Searc Page

Το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα

02/07/2022

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού αποτελείται από ένα σύστημα οργάνων και ιστών, τα οποία μέσω βιολογικών μηχανισμών, εξασφαλίζουν την προστασία του οργανισμού από παθογόνους παράγοντες (μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις όπως τα βακτήρια, οι ιοί, τα παράσιτα και οι μύκητες). 

Είναι κοινά αποδεκτό πως το ανοσοποιητικό σύστημα δύναται να «εκπαιδευτεί»
και έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται
σε εξωτερικούς παράγοντες με τέτοιο τρόπο,
ώστε να διατηρείται ισορροπία
.

Όταν κάτι διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε αυτό «παίρνει το μάθημά του», επανδρώνεται ενάντια στον παράγοντα που το προσπέλασε και εμποδίζει άλλη παρόμοια μελλοντική «εισβολή». Σε όλη αυτή τη ζωτική λειτουργία αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί η διατροφή, το σύνολο των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που κάθε άνθρωπος λαμβάνει. 

Τι κοινό έχουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού και τα παιδιά;
Και τα δύο έχουν ακόμα πολλά να μάθουν!

Ενώ τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο, προσπαθώντας να ρουφήξουν γνώσεις και εμπειρίες, παίζουν, τρέχουν, πέφτουν και επουλώνουν τα τραύματά τους, έτσι και το αμυντικό τους σύστημα εξερευνά το μικροβιακό του περιβάλλον.

Παιδικά χρόνια: το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει και ωριμάζει

Το ανοσοποιητικό σύστημα ακολουθεί την ηλικία ενός ανθρώπου από τη γέννησή του,
υιοθετεί συνήθειες και ωριμάζει σύμφωνα με όσα «βιώνει».

Όταν ένα μωρό γεννιέται, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμα αδύναμο και ευαίσθητο. Αν και υπάρχει μια έμφυτη ανοσολογική απόκριση που μπορεί να ανιχνεύσει και να καταστρέψει ανεπιθύμητους εισβολείς, το ανοσοποιητικό σύστημα, για να γίνει ισχυρό, πρέπει πρώτα να «ωριμάσει». Το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυροποιείται κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της ζωής. Έτσι, όπως τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους με περιέργεια και μεταφέρουν στο σπίτι μερικά «τρόπαια», το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού συλλέγει και μαθαίνει να ξεχωρίζει τους ακίνδυνους μικροοργανισμούς από εκείνους που χρειάζονται μάχη.

Χειμώνας: Η εποχή της άμυνας

Η πιο επικίνδυνη χρονική περίοδος, όπου παιδιά και ανοσοποιητικό είναι επιρρεπή σε βλαπτικούς παράγοντες είναι ο κρύος χειμώνας. Χαρακτηρίζεται από ψυχρότερες θερμοκρασίες και ημέρες με λιγότερο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αντέχουν περισσότερο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, συνεπώς το θέμα της άμυνας έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.  Εξάλλου, το αμυντικό σύστημα του παιδιού εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να αμφισβητείται όχι μόνο από την αλλαγή των εποχών, αλλά και από τις κοινωνικές επαφές στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, κλπ. Άλλωστε στις παιδικές ηλικίες οι ιικές εξάρσεις σε σχολεία και δραστηριότητες καλπάζουν, αποτελώντας πονοκέφαλο για τους γονείς.

Η ειδική ανοσολογική άμυνα

Προκειμένου να είναι σε θέση να καταπολεμήσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα έναν παθογόνο παράγοντα, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να έχει έρθει σε επαφή στο παρελθόν με τον συγκεκριμένο παθογόνο στόχο. Έτσι, όταν η αμυντική ασπίδα του σώματος έρθει σε επαφή με τον ίδιο παράγοντα ξανά, κατά τη δέσμευσή του ενεργοποιούνται μηχανισμοί μνήμης, στη συνέχεια ειδοποιούνται ορισμένες ειδικές μονάδες (λεμφοκύτταρα), παράγονται αντισώματα και το μικρόβιο καταστρέφεται άμεσα.  

Περί το 10ο έτος ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ολοκληρώσει
τη μεγαλύτερη και «σκληρότερη» φάση της εκπαίδευσής του.
 Είναι σε θέση να γνωρίζει τις πιο συνηθισμένες μικροβιακές απειλές στο περιβάλλον του και να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Εντερικό σύστημα: σημαντικό ανοσοποιητικό όργανο  

Το έντερο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό δίκτυο. Για να αντιμετωπίσει τους ανεπιθύμητους μικροβιακούς εισβολείς, βασίζεται σε ένα εξελιγμένο αμυντικό σύστημα τριών επιπέδων:

  1. τον εντερικό βλεννογόνο
  2. το εντερικό μικροβίωμα
  3. το εντερικά σχετιζόμενο ανοσοποιητικό σύστημα (GALT – λεμφικός ιστός σχετιζόμενος με το έντερο ).

