Searc Page

Η σημασία της Βιταμίνης C

06/14/2021

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C κατατάσσεται στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οξειδώνεται και καταστρέφεται εύκολα από παράγοντες όπως η υψηλή θερμοκρασία. Τα περισσότερα φυτά και ζώα έχουν την ικανότητα να συνθέτουν τη βιταμίνη C από γλυκόζη και γαλακτόζη. Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος και άλλα πρωτεύοντα αδυνατούν να τη συνθέσουν οργανικά, λόγω της έλλειψης του ενζύμου οξειδάσης γουλοναλακτόνης (L-gulonolactone oxidase) που απαιτείται για τη σύνθεσή της και επομένως,

η πρόσληψή της μέσω της τροφής ή και συμπληρωμάτων, θεωρείται αναγκαία.

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, ήταν η πρώτη βιταμίνη που παρασκευάστηκε εργαστηριακά και στις μέρες μας αποτελεί ευρέως το πιο χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα.

Η ανεπάρκειά της συνδέεται συχνά με αναιμίες, λοιμώξεις, αιμορραγία ούλων, σκορβούτο, αδυναμία επούλωσης πληγών, τριχοειδή αιμορραγία, εκφυλισμό μυών, αθηροσκληρωτικές πλάκες και διάφορες νευρικές διαταραχές. Σε περιπτώσεις σαν αυτές προτείνεται επιπλέον, καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C, ώστε να αποκατασταθούν τα επίπεδα της στον οργανισμό.

Το ασκορβικό οξύ είναι γενικά μη τοξικό, αλλά σε υψηλές δόσεις (2-6 g / ημέρα) μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές ή διάρροια. Οι παρενέργειες ωστόσο δεν είναι σοβαρές και μπορούν εύκολα να αντιστραφούν με μείωση της πρόσληψης του χωρίς να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας, η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 90 mg ημερησίως για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Όσον αφορά την κύηση και τη γαλουχία, η ποσότητα αυξάνεται σε 85 mg και 120 mg ημερησίως, αντίστοιχα. Ακόμη, λόγω του ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό, προτείνεται η αύξηση της της ημερήσιας δόσης κατά 35 mg για τους καπνιστές (Πίνακας 1).

Πίνακας 1: Συστάσεις ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Ηλικία

Άνδρες

Γυναίκες

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

0–6 μηνών

40 mg*

40 mg*

 

 

7–12 μηνών

50 mg*

50 mg*

 

 

1–3 ετών

15 mg

15 mg

 

 

4–8 ετών

25 mg

25 mg

 

 

9–13 ετών

45 mg

45 mg

 

 

14–18 ετών

75 mg

65 mg

80 mg

115 mg

19+ ετών

90 mg

75 mg

85 mg

120 mg

Καπνιστές

+ 35 mg/ημέρα

 

*Επαρκής πρόσληψη

(Dietary Reference Intakes for Vitamins C, E, Selenium and Carotenoids, 2000)

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνη C, είναι να φροντίσετε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Η βιταμίνη C εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά κ.α. Εντοπίζεται ωστόσο και σε ζωικές τροφές σε περιεκτικότητα της τάξεως των 30-40 mg / 100 g.

 

Βιοδιαθεσιμότητα βιταμίνης C

Η βιταμίνη C, προσλαμβάνεται είτε μέσω διατροφής, είτε με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Ωστόσο, δεν απορροφάται ολόκληρη η προσλαμβανόμενη ποσότητα από τον οργανισμό.

Η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης C, το ποσοστό δηλαδή της συνολικής ποσότητας της βιταμίνης που απορροφάται τελικά από τον οργανισμό, εξαρτάται από την απορρόφηση της βιταμίνης C στο λεπτό έντερο, καθώς και από την απέκκρισή της από τα νεφρά.

Πίνακας 2: Περιεκτικότητα φυτικών πηγών σε βιταμίνη C σε mg / 100 g

Guava

228,3

Κίτρινη Πιπεριά

183

Βασιλικός

133

Kale

130

Κόκκινη Πιπεριά

127,7

Ροδάκινο

94

Ακτινίδιο

92,7

Πράσινη Πιπεριά

80

Πορτοκάλι

71

Φράουλες

58

Χυμός Πορτοκαλιού

50

Αρακάς (βρασμένος)

47,8

Λαχανάκια Βρυξελλών (βρασμένα)

45,6

Κουνουπίδι (βρασμένο)

43

Μπρόκολο (βρασμένο)

