • Απότομη έναρξη διάρροιας
 • Επείγουσα ανάγκη κένωσης
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Πυρετός

Συνήθως η γαστρεντερική αυτή λοίμωξη δεν είναι σοβαρή ή απειλητική για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, είναι απλά δυσάρεστη και μπορεί να μετατρέψει ένα ταξίδι σε μια πολύ κακή εμπειρία. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα δεν απαιτούν θεραπεία. Ωστόσο, μπορείτε να προνοήσετε έχοντας ενδεδειγμένα προϊόντα, όταν ταξιδεύετε σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που η διάρροια επιμένει ή επιδεινωθεί. 

Υπάρχει πιθανότητα πιο σοβαρών συμπτωμάτων ή επιπλοκών;

Υπάρχουν περιστατικά που παρουσιάζουν μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση, επίμονο έμετο, υψηλό πυρετό, αιματηρά κόπρανα, ή έντονο πόνο στην κοιλιά ή το ορθό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εμφάνιση διάρροιας είναι η απώλεια υγρών ταυτόχρονα με σημαντικά άλατα και μέταλλα. Αυτό μπορεί εύκολα να προκαλέσει αφυδάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί να προκαλέσει έως και σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης οργάνων, καταπληξίας ή κώματος. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πολύ ξηροστομία, έντονη δίψα, μειωμένη ή καθόλου ούρηση, ζάλη ή αδυναμία. Στην περίπτωση εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων είναι ώρα να επισκεφθείτε γιατρό.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση της διάρροιας του ταξιδιώτη;

Ο γενικός κανόνας όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα είναι η μεγάλη προσοχή στο τι καταναλώνετε. Χρειάζεται να αξιολογείτε τις επιλογές σας, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να αρρωστήσετε. Γενικές συμβουλές:

 • Μην καταναλώνετε φαγητό από πλανόδιους πωλητές.
 • Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του παγωτού.
 • Αποφύγετε το ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.
 • Δώστε προσοχή σε υγρά τρόφιμα που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, όπως σάλτσες και γεύματα από το μπουφέ που έχουν παραμείνει σε αυτές τις θερμοκρασίες πολλές ώρες.
 • Διαλέξτε καλά μαγειρεμένα φαγητά, τα οποία προσφέρονται ζεστά.
 • Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να ξεφλουδίσετε μόνοι σας, όπως μπανάνες ή πορτοκάλια και μείνετε μακριά σταφύλια ή μούρα.

Υψηλό παράγοντα κινδύνου αποτελεί και το νερό:

 • Αποφύγετε νερό από εξωτερικές/υπαίθριες πηγές.
 • Προσέξτε τα αλκοολούχα ποτά και τους χυμούς φρούτων που πιθανόν περιέχουν μολυσμένο νερό ή πάγο.
 • Αν χρειαστεί να καταναλώσετε τοπικό νερό, βράστε το λίγα λεπτά. Αφήστε το νερό να κρυώσει φυσικά και αποθηκεύστε το σε ένα καθαρό, καλυμμένο δοχείο.
 • Προσέξτε τα κομμένα φρούτα που μπορεί να έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό.
 • Πίνετε ζεστά ροφήματα όπως καφέ ή τσάι.
 • Επιλέγετε εμφιαλωμένα ροφήματα και ποτά.
 • Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
 • Μην κολυμπήσετε σε νερό που μπορεί να είναι μολυσμένο.

Σε κάθε περίπτωση πλένετε τα χέρια σας συχνά και πάντα πριν φάτε. Αν το νερό δεν ενδείκνυται για πλύση χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ. Βεβαιωθείτε ότι τα πιάτα και τα σκεύη είναι καθαρά και στεγνά πριν τα χρησιμοποιήσετε. 

