Συχνές Ερωτήσεις - FAQ

 • Φιλικά βακτήρια
 • Τί είναι τα φιλικά βακτήρια;

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα φιλικά βακτήρια είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη ή θεραπεία μιας ειδικής παθολογικής κατάστασης, μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος του ξενιστή. Χαρακτηρίζονται ως ωφέλιμα ή καλά βακτήρια και μέσω της υγείας του εντέρου συμβάλλουν στην ενίσχυση της γενικότερης υγείας. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, ή λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων. 

 • Τι είναι τα πρεβιοτικά;

  Τα πρεβιοτικά είναι κυρίως φυτικές ίνες που χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ως θρεπτικό υπόστρωμα από τα ενδογενή βακτήρια, τα οποία αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, προάγοντας την ανάπτυξή τους και τη μεταβολική τους δραστηριότητα προς όφελος του ξενιστή. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, η μπανάνα κ.ά.

 • Τι είναι τα συμβιωτικά;

  Τα συμβιωτικά είναι συνδυαστικά σκευάσματα φιλικών βακτηρίων και πρεβιοτικών ινών, που έχουν συνεργική και ευεργετική δράση, προσφέροντας ταυτόχρονα τόσο τα οφέλη των φιλικών βακτηρίων, όσο και των πρεβιοτικών. Κάθε ζωντανός οργανισμός (φιλικά βακτήρια) χρειάζεται τροφή (πρεβιοτικό) για να επιβιώσει και να πραγματοποιήσει τις λειτουργίες του. Επομένως, δεν αρκεί η λήψη επαρκούς ποσότητας ζωντανών φιλικών βακτηρίων, αλλά και η εξασφάλιση τροφής για τη μεταβολική τους δραστηριότητα.

 • Υπάρχουν οφέλη από την λήψη φιλικών βακτηρίων;

  Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα μας και επιτελούν ορισμένες απαραίτητες λειτουργίες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ενεργοποίηση και η ρύθμιση ανοσολογικών λειτουργιών, η διατήρηση και η ενίσχυση του εντερικού επιθηλιακού φραγμού, η εντερική νευρορυθμιστική δράση και η προστασία από παθογόνα βακτήρια. Παράλληλα, τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου παρέχουν και διατροφικά οφέλη, όπως η απορρόφηση βιταμινών.

 • Η επαρκής λήψη φιλικών βακτηρίων εξασφαλίζεται μέσω διατροφής;

  Το πιο σημαντικό στη λήψη φιλικών βακτηρίων είναι ο πληθυσμός των μικροοργανισμών, οι οποίοι μάλιστα είναι απαραίτητο να φτάνουν στο έντερο ζωντανοί. Ακόμα και μετά από καθημερινή κατανάλωση φιλικών βακτηρίων μέσω της διατροφής, δεν είναι βέβαιος ο ακριβής αριθμός αυτών που καταφέρνει να επιβιώσει από τα οξέα του στομάχου, τα χολικά άλατα και τα παγκρεατικά ένζυμα. Επίσης, είναι πιθανό ένα τρόφιμο να μην περιέχει αρκετά διαφορετικά είδη φιλικών βακτηρίων. Η βέλτιστη επιλογή, λοιπόν, είναι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής για μέγιστα οφέλη. Το κεφίρ, οι ελιές, οι πίκλες, το ψωμί με προζύμι, το  ξινολάχανο κ.ά. είναι τροφές πλούσιες σε φιλικά βακτήρια.

 • Ποια είναι η συνιστώμενη δόση;

  Η συνιστώμενη δόση φιλικών βακτηρίων διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση υγείας του κάθε ανθρώπου και εξαρτάται και από το πόσο ισχυρό είναι ένα προϊόν φιλικών βακτηρίων. Στην OLONEA® φροντίζουμε πάντα να αναγράφουμε τη σύσταση των προϊόντων ανά κάψουλα ή φακελάκι.

 • Είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη των φιλικών βακτηρίων;

  Τα φιλικά βακτήρια φυσιολογικά λαμβάνονται εξωγενώς από τη διατροφή, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μικροοργανισμούς. Καθημερινά, μια σειρά παραγόντων επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα, ακόμα και χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων. Η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων και  ζάχαρης, η συνεχής κατανάλωση συντηρητικών, η μείωση πρόσληψης φυτικών ινών, ακόμα και οι ποσότητες χλωρίου στο νερό διαταράσσουν την εντερική ισορροπία και μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η σωματική και η ψυχική καταπόνηση και η πάροδος της ηλικίας, παράγοντες που επηρεάζουν συνολικά την υγεία. Φυσικά και οι αντιβιώσεις ή οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα και κατά συνέπεια παρενέργειες. Γίνεται επομένως αντιληπτό πως η λήψη φιλικών βακτηρίων χρειάζεται να γίνεται καθημερινά, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ενδείξεις.

 • Ποια η σημασία ενός συμπληρώματος με πολλά διαφορετικά φιλικά βακτήρια;

  Τα βακτήρια ταξινομούνται βάσει γένους, είδους και στελέχους. Το καθένα από αυτά να επιτελεί διαφορετική λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα και όλα μαζί δρουν συνεργικά. Συγκεκριμένα, το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών και περιλαμβάνει τουλάχιστον 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι η λήψη συνδυασμού φιλικών βακτηρίων, έτσι ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα.

 • Ποιο συμπλήρωμα να επιλέξω;

  Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αντίστοιχα μοναδικό είναι και το μικροβίωμα του. Οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν, ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθεί, την ηλικία του, την κατάσταση υγείας του και πολλούς ακόμα παράγοντες. Επομένως, δεν απευθύνονται όλα τα συμπληρώματα διατροφής σε όλους τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση εμπιστευτείτε μια αξιόπιστη Εταιρία, που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εγγυάται ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Στην OLONEA® διαθέτουμε μια μεγάλη οικογένεια φιλικών βακτηρίων – συμβιωτικών, ακριβώς για αυτούς τους λόγους, ανταποκρινόμενοι σε όσες το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.

 • Για πόσο διάστημα μπορώ να λαμβάνω συμβιωτικά – φιλικά βακτήρια;

  Σύμφωνα με μελέτες της επιστημονικής κοινότητας, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με συμβιωτικά – φιλικά βακτήρια δεν μπορεί να καταστεί επιβλαβής για την υγεία ακόμα και μετά από μακροπρόθεσμη, καθημερινή λήψη.

 • Υπάρχουν κίνδυνοι αν κάποιος υπερβεί τη συνιστώμενη δόση;

  Τα φιλικά βακτήρια δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία και δεν προκαλούν τοξικότητα ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να ακολουθείτε είτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας, είτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο προϊόν.

 • Μπορούν τα συμβιωτικά – φιλικά βακτήρια να προκαλέσουν παρενέργειες;

  Στην πραγματικότητα αυτό σχετίζεται με το προϊόν και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Το πιο «ισχυρό» δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ένα πολύ ισχυρό προϊόν μπορεί να προκαλέσει τις πρώτες ημέρες συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή αέρια, τα οποία όμως υποχωρούν άμεσα. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν συμβουλευτείτε πάντα τον ειδικό υγείας που σας παρακολουθεί.

 • Υπάρχουν περιπτώσεις υγείας κατά τις οποίες η λήψη συμβιωτικών – φιλικών βακτηρίων πρέπει να αποφεύγεται;

  Σε περιπτώσεις ασθενών σε ανοσοκαταστολή, με παγκρεατίτιδα και με σοβαρή νεφροπάθεια τα φιλικά βακτήρια αντενδείκνυνται. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον γιατρό που σας παρακολουθεί προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. 