Το τελευταίο εντυπωσιάζει με απίστευτους αριθμούς: Για παράδειγμα, το 70% όλων των ανοσοποιητικών κυττάρων βρίσκονται στο λεπτό και παχύ έντερο και λίγο κάτω από το 80% των ανοσολογικών αποκρίσεων μας συμβαίνει εκεί. Επιπλέον, τα 100 δισεκατομμύρια ισχυρής εντερικής χλωρίδας σχηματίζουν ένα φραγμό κατά των επιβλαβών εισβολέων και εκπαιδεύουν τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα για την άμυνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.

Η εντερική φροντίδα

Από τα παραπάνω προκύπτει η σημασία ενός υγιούς γαστρεντερικού συστήματος, ειδικότερα κατά την περίοδο της παιδικής ηλικίας, δηλαδή της προσαρμογής της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή.

Γνωρίζατε πως το εντερικό σύστημα συνδέεται άμεσα με την εγκεφαλική λειτουργία, έχοντας μια αμφίδρομη σχέση; Αυτό σε συνδυασμό με την «εκπαίδευση» που παρέχει κανείς στο έντερο του, σημαίνει πως οι τροφές που λαμβάνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα συνηθίζονται από το έντερο. Επομένως, όσο περισσότερο καταναλώνει κανείς ένα είδος τροφής, τόσο περισσότερα μηνύματα δίνει ο εγκέφαλος για την κατανάλωση της ίδιας κατηγορίας, απωθώντας άλλα φαγητά.

Επομένως, αν ένα παιδί τρέφεται κυρίως με λιπαρά, άφθονη ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, τόσο το έντερό του όσο και ο εγκέφαλός του θα αναζητούν διαρκώς αυτά τα φαγητά αποφεύγοντας συνειδητά – και ασυνείδητα – άλλες επιλογές, όπως τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες ή ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Συμβουλές για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού

Για να εξασφαλιστεί ένα καλά λειτουργικό, ισχυρό σύστημα προστασίας, προτείνονται:

 

1. Ποικιλία τροφίμων. Προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να αναπτύξει τη φυσική, πλήρη ικανότητά του, πρέπει να τροφοδοτείται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ισορροπημένη δίαιτα, πλούσια σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά αποτελεί την καλύτερη βάση για αυτό.Όταν πρόκειται για παιδιά, οι γονείς είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης της διατροφικής εκπαίδευσής τους. Πολλοί γονείς προσεγγίζουν τα παιδιά τους, μέσω του φαγητού. Η άποψη «αν κοιμηθείς νωρίς θα φας ό,τι επιθυμείς» επικρατεί συχνά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην εκπαιδεύονται στην ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Τα φρέσκα και πολύχρωμα τρόφιμα, οι έξυπνοι συνδυασμοί και πάνω από όλα ο διάλογος με τα παιδιά, θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα αποδώσουν επάρκεια στο ποσοστό θρεπτικών συστατικών.

2.Επαρκή υγρά. Για να διατηρήσετε τους βλεννογόνους υγρούς, πρέπει να εξασφαλίζεται η επάρκεια σε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση νερό. Αν η ποσότητα νερού δεν επαρκεί, συμπληρώστε με φυσικούς χυμούς ή φυσικά ροφήματα. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα και συντηρητικά, συστατικά που διαταράσσουν την εντερική χλωρίδα των παιδιών και εξασθενούν την άμυνα τους.

3.Η μάχη των προβιοτικών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη ή θεραπεία μιας ειδικής παθολογικής κατάστασης, μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας αυτού που τα λαμβάνει. Όπως προαναφέρθηκε, οι μικροοργανισμοί που αποικίζουν το έντερο είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού. Έως τα 12 έτη του παιδιού η εντερική μικροχλωρίδα εξελίσσεται, γεγονός που υποδηλώνει και την εντερική εκπαίδευση του ανθρώπου. Η σύγχρονη καθημερινότητα, οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με την αγνότητα των βρώσιμων προϊόντων, η περιβαλλοντική μόλυνση, η υπερβολική και αναίτια λήψη φαρμάκων και αντιβιοτικών κ.ά., είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που τα συμπληρώματα προβιοτικών έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών. Ακόμα και στη βρεφική και παιδική ηλικία η καθημερινή συμπλήρωση προβιοτικών μπορεί να ωφελήσει ουσιαστικά την υγεία του παιδιού, συμβάλλοντας σημαντικά στη μετέπειτα ζωή του.

4.Η δύναμη της βιταμίνης του ήλιου. Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, το οποίο θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία του. Μάλιστα, οι ειδικοί συχνά συνιστούν συμπλήρωμα βιταμίνης D σε μωρά για τα δυο πρώτα έτη ζωής και αυτό γιατί η απευθείας έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται σε τόσο μικρές ηλικίες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι γονείς (πάντοτε σε συνεννόηση με τον παιδίατρο) θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν έλλειψη σε αυτή τη σημαντική βιταμίνη, ειδάλλως η συμπλήρωσή της κρίνεται απαραίτητη.

