Searc Page

Προβιοτικά, οι σύμμαχοι του καλοκαιριού

07/02/2021

Προβιοτικά, οι καλοκαιρινοί μας σύμμαχοι

Το σύνολο των μικροοργανισμών που αποικίζουν διαφορετικά μέρη του σώματος, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα το ολικό σωματικό μικροβίωμα, αλλά ιδιαίτερα το εντερικό, αποτελεί τον βασικότερο φραγμό άμυνας του οργανισμού, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπημένη και συνεργική λειτουργία όλων των οργανικών συστημάτων. Μάλιστα, το γεγονός ότι το ανεξάρτητο νευρικό σύστημα του εντέρου και τα μηνύματα που αυτό ανταλλάσσει με τον εγκέφαλο, επηρεάζονται άμεσα από την ποιότητα του εντερικού μικροβιώματος, υποδηλώνει ότι η υγεία αυτού συσχετίζεται σημαντικά με την ψυχική μας υγεία και κατά συνέπεια με την ολική υγεία του οργανισμού. Το μικροβίωμα αποτελείται από παθογόνους, μη παθογόνους μικροοργανισμούς και μικροοργανισμούς που δύνανται να γίνουν παθογόνοι, αναλόγως με τον ιστό τον οποίο αποικίζουν αλλά και τον βαθμό ανάπτυξής τους. Η ισορροπία μεταξύ των πληθυσμών των παραπάνω ομάδων είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Ωστόσο, οι παράγοντες που διαταράσσουν αυτή την ισορροπία είναι ευμετάβλητοι και ποικίλουν.

 

Γιατί τα προβιοτικά είναι απαραίτητα το καλοκαίρι;

Η διατάραξη της εντερικής μικροχλωρίδας προκαλεί προβλήματα κινητικότητας του εντέρου και επιφέρει μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούν έντονη δυσφορία. Η καλοκαιρινή περίοδος, ευνοεί τη μεταβολή της εντερικής χλωρίδας με διάφορους τρόπους.

1. Αλλαγές στο περιβάλλον

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος έχει φανεί ότι επηρεάζουν άμεσα το σωματικό μικροβίωμα και συνεπώς το εντερικό. Πιο συγκεκριμένα, η δερματική ξηρότητα και η αύξηση της εφίδρωσης που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν βασικούς παράγοντες αλλαγής του ολικού μικροβιώματος του οργανισμού.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε, είναι ότι η τροποποίηση της εντερικής μικροχλωρίδας επηρεάζεται σημαντικά από τη μετάβασή μας σε διαφορετικά μέρη!

Μια μικρή μονοήμερη απόδραση στην παραλία, πόσο μάλλον ένα πολυήμερο ταξίδι διακοπών, έχουν άμεση επίδραση στο εντερικό μας μικροβίωμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας σχετικά υγιής οργανισμός, έχει την ικανότητα άμεσης προσαρμογής στις αλλαγές αυτές χωρίς την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο οργανισμός διανύει περίοδο ανισορροπίας, η επίδραση αυτή γίνεται έντονα αισθητή μέσω συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας ή και ευκοιλιότητας, διάρκειας ακόμα και ημερών.
Μάλιστα, όσον αφορά τους λάτρεις των μακρινών και εξωτικών προορισμών, είναι καλό να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να προστατευτούν από το φαινόμενο της “διάρροιας του ταξιδιώτη”.

Η διάρροια του ταξιδιώτη έχει φανεί ότι προσβάλει περίπου το 30-70% των ανθρώπων που ταξιδεύουν από μία αναπτυγμένη χώρα σε κάποια από τις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες και εκδηλώνεται με συμπτώματα ευκοιλιότητας και συναφών ενοχλήσεων, αμέσως μετά ή και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια του ταξιδιώτη εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διαφορετική κατάσταση υγιεινής, ο εξωτικός τρόπος διατροφής και συνηθειών κ.α., είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, επηρεάζοντας σημαντικά το ταξίδι.

 • Το άγχος των διακοπών

Οι διακοπές μπορεί να αποτελούν μία “δραστηριότητα” σχεδιασμένη για να μας προσφέρει χαρά και χαλάρωση, όμως συχνά λόγω των περιορισμένων ημερών άδειας, της περίπλοκης διαδικασίας που ίσως απαιτείται για την οργάνωση και προετοιμασία ενός ταξιδιού, η πιθανή δυσκολία του, σε συνδυασμό με τους ταχείς ρυθμούς της ήδη υπάρχουσας καθημερινότητας, εντείνει το άγχος μας χωρίς να το επιδιώκουμε. Το άγχος έχει άμεση επίδραση στο εντερικό μας μικροβίωμα, προκαλώντας κινητικές διαταραχές και συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνο, αέρια κ.α.

 

 • Αλλαγή προγράμματος και συνηθειών

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι άνθρωποι είμαστε σχεδιασμένοι σαν οργανισμοί να λειτουργούμε καλύτερα σε κατάσταση ρουτίνας. Η υιοθέτηση συνηθειών βασισμένες στην καθημερινή συνέπεια, είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καλή συνεργασία όλων των σωματικών συστημάτων και κατά συνέπεια για την ισορροπία του οργανισμού. Οι καλοκαιρινές διακοπές, όσο ευχάριστες και αν είναι, αν μη τι άλλο αποτελούν διακοπή της ρουτίνας του οργανισμού. Οι ώρες και η διάρκεια ύπνου, οι διατροφικές συνήθειες, οι ώρες κατανάλωσης γευμάτων, καθώς και οι ασχολίες, τροποποιούνται κατά πολύ έως και πλήρως. Το εντερικό μικροβίωμα δεν είναι δυνατόν επομένως, να μην επηρεαστεί από τις τόσες αλλαγές συνηθειών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των διακοπών.
Ειδικότερα, εποχιακές συνήθειες όπως τα καλοκαιρινά μπάνια, η παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο, η χρήση προϊόντων για την προστασία μας από αυτόν, καθώς και η επαφή μας με την άμμο, επηρεάζουν την ολική μικροχλωρίδα του οργανισμού μας σε μεγάλο βαθμό. Η αύξηση της εφίδρωσης απαιτεί συνεπή και επαρκή σωματικό καθαρισμό, ενώ η έγκαιρη αλλαγή βρεγμένων μαγιό ή ιδρωμένων εσωρούχων ή ακόμα και ρούχων είναι σημαντική για την ισορροπία του μικροβιώματος. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το χλωριούχο νερό της πισίνας προκαλεί σημαντική φθορά του σωματικού μικροβιώματος, καθώς καταστρέφει τα ωφέλημα για τον οργανισμό μας βακτήρια.

 

 • Καλοκαιρινές, γρήγορες και εύκολες διατροφικές συνήθειες

Η παραμονή μας στην παραλία, η περιπλάνησή μας σε έναν νέο προορισμό, η άνοδος της θερμοκρασίας, η έκθεσή μας στον ήλιο κ.α. προκαλούν διακυμάνσεις στην επιθυμία μας για φαγητό. Συχνά η όρεξή μας κόβεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, ενώ άλλοτε οι έντονες καλοκαιρινές δραστηριότητες μας οδηγούν σε “εύκολες – χορταστικές” επιλογές που υπολείπονται όμως ποιότητας και διατροφικής αξίας. Τα ελκυστικά snacks που συχνά επιλέγουμε κατά την παραμονή μας στην παραλία ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, αποτελούν ομολογουμένως βασικό παράγοντα απόλαυσης. Ωστόσο, η συχνά η πρόχειρη προετοιμασία τους και η κακή συντήρησή τους λειτουργούν επιβαρυντικά για το εντερικό μας μικροβίωμα, το οποίο αποζητά ποιοτικές, σωστά συνδυασμένες και φρέσκες τροφές για να ευδοκιμήσει. Επιπλέον, ο ενθουσιασμός μιας περιπετειώδους, ηλιόλουστης μέρας, οδηγεί συχνά σε παράληψη γευμάτων, σε ακατάστατη κατανάλωσή τους παραμέληση πρόσληψης νερού, ενώ παράλληλα αυξάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών, καφέ και αλκοόλ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά δρουν βλαπτικά επιβαρύνοντας την κατάσταση υγείας μας.