 • Είναι τα φιλικά βακτήρια κατάλληλα για μωρά και μικρά παιδιά;

  Το βρεφικό μικροβίωμα επηρεάζεται από τη στιγμή της γέννησης και από τις συνθήκες του τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή) και στη συνέχεια από τη διατροφή του βρέφους (θηλασμός). Αναπτύσσεται σημαντικά μέχρι τα 2 πρώτα έτη ζωής και συνεχίζει να διαμορφώνεται έως την ηλικία των 12 ετών, ηλικία κατά την οποία η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος αλλάζει και πλέον λαμβάνει την τελική, ενήλικη μορφή του. Η διαμόρφωση και η ανάπτυξη του παιδικού μικροβιώματος επέρχεται ως αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης διατροφής. Βάσει αυτών, λοιπόν, τα φιλικά βακτήρια μπορεί να ενισχύσουν το εντερικό μικροβίωμα βρεφών και παιδιών και να συμβάλλουν στην διαμόρφωσή του. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν και κλινικές μελέτες σε παιδιά. Βασιζόμενοι στα παραπάνω, στην OLONEA®, έχουμε δημιουργήσει προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη και παιδιά με φιλικά βακτήρια που έχουν βρεθεί φυσιολογικά σε αυτές τις ηλικίες και πληθυσμούς σε κατάλληλες αναλογίες.

 • Γιατί είναι απαραίτητη η λήψη φιλικών βακτηρίων κατά την αντιβιοτική αγωγή;

  Οι αντιβιοτικές θεραπείες λαμβάνονται με σκοπό την εξάλειψη κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού. Οι περισσότερες αντιβιώσεις είναι ευρέως φάσματος, στοχεύοντας συνολικά τους μικροοργανισμούς στο ανθρώπινο σώμα, ακόμα και τα ωφέλιμα βακτήρια του εντερικού ή/και κολπικού μικροβιώματος. Οι πιο συνήθεις ανεπιθύμητες παρενέργειες, αφορούν στην εμφάνιση διάρροιας ή/και κολπικής μυκητίασης. Η σοβαρή διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση με Clostridium difficile, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη φλεγμονή στο παχύ έντερο. Κατά τη διάρκεια λήψης αντιβίωσης τα φιλικά βακτήρια πρέπει να λαμβάνονται με απόσταση 3-4 ωρών, προκειμένου να μην επηρεαστούν από τη φαρμακευτική ουσία τα ζωντανά βακτήρια. Για την αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος συστήνεται η λήψη φιλικών βακτηρίων για 1 εβδομάδα μετά το πέρας της αντιβιοτικής θεραπείας.

 • Σε ποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν οφέλη από τη λήψη φιλικών βακτηρίων;

  Σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία, έχει φανεί ότι τα φιλικά βακτήρια συμβάλλουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, των δερματικών παθήσεων, των ουρολοιμώξεων, αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετικής έντασης και σοβαρότητας, επομένως είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από τον προσωπικό σας γιατρό.

 • Σε πόσο καιρό θα υπάρξει βελτίωση;

  Τα φιλικά βακτήρια ξεκινούν τη δράση τους άμεσα, από την πρώτη κιόλας φορά λήψης. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην διαπιστωθεί κάποια εμφανής διαφορά κάτι που εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ανθρώπου και τον λόγο για τον οποίο λαμβάνει συμπλήρωμα διατροφής. Οι περισσότερες κλινικές μελέτες είναι σχεδιασμένες στο χρονικό πλαίσιο των 3 μηνών, για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων.

 • Περιέχουν τα bacteflora® συντηρητικά και πρόσθετα;

  Όλη η οικογένεια bacteflora® δεν περιέχει συντηρητικά και βλαπτικά πρόσθετα, όπως τεχνητές γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

 • Περιέχουν τα bacteflora® γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

  Όλη η οικογένεια bacteflora® δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Περιέχουν τα bacteflora® αλλεργιογόνα;

  Όλη η οικογένεια bacteflora® δεν περιέχει συστατικά, συχνά υπεύθυνα για αλλεργίες, όπως λακτόζη, λακτοπρωτεΐνη, σόγια και μαγιά.

 • Είναι τα bacteflora® κατάλληλα για διαβητικούς;

  Όλη η οικογένεια bacteflora® είναι κατάλληλη για διαβητικούς, καθώς τα προϊόντα δεν περιέχουν ζάχαρη, φρουκτόζη, φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά.

 • Είναι τα bacteflora® κατάλληλα vegan;

  Όλη η οικογένεια bacteflora® είναι κατάλληλη για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Η κάψουλα των σκευασμάτων αποτελείται από 100% φυτική κυτταρίνη χωρίς έκδοχα και χωρίς ζωική ζελατίνη.