40,1

Χυμός Λεμονιού

38

Ντοματίνια κόκκινα

13

Χυμός Cranberry

10

 (https://ods.od.nih.gov/pubs/usdandb/VitaminC-Content.pdf)

Μηχανισμός απορρόφησης βιταμίνης C

Η βιταμίνη C απορροφάται από τα επιθηλιακά κύτταρα του λεπτού εντέρου και στη συνέχεια διαχέεται στο κυκλοφορικό σύστημα. Η ποσότητα που έχει διαχυθεί στο κυκλοφορικό, φιλτράρεται από τα νεφρά μέσω του μηχανισμού διήθησης. Έπειτα η βιταμίνη C απορροφάται εκ νέου ή απεκκρίνεται από τον οργανισμό.

Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, η βιταμίνη C απορροφάται στο λεπτό έντερο και τα νεφρικά σωληνάρια. Ωστόσο, σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις προκαλείται μειωμένη έκκριση του μεταφορέα της βιταμίνης, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ένας φυσικός περιορισμός απορρόφησης βιταμίνης C.

Παρ’ όλα αυτά, η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα βιταμίνης C προκύπτει συχνά λόγω άγχους, κατανάλωσης αλκοόλ, καπνίσματος, πυρετού, ιογενών ασθενειών, αντιβιοτικών και φαρμάκων, έκθεσης σε προϊόντα πετρελαίου ή μονοξειδίου του άνθρακα, τοξικότητας βαρέων μετάλλων και άλλων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.

Δράσεις βιταμίνης C στον οργανισμό

Η καθημερινή επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι αναγκαία για την επιτέλεση πολυάριθμων λειτουργιών του οργανισμού. Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση και τον μεταβολισμό αμινοξέων, της βιταμίνης B9, νευροδιαβιβαστών και ορμονών και διευκολύνει τη μετατροπή της χοληστερόλης σε χολικά οξέα και ως εκ τούτου μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, καθώς δρα κατά των ελεύθερων ριζών, των ρύπων και των τοξινών.

 

  • Βιταμίνη C και κολλαγόνο

Πιο συγκεκριμένα, το ασκορβικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του κολλαγόνου το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής πρωτεΐνης του σώματος. Το κολλαγόνο αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη του δέρματος, των οστών, των δοντιών, των χόνδρων, των τενόντων, των αιμοφόρων αγγείων, των καρδιακών βαλβίδων, των ενδοσπονδυλικών δίσκων, του κερατοειδούς και των φακών ματιών. Επομένως, η σύνθεση και διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων του είναι εξαιρετικά αναγκαία για την αποκατάσταση φθορών.

 

  • Βιταμίνη C και ενέργεια

Το ασκορβικό οξύ είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τη σύνθεση της μυϊκής καρνιτίνης (β-υδροξυβουτυρικό οξύ). Η μυϊκή καρνιτίνη αποτελείται από αμινοξέα, η οποία απαιτείται για τη μεταφορά λιπαρών οξέων μακράς αλύσου στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και για την απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού από τα κύτταρα.

 

  • Βιταμίνη C και ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπλέον, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Το ασκορβικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των αμυντικών Τ-κυττάρων σε περιπτώσεις μόλυνσης. Αυτά τα κύτταρα δρουν κατά των μολυσμένων στόχων, παράγοντας μεγάλες ποσότητες κυτοκινών και ελέγχοντας τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ακόμη έχει φανεί ότι η βιταμίνη C εμποδίζει την απόπτωση των Τ-κυττάρων και ενισχύει περεταίρω την παραγωγή τους, παρατείνοντας έτσι την ανοσολογική απόκριση και επηρεάζοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

 

  • Βιταμίνη C και απορρόφηση σιδήρου

Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι αυξάνει την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου, του σιδήρου δηλαδή που προσλαμβάνεται από τις τροφές και συγκεκριμένα του μη αιμικού σιδήρου. Ο μη αιμικός σίδηρος εντοπίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και παρά τις πολύ υψηλές του συγκεντρώσεις, ο ανθρώπινος οργανισμός  μπορεί να απορροφήσει μόνο ένα 5% της προσλαμβανόμενης ποσότητας εξαιτίας της χημικής δομής του (τρισθενής δομή σιδήρου). Η βιταμίνη C δρα μετατρέποντάς τον μη αιμικό σίδηρο (τρισθενή) σε αιμικό (δισθενή), ο οποίος είναι άμεσα απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Έτσι η απορρόφηση του προσλαμβανόμενου διατροφικού σιδήρου στο λεπτό έντερο βελτιστοποιείται.

