Blog | Τρόπος ζωής | 5 λάθη που κάνουμε όταν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι

Γιατί το έντερό μας «διαμαρτύρεται»;

Ένα κάλεσμα είναι πάντα ευκαιρία για συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα και όμορφες στιγμές. Οικογενειακά, φιλικά, επετειακά ή εορταστικά τραπέζια έχουν μια μακρά παράδοση που αξίζει να διατηρήσουμε. Όμως, όσο όμορφα κι αν είναι, συχνά στο τελείωμα τους συνοδεύονται από ένα αίσθημα δυσφορίας, φούσκωμα, καούρες, διάρροια ή και άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Αν σου έχει τύχει και εσένα να φεύγεις «βαρύς» από ένα κάλεσμα για φαγητό, ίσως κάνεις ένα από τα παρακάτω συχνά λάθη:

1.Πηγαίνουμε πεινασμένοι για να φάμε περισσότερο

Το κλασικό λάθος των περισσότερων έχει να κάνει με την προετοιμασία πριν από ένα τραπέζι. Συχνά κυριαρχεί η θεωρία «Δεν θα φάω τίποτα όλη μέρα για να ευχαριστηθώ το βράδυ». Στην πραγματικότητα, αυτή η τακτική μπερδεύει το γαστρεντερικό, προκαλώντας έντονη πείνα, και τελικά γρήγορη κατανάλωση φαγητού. Το αποτέλεσμα; Φούσκωμα, αργή πέψη και συχνά καούρες, γιατί το στομάχι δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στον ξαφνικό “κατακλυσμό”. Τα μικρά και ισορροπημένα γεύματα μέσα στη μέρα βοηθούν στην πιο ομαλή λειτουργία του εντέρου

 

2.Συνδυάζουμε πολλές διαφορετικές τροφές 

Σε μεγάλα τραπέζια, οι επιλογές συχνά είναι πολλές και «πλούσιες». Αυτό μας κάνει να θέλουμε να δοκιμάσουμε από όλα, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι έχουμε ευαισθησία σε κάτι. Άλλες φορές δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι παρασκευές περιέχει το κάθε πιάτο, αυξάνοντας τις πιθανότητες κάτι να μας πειράξει εν αγνοία μας. Κάντε συνειδητές επιλογές με μέτρο, έχοντας πάντα στο μυαλό σας την απόλαυση φυσικά αποφεύγοντας παράλληλα δυσπεψία, μετεωρισμό ή άλλα συμπτώματα. 

 

3.Τρώμε και συζητάμε ταυτόχρονα

Όταν είμαστε με παρέα, τρώμε πιο γρήγορα, μιλάμε, γελάμε, πίνουμε. Αυτό οδηγεί σε απορρόφηση περισσότερου αέρα, ο οποίος καταλήγει στο έντερο προκαλώντας φούσκωμα και πόνο. Παράλληλα, η ταχεία κατανάλωση δυσκολεύει την πέψη, γιατί η τροφή δεν προετοιμάζεται σωστά στο στόμα. Μην ξεχνάτε να μασάτε αργά, καθώς το πρώτο στάδιο της πέψης ξεκινά στο στόμα και καθορίζει πώς θα νιώσει το έντερο στη συνέχεια. 

 

4. Καταναλώνουμε αλκοόλ, λιπαρά τρόφιμα και γλυκά χωρίς μέτρο

Το αλκοόλ και τα γλυκά κυριαρχούν σε κάθε είδους κάλεσμα. Πολλές φορές, γνωρίζοντας για το κάλεσμα που έχουμε να παρευρεθούμε υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μια σκληρή στέρηση. Ως αποτέλεσμα οδηγούμαστε σε υπερβολική πρόσληψη λιπαρών, υδατανθράκων και αλκοόλ ως «ανταμοιβή» για την στέρηση των προηγούμενων ωρών. Τέτοιοι συνδυασμοί συνήθως οδηγούν σε διάρροια ή λειτουργούν ως ερέθισμα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

 

5.Δεν προετοιμάζουμε το έντερο μας με προβιοτικά πριν και μετά

Το έντερο λειτουργεί βέλτιστα όταν είναι σε ισορροπία. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ή την επαναφορά αυτής της ισορροπίας ουσιαστικά. Η καθημερινή λήψη προβιοτικών συμβάλλει σε ένα υγιές και ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα με τα αποτελέσματα αυτής της ισορροπίας να είναι ορατά όταν οι συνθήκες ενός πλούσιου γεύματος το απαιτούν. Το Bacteflora Daily με προβιοτικά, πρεβιοτικά και μεταβιοτικά θα γίνει το καθημερινό σου προβιοτικό και η αγαπημένη σου συνήθεια για να κρατάς μακριά το φούσκωμα και τη δυσφορία. Από την άλλη, το Bacteflora Plus με ενισχυμένη σύνθεση προβιοτικών, πρεβιοτικών και μεταβιοτικών θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου σε ύφεση, ακόμη και μετά από ένα επιβαρυμένο γεύμα.

Τα τραπέζια είναι χαρά και όχι ταλαιπωρία. Με λίγη προνοητικότητα, καλύτερη επιλογή τροφών και τη στήριξη των προβιοτικών, μπορούμε να απολαύσουμε καλύτερα το φαγητό και την παρέα, χωρίς να πληρώσουμε το “τίμημα” την επόμενη μέρα.

Blog | Τρόπος ζωής | 5 λάθη που κάνουμε όταν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι