Searc Page

Προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

02/04/2022

Γνωρίζατε ποιες φυσικές ουσίες εξοπλίζουν το ανοσοποιητικό στη μάχη κατά των χειμερινών λοιμώξεων;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μια ομάδα χημικών ουσιών, κυττάρων, πρωτεϊνών και ιστών που συνεργάζονται για να καταστρέψουν οτιδήποτε εκλαμβάνεται ως απειλή για την ευημερία οργανισμού μας. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας από τις πολλές ξένες ουσίες, παθογόνα και ιούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή καθημερινά.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και την προστασία από λοιμώξεις. Παρά την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού, αυτό που χρειάζεται για να παραμένει λειτουργικός, είναι αρκετά απλό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ο επάρκεια ύπνου, η διαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και η διαχείριση του άγχους, είναι μερικοί από τους βασικούς τρόπους διατήρησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, λόγω της εκβιομηχάνισης και της επακόλουθης έλλειψης θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, αλλά και εξαιτίας των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών, η υποθρεψία, η έλλειψη δηλαδή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων καθώς και άλλων πολύτιμων στοιχείων, αποτελεί συχνό φαινόμενο των ημερών. Στα πλαίσια της έρευνας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού, έχει προκύψει ότι ειδικά μελετημένα συμπληρώματα διατροφής με ορισμένα μέταλλα, βιταμίνες και βότανα, δρουν ευεργετικά, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό και προωθώντας τη μακροζωία.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Το εντερικό μικροβίωμα παίζει σπουδαίο ρόλο στην συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Μάλιστα ο όρος «ξεχασμένο όργανο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σημαντικότητα του, καθώς το παρομοιάζει με όργανο και πράγματι είναι τόσο σπουδαίο. Αποτελείται από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες, αρχαία και ιούς, που αποικίζουν διαφορετικά τμήματα του εντερικού σωλήνα και σε διαφορετικές αναλογίες μεταξύ τους.

Μεταξύ πολλών άλλων, το σύνολο των ενδογενών βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος, που υπερκαλύπτει την επιφάνεια του γαστρεντερικού συστήματος, αποτελεί τον σημαντικότερο φραγμό άμυνας του ανθρώπινου σώματος.

Καθημερινά χιλιάδες επιβλαβείς μικροοργανισμοί εισέρχονται στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος απειλώντας την υγεία του. Οι μικροοργανισμοί του εντερικού μικροβιώματος, όταν βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, αποτελούν ασπίδα άμυνας μην επιτρέποντας την προσβολή από τα μικρόβια και τους ιούς, ή ακόμα ενισχύοντας με ποικίλους τρόπους την ανοσοαπόκριση του οργανισμού σε περιπτώσεις λοιμώξεων. Ωστόσο, πληθώρα παραγόντων που έχουν να κάνουν τόσο με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και με τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, επηρεάζουν σημαντικά τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, προκαλώντας ανισορροπία και ευνοώντας την υπερανάπτυξη των παθογόνων, έναντι των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Η ανισορροπία αυτή επάγεται ακόμα περισσότερο σε περιόδους λήψης αντιβιοτικής θεραπείας, κατά τις οποίες τα αντιβιοτικά σκοτώνουν την πλειοψηφία των ενδογενών μικροοργανισμών, εξασθενίζοντας την άμυνα του οργανισμού. Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντική η αναπλήρωση και συστηματική ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ζωντανούς, ωφέλιμους μικροοργανισμούς ή λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών ή συμβιωτικών για ακόμα πιο σίγουρη αναπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Τα δεδομένα σχετικά με τη σημασία της βιταμίνης C για την υγεία μας είναι εκτεταμένα. Αρκετές μελέτες προτείνουν ότι η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό από την πρώιμη κιόλας στιγμή της μόλυνσης, ειδικά κατά του ιού της γρίπης, διεγείροντας την παραγωγή IFN-α/β και άλλων ανοσοκυττάρων.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η συμπλήρωση με L-ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση στα παθογόνα επάγοντας τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ) και των Τ-λεμφοκυττάρων, ανοσοκυττάρων που πολεμούν και σκοτώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς και προάγουν την ανοσολογική μνήμη. Η αύξηση της δραστηριότητας αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού, εξασφαλίζει ότι το σώμα είναι εξοπλισμένο ώστε να καταπολεμήσει ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών (Kim et al., 2013).

Η βιταμίνη C αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι γνωστό ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις προκαλούν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό λόγω της αύξησης των ελεύθερων ριζών.

Η ενισχυμένη πρόσληψη βιταμίνης C μέσω τροφών με υψηλή περιεκτικότητα και συμπληρωμάτων διατροφής ασκορβικού οξέος, φάνηκε ότι μειώνει την οξειδωτική βλάβη, προάγοντας την υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων αρνητικών καταστάσεων υγείας(Padayatty et al., 2003).

ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

Τα βιοφλαβονοειδή είναι βιολογικά ενεργά συστατικά των φυτών και αποτελούν συνοδευτικούς παράγοντες της  βιταμίνης C των φυτικών τροφίμων, ενισχύοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Συναντώνται κυρίως στη φλούδα και τη σάρκα των εσπεριδοειδών, στα βερύκοκα, σταφύλια και τα κεράσια, καθώς και στις πράσινες πιπεριές, τις ντομάτες, το μπρόκολο, το αποφλοιωμένο σιτάρι και σε άλλα. Μαζί με τη βιταμίνη C βοηθούν στη συντήρηση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων και ιδιαίτερα των τριχοειδών και δρουν σαν αντιφλεγμονώδεις ή αντισπασμολυτικοί παράγοντες.

Ακόμη, επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά 33%, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων, επιδεικνύοντας σημαντική αντιική δράση (Somerville, Braakhuis and Hopkins, 2016).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη παίζει θεμελιώδη ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας και ιδιαίτερα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν ενισχυμένες ανοσολογικές αποκρίσεις, παρουσιάζουν λιγότερες φλεγμονές και είναι λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις (Jolliffe et al., 2017).

Η βιταμίνη D απορροφάται καλύτερα μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Είκοσι λεπτά ηλιοφάνειας την ημέρα είναι ιδανικά. Ωστόσο, στις μέρες μας η καθημερινή έκθεση του μέσου ανθρώπου στον ήλιο δεν επαρκεί. Μάλιστα, φαίνεται ότι ακόμα και οι μεσογειακοί πληθυσμοί που από άποψη γεωγραφίας ζουν σε περιοχές υψηλής ηλιοφάνειας, παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη D. Έτσι οι εθνικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας συστήνουν την καθημερινή συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο και θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για πολλές διεργασίες του οργανισμού. Μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών, ο ψευδάργυρος απαιτείται για την ανάπτυξη των οστών, βοηθά στην επούλωση των πληγών, στην όραση, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πλήθος δημοσιευμένων μελετών υποστηρίζουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των κοινών κρυολογημάτων.

Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται μέσω μόλυνσης από ρινοϊό, ιό που προσβάλλει τα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα. Ο ρινοϊός είναι ένας μονόκλωνος ιός RNA που είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο ιός συνδέεται με έναν τύπο μορίου υποδοχέα που βρίσκεται στο ρινικό επιθήλιο που ονομάζεται ICAM-1. Με την προσκόλληση σε αυτούς τους υποδοχείς, ο ψευδάργυρος εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα επιθηλιακά κύτταρα. Αρκετές μελέτες έχουν συμφωνήσει με αυτά τα αποτελέσματα (Mäkelä et al., 1998). Ακόμη, φαίνεται ότι η συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου, μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, όταν λαμβάνεται εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων (Hulisz, 2004).

ΣΕΛΗΝΙΟ

Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Βάση κλινικών μελετών, τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με ενισχυμένη ανοσοαπόκριση σε περιπτώσεις ίωσης. Αντίθετα, η ανεπάρκεια του οργανισμού σε σελήνιο, έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανοσολογικής απόκρισης (Hoffmann and Berry, 2008).

ΒΟΤΑΝΑ

RHODIOLA ROSEA

Τα προσαρμογόνα βότανα βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες, είτε είναι σωματικό, περιβαλλοντικό ή συναισθηματικό. Προσαρμόζονται στις ανάγκες του σώματος σε μια δεδομένη στιγμή, προσφέροντας ενέργεια σε περιπτώσεις κούρασης και υποβοηθώντας την ικανότητα συγκέντρωσης. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις όπου το stress κυριαρχεί, προάγουν την καταστολή του προκαλώντας ηρεμία. Η Ροδιόλα Ροσέα (Rhodiola rosea) αποτελεί ένα κατεξοχήν προσαρμογόνο βότανο, ιδιαίτερα γνωστό για την εξισορροπητική επίδραση που ασκεί στα επίπεδα κορτιζόλης του οργανισμού, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη ρύθμιση του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

ASTRAGALUS

Βότανα όπως ο Αστράγαλος (Astragalus), περιέχουν ισχυρές ανοσο-προστατευτικές ιδιότητες, καθώς προάγουν την καταστολή της φλεγμονής. Ο Astragalus είναι ένα φυτό, το εκχύλισμα του οποίου χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Στοιχεία κλινικών μελετών έχουν υποδείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλει τη φλεγμονή. Χρησιμοποιείται ακόμα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, νεφρικών παθήσεων και άλλων (Jin, Zhao, Huang and Shang, 2014).