Βιταμίνη C και παθήσεις

Η ευεργετική δράση της βιταμίνης C έχει διερευνηθεί σε πολυάριθμες καταστάσεις υγείας για τη θεραπεία και την πρόληψη διαταραχών όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, τα συχνά κρυολογήματα, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, ο εκφυλισμός ωχράς κηλίδας, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και πολλές άλλες. Ενδείξεις υπάρχουν ακόμα και για την επίδρασή του ασκορβικού οξέος στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο τα υπάρχοντα στοιχεία είναι αντικρουόμενα και πρέπει να διερευνηθούν περεταίρω για να προκύψουν πιο σταθερά συμπεράσματα.

 

Βιταμίνη C και συμπληρώματα διατροφής

Όπως προαναφέρθηκε η βιταμίνη C εντοπίζεται σε μια ποικιλία τροφών τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης.

Οι σύγχρονες συνθήκες όμως συγκομιδής, επεξεργασίας, μεταφοράς, διατήρησης, κατανάλωσης κ.α., είναι ικανές να καταστρέψουν το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης που τελικά φτάνει στο πιάτο και στον οργανισμό μας.

Δεδομένων της σημαντικότητας της βιταμίνης C και του ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 75 – 90 mg/ημέρα (πίνακας 1), είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε αυτήν.

Επομένως, η λήψη συμπληρωματικής δόσης βιταμίνης C κρίνεται συχνά απαραίτητη,

τόσο για πρόληψη σε απαιτητικές για τον οργανισμό περιόδους, όσο και σε περιόδους εξασθένησης του ανοσοποιητικού, οργανικής ατονίας ή σημαδιών ανεπάρκειας κολλαγόνου.

Sferevit, η καινοτόμος οικογένεια συμπληρωμάτων

Η OLONEA με συνεχή διάθεση δημιουργίας ποιοτικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων προϊόντων, παρέχει τη σειρά συμπληρωμάτων Sferevit για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Το Sferevit C αποτελεί ένα πρωτοπόρο συμπλήρωμα βιταμίνης C (700 mg / κάψουλα), η καινοτομία του οποίου έγκειται στα σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης της βιταμίνης C. Αυτά επιτρέπουν τη σταδιακή αποδέσμευση της βιταμίνης μετά τη λήψη του συμπληρώματος για έως και 12 ώρες και επομένως την μόνιμη διοχέτευση του οργανισμού με βιταμίνη σε μικροποσότητες που είναι άμεσα απορροφήσιμες. Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απορρόφηση, η μειωμένη απώλεια και η συνεχής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Ακόμη το Sferevit IRON & C συνδυάζει σίδηρο & βιταμίνη C και συμβάλλει διπλά στην τόνωση και στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχει δισγλυκινικό σίδηρο, εξαιρετικά υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, που δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα ή στομαχικές ενοχλήσεις, σε συνδυασμό με βιταμίνη C σε σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης για αυξημένη απορροφησιμότητα και παρατεταμένη δράση. Είναι ευεργετικό για γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόρροιας, που η πιθανότητα εμφάνισης αναιμίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο καθώς επιτυγχάνει τη βέλτιστη απορρόφηση τόσο του δισγλυκινικού σιδήρου, όσο και του διατροφικού σιδήρου με τη συμβολή της βιταμίνης C.

Δώστε στον οργανισμό σας τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες για να λειτουργεί ισορροπημένα, με την ενέργεια που απαιτεί η καθημερινότητά σας.

Αγαπή C τε τον και θα σας ανταμείψει!

 

 

Βιβλιογραφία

Carr, A. and Maggini, S., 2017. Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), p.1211.

Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K., John, P. and Sharma, P., 2013. Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 28(4), pp.314-328.

Ods.od.nih.gov. 2000. Dietary Reference Intakes for Vitamins C, E, Selenium and Carotenoids. [online] Available at: <https://www.nap.edu/read/9810/chapter/1> [Accessed 1 June 2021].

 

Κοινοποίηση Άρθρου

Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο

sferevit® VITAMIN C

Βιταμίνη C σε σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης για προστασία και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Βιταμίνη C σε σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης για προστασία και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

sferevit® IRON & C

Συνδυασμός σιδήρου με βιταμίνη C για ευεξία, τόνωση και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών και μετάλλων για τόνωση & ενέργεια.