 

 • “Καλοκαιρινοί” κίνδυνοι υγείας

Το καλοκαίρι όσο γλυκιά και ευχάριστη αίσθηση και αν φέρει, αποτελεί περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και δερματικών φλεγμονών, που χρήζουν αντιβίωσης ή άλλης φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, οι θεραπείες που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων υγείας, αν και στοχεύουν στην αντιμετώπισή τους, διαταράσσουν το εντερικό μικροβίωμα, καταστρέφοντας έτσι τον σημαντικότερο φραγμό άμυνας του οργανισμού, αποδυναμώνοντας εν τέλη το ανοσοποιητικό μας.

Προβιοτικά για την προστασία και την ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος

Όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του οργανισμού μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, προκειμένου να μη λειτουργήσουν αποτρεπτικά, είναι καλό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Η λήψη ενός ειδικά σχεδιασμένου συμπληρώματος προβιοτικών, σε συνδυασμό με υγιεινές διατροφικές επιλογές και τη διατήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής, αποτελούν το τρίπτυχο της προστασίας που χρειαζόμαστε για να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να είμαστε σε θέση να απολαύσουμε στο έπακρον αυτήν την τόσο όμορφη εποχή του χρόνου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.

Ένα προβιοτικό για plus απόλαυση των διακοπών

Το BacteFlora plus της OLONEA, αποτελεί ένα καινοτόμο συμβιωτικό συμπλήρωμα διατροφής, ενισχυμένης σύνθεσης και υψηλής περιεκτικότητας, που περιέχει μοναδικό συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικού για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος. Η ειδική του σύνθεση με 10 προβιοτικά είδη, 30 δισεκατομμύρια προβιοτικά βακτήρια ανά κάψουλα και ινουλίνη, το καθιστά ιδανικό συμβιωτικό συμπλήρωμα για τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους η ανάγκη ενίσχυσης του εντερικού μικροβιώματος είναι αυξημένη. Περιέχει πρεβιοτική ινουλίνη, μια άπεπτη φυτική ίνα που χρησιμοποιείται ως τροφή από τα ευεργετικά για την υγεία βακτήρια, εξασφαλίζοντας την δράση τους προς όφελος του οργανισμού.

Πολλαπλά οφέλη από την πρόσληψη του συμβιωτικού BacteFlora plus

Το BacteFlora plus εξαιτίας της ειδικά μελετημένης σύνθεσής του, είναι σε θέση να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση προβλημάτων υγείας, παρέχοντας:

 • Ενίσχυση, εξισορρόπηση και προστασία της εντερικής μικροχλωρίδας.
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση διατάραξης της εντερικής κινητικότητας από γαστρεντερικές λοιμώξεις, χρήση αντιβιοτικών, «διάρροια του ταξιδιώτη» και άλλους παράγοντες.
 • Ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (κολίτιδα).
 • Ανακούφιση από φλεγμονώδεις και χρόνιες παθήσεις του εντέρου
 • Ανακούφιση δυσκοιλιότητας, πρηξίματος, αερίων κ.α.
 • Ενίσχυση αμυντικών μηχανισμών και φυσικής ανοσίας.
 • Εξισορρόπηση χοληστερόλης αίματος.
 • Ανακούφιση αλλεργιών και μείωση ευαισθησίας σε δερματοπάθειες, στοματίτιδες και κολπίτιδες.

Απολαύστε ξέγνοιαστοι το καλοκαίρι σας, φροντίζοντας για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας σας με τα προβιοτικά / συμβιωτικά της οικογένειας BacteFlora!

Κοινοποίηση Άρθρου

Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο

bacteflora ® MICROBIOME

Συμβιωτικό νέας γενιάς με προβιοτικό & πρεβιοτικό για τη συμπλήρωση & αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.

Συμβιωτικό νέας γενιάς με προβιοτικό & πρεβιοτικό για τη συμπλήρωση & αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.

bacteflora ® DAILY

Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

BacteFlora-small-plus

bacteflora ® PLUS

Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με ενισχυμένη σύνθεση για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με ενισχυμένη σύνθεση για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.