5.Παιδική ανεμελιά. Το άγχος επηρεάζει και τελικά βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γεγονός που ισχύει για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για ξέγνοιαστές στιγμές και ελεύθερο χρόνο να χαρούν την ηλικία τους. Η φορτωμένη καθημερινότητα του παιδιού με εξωσχολικές δραστηριότητες, ειδικά στην περίπτωση που το παιδί δεν τις απολαμβάνει, μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει στην υγεία του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα παιδιά να περνούν χρόνο χωρίς να ακολουθούν εντατικό πρόγραμμα και να είναι απλώς…παιδιά.

6. Eξωτερικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι τρέφουν την πεποίθηση ότι τα παιδιά παθαίνουν κρυολογήματα με το να βγαίνουν έξω σε κρύο και υγρό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο! Η άσκηση στη φύση όχι μόνο προσφέρει ευχαρίστηση, αλλά διεγείρει επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος, προωθεί μια καλή διάθεση και έναν υγιή ύπνο. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Προσοχή στην αποστείρωση. Η υγιεινή είναι σημαντική, αυτό είναι αυτονόητο, όχι όμως τα αποστειρωμένα περιβάλλοντα και η υπερβολή που τα συνοδεύει. Κατά την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μηχανισμοί μνήμης, το οποίο θα συμβεί μόνο μέσα από την εμπειρία με παθογόνους παράγοντες. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα αγρόκτημα, για παράδειγμα, διατρέχουν μόνο το ήμισυ του κινδύνου εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Επομένως αφήστε τα μικρά παιδιά να παίξουν στον κήπο, στο έδαφος, στην άμμο. Τόσο το παιδί όσο και το ανοσοποιητικό του σύστημα θα διασκεδάσουν με αυτό. Εξάλλου είναι γνωστό πως το έδαφος είναι το πιο πλούσιο περιβάλλον σε θρεπτικά στοιχεία και σε προβιοτικά που θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό του.

ΟLONEA 

Η OLONEA, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δημιουργεί ασφαλή, ποιοτικά και αποτελεσματικά προϊόντα. Συνδυάζοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες, παρασκευάζονται συμπληρώματα διατροφής που δε στοχεύουν απλά στην θεραπεία μια ασθένειας αλλά στη συνολική υποστήριξη της υγείας του ανθρώπου.

Ακόμα και στην περίπτωση της ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας βρεφών και παιδιών τα προβιοτικά bacteflora® δίνουν λύση. Τα προϊόντα bacteflora® υπερέχουν, λόγω του εξειδικευμένου συνδυασμού, της άψογης αποθήκευσης και συντήρησης, της ποιότητας και ασφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαδικασία παρασκευής των προβιοτικών. Για να εξασφαλιστούν οι υψηλοί αριθμοί βακτηρίων και να αποκλειστεί η επιμόλυνση κατά τη διαδικασία παρασκευής, τα 8 στάδια παρασκευής συνοδεύονται από 17 διαφορετικά μέτρα διασφάλισης ποιότητας, τα οποία πραγματοποιούνται συνολικά 61 φορές. Αυτό εξασφαλίζει πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων bacteflora® και σταθερότητας στην ποιότητα.

Το bacteflora®JUNIOR για παιδιά, αποτελεί προϊόν ειδικής σύνθεσης 9 προβιοτικών στελεχών με συνολικό πληθυσμό 6 δισεκατομμυρίων ανά 1g. Διατίθεται σε σκόνη, γεγονός που διευκολύνει την πρόσληψη, αφού διαλύεται σε νερό, γάλα ή χυμό, ενώ τοποθετείται ακόμα και στη θηλή για την κατανάλωσή του κατά το θηλασμό. Ταυτόχρονα με την ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και διάρροιας σε βρεφικές και παιδικές ηλικίες.

Το bacteflora® JUNIOR immune αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν ιδανικό για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού των παιδιών. Κατάλληλο για παιδιά 4 ετών και άνω περιέχει εκτός από προβιοτικά, πολύτιμες βιταμίνες C και D, σελήνιο, ψευδάργυρο και β – γλυκάνες. Όλα τα συστατικά του είναι μελετημένα για τις ευεργετικές τους δράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη θωράκιση της υγείας του παιδιού ενάντια στις εποχιακές λοιμώξεις. Ο εξειδικευμένος συνδυασμός 5 προβιοτικών στελεχών με 3 δισεκατομμύρια πληθυσμού ανά μικροκάψουλα, βιταμίνες, μέταλλα και β – γλυκάνες προσφέρει πρόληψη και προστασία από παθογόνους παράγοντες. Το bacteflora® JUNIOR immune διατίθεται σε μικροκάψουλες, μια ειδικά μελετημένη τεχνολογία, για την εύκολη κατάποση από παιδιά.

 

Ισχυρό ανοσοποιητικό για πανίσχυρα παιδιά…όλες τις εποχές!

Κοινοποίηση Άρθρου

Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο

bacteflora® JUNIOR

Προβιοτικό ειδικής σύνθεσης για βρέφη και παιδιά έως 12 ετών.

Προβιοτικό ειδικής σύνθεσης για βρέφη και παιδιά έως 12 ετών.

bacteflora® JUNIOR immune

Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό των παιδιών από 4 ετών και άνω.

Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό των παιδιών από 4 ετών και άνω.