Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Οι θησαυροί της υγείας

Τι είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα;

 

Aπαραίτητα λιπαρά οξέα

 

Τα ω3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει και είναι αναγκαίο να προσληφθούν μέσω της τροφής.

Τα τρία κυριότερα ω3 λιπαρά οξέα είναι:

 • το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)
 • το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)
 • άλφα-λινολενικό οξύ (ALA)

ω3-ω6-ω9 λιπαρά οξέα

 

Η καταμέτρηση των ανθράκων (C) ξεκινά από τον τελευταίο και για αυτό τα λιπαρά οξέα ονομάζονται “ωμέγα” από το τελευταίο ελληνικό γράμμα. Η θέση στην οποία βρίσκεται ο πρώτος διπλός δεσμός μεταξύ των (C) καθορίζει τελικά το όνομα του λιπαρού οξέος. 

 

 

Eπαρκής πρόσληψη

 

Πολλαπλά οφέλη

 

Το ALA που λαμβάνεται από τη διατροφή μετατρέπεται σε EPA και DHA για να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. H ποσότητα που μετατρέπεται είναι πολύ μικρή και δεν επαρκεί για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού. Η απευθείας λήψη EPA και DHA από τρόφιμα ή/και συμπληρώματα διατροφής προσφέρει τα μέγιστα πλεονεκτήματα των ω3 λιπαρών οξέων.

Επηρεάζουν την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική λειτουργία, προάγουν τη δερματική και την οστική υγεία, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου κ.ά. Βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον αμφιβληστροειδή των ματιών και συμμετέχουν στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. 

DHA και EPA 

Οι διαφορές μεταξύ τους

To DHA υποστηρίζει την υγιή λειτουργία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου. Ήδη από την κύηση απαιτούνται υψηλές ποσότητες DHA, καθώς επηρεάζουν τόσο την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου όσο και την μετέπειτα σωστή υγεία βρεφών έως τριών ετών.

Το EPA έχει φανεί ότι ενισχύει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού, συμβάλλει στην υγεία των οστών και των μυών, ενώ διαθέτει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Παρότι δεν συμβάλλουν με τον ίδιο τρόπο, δρουν συμπληρωματικά και απαιτούνται σε επαρκείς ποσότητες για να προσφέρουν τις ιδιότητές τους

ω3 και δομή κυτταρικής μεμβράνης

 

Οι διπλοί δεσμοί στην αλυσίδα των ακόρεστων λιπαρών οξέων δημιουργούν κάμψεις και αναδιπλώσεις.

Η παρουσία ακόρεστων λιπαρών οξέων στην κυτταρική μεμβράνη, αυξάνουν τον βαθμό ρευστότητας και τη δυνατότητα παραμόρφωσή ς της, επιτρέποντας την κίνηση πρωτεϊνών και λιπιδίων, την προσαρμοστικότητα και την αντοχή σε περιπτώσεις βλάβης της κυτταρικής μεμβράνης.

Καρδιαγγειακή λειτουργία

 

Τα ω3 έχουν την ικανότητα να προστατεύουν την καρδιά από φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Δρουν μειώνοντας:

 • τα τριγλυκερίδια και την LDL-χοληστερόλη
 • την αρτηριακή πίεση
 • την πηκτικότητα του αίματος
 • τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας
 • τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς 

 

Οι τρεις σημαντικότερες Καρδιολογικές Εταιρείες παγκοσμίως, αναφέρουν ότι για άτομα που έχουν υποστεί ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή προσβολή είναι απαραίτητη η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων

Άτομα με δείκτη ω3>8%
έχουν κατά μέσο όρο

85,5 φορές
μικρότερο κίνδυνο

για εμφάνιση
καρδιαγγειακού
επεισοδίου

Προτεινόμενη πρόσληψη ω3 στις καρδιαγγειακές παθήσεις

 

700-1.500

mg/ημέρα

Αρτηριοσκλήρωση

1.500

mg/ημέρα

Στεφανιαία νόσος

1.500-4.000

mg/ημέρα

Τριγλυκερίδια

4.000

mg/ημέρα

Αρτηριακή πίεση

ω3 στην υγεία των ματιών 

 

Τα ω3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα το DHA βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών. Οι υψηλές ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και τη σωστή λειτουργία των ματιών και στην ανακούφιση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας, όπως το τσούξιμο, το κάψιμο και ο κνησμός.

 

Άτομα που καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων έχουν μειωμένο κίνδυνο για προβλήματα όρασης

Για την ξηροφθαλμία,
συστήνονται περίπου

2.000
mg/ημέρα

ω3 και εγκεφαλική λειτουργία

 

Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα δομικά συστατικά του εγκεφάλου και των νευρώνων και απαιτούνται από την εμβρυϊκή φάση για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της ζωής. Η υψηλή τους πρόσληψη συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης, των ικανοτήτων εκμάθησης και στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου. 

ω3 στην υγεία 

οστών και μυών

 

Τα EPA και DHA συντονίζουν τη φλεγμονώδη αντίδραση και αποτρέπουν την αποσύνθεση των οστών. Παράλληλα, ενεργοποιούν ειδικά κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία νέων οστών. Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητο να υπάρχει επάρκεια ω3 λιπαρών οξέων, έτσι ώστε να μην υπερισχύουν τα ω6 λιπαρά οξέα, καθώς όταν δεν διατηρείται ισορροπία στην αναλογία αυτών είναι δυνατόν να προκληθεί οστική απώλεια. 