 • Τα bacteflora® εξασφαλίζουν τη διατήρηση ζωντανών πληθυσμών και τη δράση τους στο έντερο;

  Τα προϊόντα bacteflora® περιέχουν συνδυασμούς φιλικών βακτηρίων στελεχών από τη φύση τους ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου, τα χολικά άλατα και τα παγκρεατικά ένζυμα. Παράλληλα, κάθε ξεχωριστό στέλεχος φιλικών βακτηρίων έχει υποστεί μικροενκαψούλωση, τεχνολογία που αποσκοπεί στην προστασία των ευαίσθητων ζωντανών βακτηρίων. Τα στελέχη επικαλύπτονται με ένα πρωτεϊνικό κάλυμμα, το οποίο εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία και την επιβίωση των μικροοργανισμών έως την ημερομηνία λήξης. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να συμβάλλει και η επιλογή γαστροανθεκτικής κάψουλας, η οποία λειτουργεί ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.

 • Χρειάζονται τα bacteflora® ψυγείο;

  Για τα σκευάσματα bacteflora® έχουμε επιλέξει υψηλής ποιότητας υλικά συσκευασίας για τη μέγιστη προστασία των ευαίσθητων μικροοργανισμών από πιθανές αλλοιώσεις, λόγω επαφής με το οξυγόνο, το ηλιακό φως ή την υγρασία. Όλα τα φιλικά βακτήρια – συμβιωτικά bacteflora® συσκευάζονται είτε σε blister από υλικό ALU-ALU με διπλό φύλλο αλουμινίου, είτε σε περιέκτη ACTIV-VIAL, ο οποίος εσωτερικά φέρει ένα στρώμα προστασίας ειδικά για τους ευαίσθητους μικροοργανισμούς. Όλα τα παραπάνω καθιστούν δυνατή τη φύλαξη σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να προκαλούνται αλλοιώσεις.

 • Είναι τα bacteflora® ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού;

  Όλα τα σκευάσματα bacteflora® είναι ασφαλή για κατανάλωση από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά, GMOs και αλλεργιογόνα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας και λάβετε συμπληρώματα διατροφής μετά από δική του καθοδήγηση.

 • Είναι τα bacteflora® εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ;

  Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Όλα τα προϊόντα bacteflora® είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ και ο αριθμός γνωστοποίησης αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος.

 • Τι είναι το cranberry PACRAN® που περιέχεται στο bacteflora® FEM;

  To cranberry PACRAN® προέρχεται από ολόκληρο το φρούτο του cranberry (φλοιό, σάρκα, κουκούτσι) για μέγιστη αποτελεσματικότητα, είναι εκτενώς μελετημένο για τις ιδιότητες τους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων και έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το cranberry είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά, αντιοξειδωτικά, φυτοδραστικά συστατικά, μεταξύ των οποίων οι προανθοκυανιδίνες (PAC), οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβανολών, μια κατηγορία πολυφαινολών. Τα PACs που βρίσκονται στα cranberries διαφέρουν μεταξύ άλλων, λόγω της ιδιότητας τους να αναστέλλουν τη βακτηριακή προσκόλληση. Δεσμεύουν στην επιφάνεια τους βακτήρια και βοηθούν στην αποβολή τους μέσω της διούρησης, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της προσκόλλησης ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων στα κυτταρικά τοιχώματα, συμπεριλαμβανομένου του E. coli που σχετίζεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

 • Τι είναι οι 1,3-1,6 β-D-γλυκάνες που περιέχονται στο bacteflora® IMMUNE maximum και bacteflora® JUNIOR immune;

  Οι βήτα γλυκάνες είναι ένα είδος πολυσακχαριτών και βρίσκονται σε φυτά όπως η βρώμη και το κριθάρι ή μπορεί να προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα βακτηρίων, μυκήτων, ζυμομυκήτων κ.ά. Τα συμπληρώματα βήτα γλυκάνων χρησιμοποιούνται συχνά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι β-γλυκάνες ικανές να ρυθμίζουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, γεγονός που εξαρτάται από την χημική τους δομή και την προέλευσή τους. Οι 1,3-1,6 β-γλυκάνες που προέρχονται από μύκητες και ζυμομύκητες είναι γνωστές για τις ικανότητες ανοσορρύθμισης. Έχει φανεί, επιπλέον, ότι οι β-γλυκάνες διαθέτουν αντίστοιχη της ινουλίνης πρεβιοτική δράση, συμβάλλοντας στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος. Η προτεινόμενη ημερήσια δόση κινείται στο εύρος των 100–500mg για διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές τοξικότητας ακόμα και σε μεγάλες δόσεις.

