Searc Page

Τι είναι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs);

02/14/2022

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται από το στομάχι. Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της γαστροοισοφαφικής παλινδρόμησης και των ελκών του στομάχου και του εντέρου.

Στην πλειοψηφία τους δεν προκαλούν παρενέργειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμενείς επιδράσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές προκύπτουν λόγω μακροχρόνιας χρήσης ή υπέρβασης της δοσολογίας. Οι πιο γνωστές δραστικές ουσίες που ανήκουν στους αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι οι: ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραμπεπραζόλη

Πως λειτουργούν οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων;

Το γαστρικό οξύ παράγεται φυσιολογικά στο στομάχι και συμμετέχει στη διάσπαση και την πέψη των τροφίμων. Παράλληλα, λόγω του όξινου περιβάλλοντος που δημιουργεί, αποτρέπει την εγκατάσταση παθογόνων βακτηρίων τα οποία θανατώνονται. Αν και το γαστρικό οξύ είναι «διαβρωτικό», το σώμα παράγει ένα φυσικό βλεννογόνο φράγμα που προστατεύει την επένδυση του στομάχου από να φθαρεί (διαβρωθεί).

Σε μερικούς ανθρώπους αυτό το φυσικό εμπόδιο μπορεί να έχει σπάσει, επιτρέποντας στο οξύ να βλάψει το στομάχι, με αποτέλεσμα να προκαλείται έλκος. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τον σφιγκτήρα που κρατά το στομάχι ερμητικά κλειστό, οδηγώντας σε παλινδρόμηση του οξέος. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο ερεθισμός του οισοφάγου και το χημικό έγκαυμα. Αυτό ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία αν είναι χρόνια προκαλεί μόνιμες βλάβες στον οισοφάγο και τελικά οισοφαγίτιδα.

Οι PPIs αποτρέπουν την παραγωγή οξέος από τα τοιχώματα του στομάχου. Αυτό προλαμβάνει το σχηματισμό ελκών, συμβάλλει στη διαδικασία επούλωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως η καούρα.

Η ονομασία τους προκύπτει, λόγω της ανασταλτικής τους δράσης έναντι ενός γαστρικού ενζύμου, το οποίο ονομάζεται υδρογόνο-κάλιο-τριφωσφορική αδενοσίνη (Η++ ΑΤPase) και θεωρείται «αντλία οξέος» ή «αντλία πρωτονίων». H αντλία πρωτονίων αποτελεί το τελικό στάδιο στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος. Αυτό το χημικό σύστημα βρίσκεται στα κύτταρα της επένδυσης του στομάχου που παράγουν το οξύ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.

Σε ποιες περιπτώσεις υγείας χρησιμοποιούνται;

Τα φάρμακα PPIs χρησιμοποιούνται συνήθως:

Πως μπορώ να πάρω αναστολείς αντλίας πρωτονίων;

Ο γιατρός σας είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση και τον τρόπο λήψης φαρμάκων PPI. Η απαιτούμενη δοσολογία και χρόνος της λήψης θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ασθενούς και προκύπτει ύστερα από γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού. Εξαιτίας της καλής απορρόφησής τους από το σώμα, παρέχουν γρήγορη ανακούφιση για προβλήματα, όπως καούρα που προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως το έλκος μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Τα φάρμακα PPI συνταγογραφούνται, ενώ πάντοτε συστήνεται η προσεκτική ανάγνωση του φύλλου οδηγιών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων

Όπως προαναφέρθηκε τα φάρμακα PPIs είναι αρκετά ανεκτά και οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν αγωγή με PPIs δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αναφορές για συμπτώματα όπως:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Αέρια (μετεωρισμός)
  • Πονοκέφαλοι
  • Ναυτία
  • Κοιλιακό άλγος
  • Έμετος

 Υπάρχουν, όμως, και μελέτες που έχουν συσχετίσει την υπερβολική δοσολογία με νεφρικά προβλήματα, άνοια και κατάγματα οστών λόγω οστεοπόρωσης, ενώ συνδέονται με την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Βάση του τρόπου δράσης, τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα, αναστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Αποτέλεσμα η διάσπαση των τροφών να είναι ατελής και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνονται μέσω της τροφής να μην  απορροφώνται επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη λήψη PPIs ίσως προκαλέσει συνεπακόλουθα προβλήματα υγείας.

Οι υψηλές δόσεις και η μακροχρόνια χρήση  μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου, του καρπού ή της σπονδυλικής στήλης που σχετίζονται με την οστεοπόρωση και συνεπώς με έλλειψη  ασβεστίου. Η παρατεταμένη χρήση επίσης μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία). Οι ασθενείς που χρήζουν λήψης αναστολών αντλίας πρωτονίων, τις περισσότερες φορές είναι σημαντικό να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.

Το bacteflora® PPI της OLONEA® μέσω του συνδυασμού 4 προβιοτικών στελεχών με 10 δισεκατομμύρια πληθυσμού ανά κάψουλα, βιταμινών και μετάλλων ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών. Με βιταμίνες C, B12 και D3 και μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, αντισταθμίζει το πιθανό έλλειμμα θρεπτικών συστατικών, στοχεύοντας στην αναπλήρωση όσων συστατικών εκλείπουν κατά την αγωγή PPI’s.  Ο συνδυασμός μικροθρεπτικών συστατικών σε ειδικές, προσαρμοσμένες συγκεντρώσεις και σε μορφές υψηλής απορροφησιμότητας επιτρέπει στον οργανισμό να τα χρησιμοποιήσει άμεσα χωρίς την παρουσία γαστρικού οξέος.

Παράλληλα τα προβιοτικά αποτελούν κλινικά αποδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας, διάρροιας, μετεωρισμού και φουσκώματος, ενώ προτείνονται σε περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής για την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος.

Στην OLONEA σχεδιάζουμε και παρέχουμε προϊόντα για κάθε ανάγκη,
τα οποία εγγυόνται την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα που αναζητάτε.

Νοιαζόμαστε φυσικά για εσάς!

Κοινοποίηση Άρθρου

Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο

omegazym PLUS

bacteflora® PPI

Συνδυασμός 4 προβιοτικών στελεχών με 10 δις πληθυσμού ανά κάψουλα, βιταμινών και μετάλλων σε μορφή υψηλής απορροφησιμότητας 

Ιχθυέλαιο, υψηλής συγκέντρωσης Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων για ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, των αρθρώσεων, των οστών, της όρασης και του εγκέφαλου.