 

Η μείωση φλεγμονών και οιδημάτων στις αρθρώσεις, οδηγεί σε μείωση του πόνου και της ευαισθησίας 

ω3 και εγκυμοσύνη

 

Σημαντικά για τη μητέρα και

τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου

 

Τα έμβρυα χρειάζονται DHA λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να λάβουν μόνο μέσω της μητέρας. Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδή χιτώνα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία. Επίσης, τα ω3 λιπαρά οξέα έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

 

Σε δόσεις τουλάχιστον

500mg/ημέρα

έχει διαπιστωθεί μείωση
του κινδύνου πρόωρων
τοκετών και ελλιποβαρών
βρεφών

Υγιές δέρμα

 

Τα ω3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν τη λιπαρότητα και συμβάλλουν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Αποτελούν ισχυρό σύμμαχο ενάντια στις ρυτίδες και τα σημάδια γήρανσης και έχουν την ικανότητα να καταπραΰνουν ερεθισμούς και συμπτώματα δερματίτιδας για λαμπερό και απαλό δέρμα.

Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση EPA και DHA με προστασία της επιδερμίδας από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.  

Υγιή, πυκνά και λαμπερά μαλλιά 

 

Έχει αποδειχθεί πως τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία και παροχή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες της τρίχας. Προστατεύουν την τρίχα από τη θραύση, βελτιώνουν την πυκνότητά της και ευνοούν τον σωστό ρυθμό ανάπτυξή της με αποτέλεσμα τη μείωση της τριχόπτωσης, αλλά και την προφύλαξη από αυτή. Παράλληλα έχει φανεί ότι επιβραδύνουν τη γήρανση της τρίχας, καθυστερώντας την εμφάνιση γκρίζων. 

Ψάρια αλιευμένα από καθαρά νερά 

 

 • Καθαρά νερά του Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού και της Ανταρκτικής
 • Ιχθυέλαιο από μικρά ψάρια, σαρδέλες και αντζούγιες, που δεν συσσωρεύουν τοξικά, βαρέα μέταλλα

5απλή απόσταξη με δυο διαφορετικές μεθόδους 

 

Μοριακή απόσταξη

Πραγματοποιείται 3 φορές και αφαιρεί προσμίξεις (βαρέα μέταλλα, διοξίνες, κ.ά.), κορεσμένα λίπη και άλλες ανεπιθύμητες οργανικές ενώσεις, διατηρώντας μόνο τα βασικά ευεργετικά συστατικά του ιχθυελαίου.

 

Short-path απόσταξη

Χαρακτηρίζεται από μια «μικρής διαδρομής» επεξεργασία, που επαναλαμβάνεται 2 φορές. Αφαιρεί αποτελεσματικά οργανικούς ρύπους, οι οποίοι δεν απομακρύνονται με τη μοριακή απόσταξη. Η θερμοκρασία θέρμανσης είναι σημαντικά χαμηλότερη και το απόσταγμα χρειάζεται να διανύσει μόνο μια μικρή απόσταση πριν από τη συμπύκνωση. Επομένως, δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις, όπως η διάσπαση ή η οξείδωση του ιχθυελαίου.

Χαμηλή Τιμή Οξείδωσης-Τιμή Totox

 

Υψηλή ποιότητα ιχθυελαίου 

 

Η τιμή Totox περιγράφει τη συνολική οξείδωση του ελαίου, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ιχθυελαίου. Το ποσοστό οξείδωσης του ελαίου, δηλαδή η χαμηλή τιμή Totox, υποδεικνύει την καθαρότητα του προϊόντος. 

 • Τιμές άνω του 26 μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό
 • Τιμές κάτω από 10 υποδεικνύουν υψηλής καθαρότητας και ποιότητας ιχθυέλαιο

Τα προϊόντα omegazym®

έχουν χαμηλή τιμή Totox,
γεγονός που υποδεικνύει
υψηλής καθαρότητας και
ποιότητας ιχθυέλαιο

Μέθοδος απόσμησης

 

Φυσικά, με υδρατμούς 

 

Απομακρύνονται τα υλικά που προσδίδουν δυσάρεστη γεύση και οσμή. Προκύπτει ιχθυέλαιο με διαυγές χρώμα, χωρίς ιζήματα και βελτιωμένες ιδιότητες. Η διαδικασία απόσμησης του omegazym® δεν κρύβει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ο τρόπος επεξεργασίας δεν δημιουργεί επιβλαβείς ουσίες.

 

Το omegazym® έχει επεξεργαστεί με απόλυτα φυσικό τρόπο με τη χρήση υδρατμών. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά μέσα, ούτε προσθήκη αρωματικών ουσιών

Κατανάλωση χωρίς περιορισμούς

 

Η απόσμηση που πραγματοποιείται στο omegazym® ευνοεί την εύκολη κατανάλωση και την ευχάριστη εμπειρία λήψης ω3 λιπαρών οξέων.

Οι κάψουλες του omegazym®:

 • Δεν έχουν δυσάρεστη  οσμή ψαριού
 • Δεν αφήνουν επίγευση ψαριού
 • Anti – reflux formula 

Anti-reflux formula 

 

Το ιχθυέλαιο του omegazym® είναι επεξεργασμένο με ειδικό τρόπο, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι πτητικές ουσίες που προκαλούν δυσάρεστες ενοχλήσεις κατά την πέψη. Έτσι, δεν δημιουργούνται αέρια στο στομάχι, τα οποία ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο και το στόμα, προκαλώντας αίσθηση καψίματος, δυσοσμία και δυσάρεστη γεύση.