 • Φυτικές ίνες
 • Τί είναι οι φυτικές ίνες;

  Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες, ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και συγκεκριμένα των πολυσακχαριτών. Αποτελούν μέρη φυτικών τροφών, τα οποία το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει ή να απορροφήσει. Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες, τους οποίους το σώμα σας διασπά και απορροφά, οι φυτικές ίνες φτάνουν άθικτες στο παχύ έντερο. Χαρακτηρίζονται ως διαλυτές, που διαλύονται στο νερό ή αδιάλυτες, που δεν διαλύονται.

 • Τι είναι τα πρεβιοτικά;

  Τα πρεβιοτικά είναι κυρίως φυτικές ίνες που χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ως θρεπτικό υπόστρωμα από τα ενδογενή βακτήρια, τα οποία αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, προάγοντας την ανάπτυξή τους και τη μεταβολική τους δραστηριότητα προς όφελος του ξενιστή. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, η μπανάνα κ.ά.

 • Υπάρχουν οφέλη από την λήψη φυτικών ινών;

  Οι φυτικές ίνες επιτελούν πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Η κύρια λειτουργία των φυτικών ινών στο παχύ έντερο είναι η ομαλοποίηση των εντερικών κινήσεων και η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς αυξάνουν το βάρος και το μέγεθος των κοπράνων και τα καθιστούν πιο υδαρή για ευκολότερη αποβολή. Και στις περιπτώσεις διάρροιας, όμως, βοηθούν λόγω της πρεβιοτικής τους δράσης. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων και εκκολπωματίτιδας. Μελέτες έχουν, επίσης, συνδέσει την επαρκή λήψη φυτικών ινών με την μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Θεωρείται, επίσης, ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης αρτηριακής πίεσης, καθώς και τις φλεγμονές. Βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς δεν διασπώνται και δεν επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη. Συμβάλλουν στην επίτευξη και τη διατήρηση υγιούς βάρους, αφού παραμένουν αδιάλυτες, ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα είναι λιγότερο «ενεργειακά πυκνές», πράγμα που σημαίνει ότι προσδίδουν λιγότερες θερμίδες με τον ίδιο όγκο φαγητού.

 • Η επαρκής λήψη φυτικών εξασφαλίζεται μέσω διατροφής;

  Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Η επεξεργασία που υφίστανται οι τροφές πριν την κατανάλωση επηρεάζει και την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα ένα μήλο το οποίο καταναλώνεται χωρίς το φλοιό του περιέχει περίπου 50% λιγότερες φυτικές ίνες. Το ίδιο ισχύει και με τα δημητριακά, τα οποία εξασφαλίζουν ικανοποιητικό βαθμό φυτικών ινών στην ακατέργαστη μορφή τους, δηλαδή δημητριακά ολικής άλεσης.

 • Οι φυτικές ίνες συνδυάζονται με προβιοτικά;

  Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βελτίωση του γαστρεντερικού συστήματος και την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος είναι η λήψη προβιοτικών και φυτικών ινών, οι οποίες δρουν ως πρεβιοτικά.

 • Ποια είναι η συνιστώμενη δόση;

  Η συνιστώμενη δόση φυτικών ινών διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση υγείας του κάθε ανθρώπου και εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής τον οποίο ακολουθεί. Στην OLONEA φροντίζουμε πάντα να αναγράφουμε την σύσταση σκευασμάτων ανά δόση.

 • Για πόσο διάστημα μπορώ να λαμβάνω φυτικές ίνες;

  Σύμφωνα με μελέτες της επιστημονικής κοινότητας, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με φυτικές ίνες δεν μπορεί να καταστεί επιβλαβής για την υγεία ακόμα και μετά από μακροπρόθεσμη, καθημερινή λήψη.

 • Είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη φυτικών ινών;

  Οι παγκόσμιοι οργανισμοί περιλαμβάνουν τις φυτικές ίνες στους καταλόγους των απαραίτητων συστατικών που πρέπει να λαμβάνει ένας άνθρωπος σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τη λήψη 25-30g φυτικών ινών καθημερινά, ποσότητα που φυσικά διαφοροποιείται αναλόγως την ηλικία ή/και το φύλο.

 • Tι είναι η δυσκοιλιότητα

  Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια που απασχολεί ακόμα και περιστασιακά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από σκληρά ή μικρής ποσότητας κόπρανα, δυσκολία και πόνο κατά την κένωση και περιγράφεται ως η κατάσταση, κατά την οποία ένας άνθρωπος έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Αν και η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή κυρίως σε γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν χρόνια δυσκοιλιότητα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους. Ως σύμπτωμα μπορεί να χαρακτηρίζει κάποια σοβαρή ασθένεια του γαστρεντερικού συστήματος και για αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό.

 • Ποια τα πιθανά αίτια πρόκλησης δυσκοιλιότητας

  Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με τους πιο κοινούς να είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, μη ενδεδειγμένοι συνδυασμοί τροφών, περιορισμένη κατανάλωση υγρών, ακανόνιστες ώρες κατανάλωσης γευμάτων κ.ά.), καθιστική ζωή, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και παρενέργειες φαρμάκων.

 • Υπάρχουν κίνδυνοι αν κάποιος υπερβεί τη συνιστώμενη δόση;

  Οι φυτικές δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία ακόμα και δεν προκαλούν τοξικότητα ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να ακολουθείτε είτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας, είτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σκεύασμα.

 • Είναι οι φυτικές ίνες κατάλληλες για μωρά και μικρά παιδιά;

  Φυσιολογικά τα βρέφη μετά το 12ο μήνα ζωής έχουν εισάγει στη διατροφή τους το σύνολο των τροφών, επομένως λαμβάνουν φυτικές ίνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν αλλεργία σε κάποιο συστατικό. Η δυσκοιλιότητα σε βρέφη και παιδιά είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο το διάστημα κατά το οποίο αφαιρούν τη βρεφική πάνα ή/και ξεκινούν το σχολείο. Βασιζόμενοι στα παραπάνω, στην OLONEA®, έχουμε δημιουργήσει ειδικό προϊόν για βρέφη και παιδιά με φυτικές ίνες σε κατάλληλη αναλογία που απαιτείται σε αυτές τις ηλικίες.

 • Σε πόσο καιρό θα υπάρξει βελτίωση;

  Οι φυτικές ίνες ξεκινούν τη δράση τους άμεσα, από την πρώτη κιόλας φορά λήψης, χωρίς όμως να προκαλούν άμεση και βίαιη κένωση με τη μορφή διάρροιας, που συνοδεύεται από πόνο και μετεωρισμό. Σταδιακά, βελτιώνονται οι κινήσεις του εντέρου, τα κόπρανα γίνονται πιο υδαρή με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, η βελτίωση εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ανθρώπου και τον λόγο για τον οποίο λαμβάνει συμπλήρωμα διατροφής. Οι περισσότερες κλινικές μελέτες είναι σχεδιασμένες στο χρονικό πλαίσιο των 3 μηνών, για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων.

 • Περιέχουν οι φυτικές ίνες bactefiber® συντηρητικά και πρόσθετα;

  Όλη η οικογένεια bactefiber® δεν περιέχει συντηρητικά και βλαπτικά πρόσθετα, όπως τεχνητές γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

 • Περιέχουν οι φυτικές ίνες bactefiber® γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

  Όλη η οικογένεια bactefiber® δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Περιέχουν οι φυτικές ίνες bactefiber® αλλεργιογόνα;

  Όλη η οικογένεια bactefiber® δεν περιέχει συστατικά, συχνά υπεύθυνα για αλλεργίες, όπως λακτόζη, λακτοπρωτεΐνη, σόγια και μαγιά.