ΤΣΑΪ MATCHA

Το πράσινο τσάι Matcha είναι ένα από τα πιο εκλεκτά ροφήματα στον κόσμο, καθώς διαθέτει πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος διάφορους τρόπους. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βοηθά στην παραγωγή Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού, που μειώνουν τη φλεγμονή και καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Συγκεκριμένα, η σκόνη Matcha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών και του πόνου λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς του σε EGCG, σε σύγκριση με άλλα είδη τσάι, ενώ παράλληλα επιδεικνύει αντιική και αντιβακτηριακή δράση.

Αυτό καθιστά το πράσινο τσάι matcha ιδανικό ρόφημα κατά την περίοδο της χειμερινής γρίπης, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη και φλαβονοειδή, αποτοξινώνει τον οργανισμό από επιβλαβείς χημικές ουσίες, τοξίνες και βαρέα μέταλλα.

Η OLONEA βρίσκεται στο πλευρό σας, παρέχοντάς σας συμπληρώματα διατροφής ειδικά μελετημένα και σχεδιασμένα ώστε να υποστηρίξουν κάθε σας ανάγκη.

Με στόχο την οχύρωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, αλλά και την άμεση δράση κατά των εποχιακών λοιμώξεων, τα προϊόντα bacteflora IMMUNE maximum®, bacteflora IMMUNE relief® και bacteflora JUNIOR immune®, καθώς και τα συμπληρώματα rhodiotil CALM® & rhodiotil MOOD UP®, αποτελούν βασικούς συμμάχους της υγείας σας.

Δεν έχετε παρά να τα εμπιστευτείτε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kim, Y., Kim, H., Bae, S., Choi, J., Lim, S., Lee, N., Kong, J., Hwang, Y., Kang, J. and Lee, W., 2013. Vitamin C Is an Essential Factor on the Anti-viral Immune Responses through the Production of Interferon-α/β at the Initial Stage of Influenza A Virus (H3N2) Infection. Immune Network, 13(2), p.70.

Padayatty, S., Katz, A., Wang, Y., Eck, P., Kwon, O., Lee, J., Chen, S., Corpe, C., Dutta, A., Dutta, S. and Levine, M., 2003. Vitamin C as an Antioxidant: Evaluation of Its Role in Disease Prevention. Journal of the American College of Nutrition, 22(1), pp.18-35.

Mäkelä, M., Puhakka, T., Ruuskanen, O., Leinonen, M., Saikku, P., Kimpimäki, M., Blomqvist, S., Hyypiä, T. and Arstila, P., 1998. Viruses and Bacteria in the Etiology of the Common Cold. Journal of Clinical Microbiology, 36(2), pp.539-542.

Hulisz, D., 2004. Efficacy of Zinc Against Common Cold Viruses: An Overview. Journal of the American Pharmacists Association, 44(5), pp.594-603.

Jolliffe, D., Greenberg, L., Hooper, R., Griffiths, C., Camargo, C., Kerley, C., Jensen, M., Mauger, D., Stelmach, I., Urashima, M. and Martineau, A., 2017. Vitamin D supplementation to prevent asthma exacerbations: a systematic review and meta-analysis of individual participant data. The Lancet Respiratory Medicine, 5(11), pp.881-890.

Jin, M., Zhao, K., Huang, Q. and Shang, P., 2014. Structural features and biological activities of the polysaccharides from Astragalus membranaceus. International Journal of Biological Macromolecules, 64, pp.257-266.

Hoffmann, P. and Berry, M., 2008. The influence of selenium on immune responses. Molecular Nutrition & Food Research, 52(11), pp.1273-1280.

Somerville, V., Braakhuis, A. and Hopkins, W., 2016. Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in Nutrition, 7(3), pp.488-497.

Κοινοποίηση Άρθρου

Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο

bacteflora® IMMUNE maximum

Συνδυαστικό συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα μοναδικά συστατικά για ισχυρό ανασοποιητικό. 

Βιταμίνη C σε σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης για προστασία και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

rhodiotil® MOOD UP

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών και μετάλλων για τόνωση & ενέργεια.

Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών και μετάλλων για τόνωση & ενέργεια.