Τρόποι θεραπείας

Από τη στιγμή που τα συμπτώματα δεν επιδεινώνονται και δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η ξεκούραση και η ενυδάτωση τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Ενεργειακά ποτά για την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών αποτελούν μια καλή επιλογή. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα αντιμετωπίζουν τη διάρροια, αλλά όχι την ίδια τη λοίμωξη, ενώ μπορούν ακόμα και να παρατείνουν την ασθένεια. Δρουν επιβραδύνοντας την κινητικότητά του εντέρου, δίνοντας στο έντερο περισσότερο χρόνο να απορροφήσει περισσότερα υγρά. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι μολυσματικοί οργανισμοί παραμένουν στο έντερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε άλλες σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις προτείνονται αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας, ωστόσο δίνονται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν με τη διάρροια του ταξιδιώτη;

Τα προβιοτικά είναι ένα μέτρο που φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης εμπειρίας. Τα προβιοτικά βακτήρια ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών. Όταν το εντερικό μικροβίωμα βρίσκεται σε ισορροπία δεν υπάρχει χώρος για υπερανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορούν να δημιουργήσουν παρενέργειες. Ακόμα, όμως και αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για εμφάνιση διάρροιας του ταξιδιώτη, τα προβιοτικά φαίνεται πως δρουν μειώνοντας τα επεισόδια και την ένταση της διάρροιας άμεσα αποκαθιστώντας την εντερική ισορροπία. Η καλύτερη δυνατή λύση είναι η έναρξη λήψης των προβιοτικών λίγες ημέρες νωρίτερα από το επερχόμενο ταξίδι, έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία και ο οργανισμός να είναι σωστά θωρακισμένος για μια πιθανή έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το bacteflora PLUS περιέχει ενισχυμένη σύνθεση με 10 προβιοτικά στελέχη, 30 δισεκατομμύρια ανά κάψουλα και πρεβιοτική ινουλίνη. Είναι κατάλληλο για την ομαλή λειτουργία και την επαναφορά της κινητικότητας του εντέρου σε περιπτώσεις εμφάνισης διάρροιας. Το bacteflora PLUS δεν χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο, επομένως είναι το ιδανικό προϊόν για να το έχετε μαζί σας στα ταξίδια σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε να λαμβάνετε μια κάψουλα ημερησίως προληπτικά, ενώ στην περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων αυξήστε τη δοσολογία στις δύο κάψουλες την ημέρα.

Για τους μικρούς μας φίλους δοκιμάστε το bacteflora JUNIOR με κατάλληλη σύνθεση προβιοτικών ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά. Περιέχει 6 προβιοτικά στελέχη και 9 δισεκατομμύρια ανά φακελάκι. Δεδομένης της μεγαλύτερης ευαισθησίας των παιδιών η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη και αποφυγή της διάρροιας του ταξιδιώτη. Διατίθεται σε σκόνη χωρίς γεύση και οσμή, η οποία διαλύεται πλήρως για εύκολη κατανάλωση.

 

Αγάπησε το μικροβίωμα σου. Βρες και εσύ το δικό σου bacteflora.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hirata K, Ogawa T, Fujikura H, Ogawa Y, Hirai N, Nakagawa-Onishi T, Uno K, Takeyama M, Kasahara K, Nakamura-Uchiyama F, Konishi M, Mikasa K. Characteristics of health problems in returned overseas travelers at a tertiary teaching hospital in a suburban area in Japan. J Infect Chemother. 2018 Aug;24(8):682-685. 

Riddle MS, Connor BA, Beeching NJ, DuPont HL, Hamer DH, Kozarsky P, Libman M, Steffen R, Taylor D, Tribble DR, Vila J, Zanger P, Ericsson CD. Guidelines for the prevention and treatment of travelers’ diarrhea: a graded expert panel report. J Travel Med. 2017 Apr 1;24(suppl_1):S57-S74. doi: 10.1093/jtm/tax026. PMID: 28521004; PMCID: PMC5731448.

Blog | Υγεία | Διάρροια του ταξιδιώτη