 • Είναι οι φυτικές ίνες bactefiber® κατάλληλες για διαβητικούς;

  Όλη η οικογένεια bactefiber® είναι κατάλληλη για διαβητικούς, καθώς τα σκευάσματα δεν περιέχουν ζάχαρη, φρουκτόζη, φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά.

 • Είναι οι φυτικές ίνες bactefiber® κατάλληλες vegan;

  Όλη η οικογένεια bactefiber® είναι κατάλληλη για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

 • Είναι οι φυτικές ίνες bactefiber® ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού;

  Όλα τα σκευάσματα bactefiber® είναι ασφαλή για κατανάλωση από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά, GMOs και αλλεργιογόνα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας και λάβετε φυτικές ίνες μετά από δική του καθοδήγηση.

 • Είναι οι φυτικές ίνες bactefiber® εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ;

  Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Όλα τα σκευάσματα bactefiber® είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ και ο αριθμός γνωστοποίησης αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος.

 • Βιταμίνες & μέταλλα
 • Τι είναι οι βιταμίνες;

  Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στα φυσικά τρόφιμα. Αποτελούν οργανικές ενώσεις και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα, προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Διαχωρίζονται σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αναλόγως τον τρόπο διάλυσης τους σε λίπος ή νερό. Το σώμα αποθηκεύει λιποδιαλυτές βιταμίνες στον λιπώδη ιστό και στο συκώτι και τα αποθέματα αυτών των βιταμινών μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για μέρες και μερικές φορές μήνες. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες φεύγουν από το σώμα μέσω των ούρων και άρα δεν μπορούν αποθηκευτούν. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι χρειάζονται πιο τακτική παροχή υδατοδιαλυτών βιταμινών. Σήμερα υπάρχουν 13 αναγνωρισμένες βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, B9, Β12, C, D, E, K.

 • Τι είναι τα μέταλλα;

  Τα μέταλλα είναι ανόργανα συστατικά, τα οποία βρίσκονται στα τρόφιμα και το νερό. Διαχωρίζονται από τα ιχνοστοιχεία βάσει της ποσότητας που είναι απαραίτητη στον άνθρωπο, με τα ιχνοστοιχεία να απαιτούνται σε ίχνη, δηλαδή σε μικρότερη ποσότητα. Είναι απαραίτητα για τη σκελετική στερεότητα και αντοχή, ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και λαμβάνουν μέρος σε αρκετές από τις διεργασίες του μεταβολισμού. Τα πιο γνωστά, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι: σβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, σίδηρος, κάλιο, νάτριο, χλώριο, φθόριο, χαλκός, μαγγάνιο, θείο, ψευδάργυρος, ιώδιο, σελήνιο.

 • Υπάρχουν οφέλη από την λήψη βιταμινών και μετάλλων;

  Για τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού απαιτούνται βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία το σώμα δεν μπορεί να τα παρασκευάσει μόνο του σε επαρκείς ποσότητες. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα θεωρούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς συντονισμένα εκτελούν εκατοντάδες ρόλους στο σώμα, όπως η ενίσχυση των οστών, η επούλωση πληγών και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επίσης, συμβάλλουν στον ενεργειακό μεταβολισμό και την κυτταρική ανάπλαση. Αν και απαιτούνται μόνο μικρές ποσότητες από αυτά, έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ασθένειας.

 • Η επαρκής λήψη βιταμινών και μετάλλων εξασφαλίζεται μέσω διατροφής;

  Στις περισσότερες των περιπτώσεων μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει επάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα, όπως το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, η σιδηροπενική αναιμία, οι φαρμακευτικές αγωγές κ.ά., κατά τα οποία η συμπληρωματική λήψη βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητη.

 • Ποια τα οφέλη της βιταμίνης C στον οργανισμό;

  Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα για να σχηματίσει αιμοφόρα αγγεία, χόνδρους, μύες και κολλαγόνο στα οστά. Η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία επούλωσης πληγών του σώματος. Ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, που παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες και παράγονται από τη διάσπαση των τροφίμων τον καπνό, την ηλιακή ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ ή άλλες πηγές. Συμβάλλει, επίσης, στην απορρόφηση και την αποθήκευση σιδήρου. Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, το σπανάκι κ.ά. Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται σκορβούτο, η οποία προκαλεί αναιμία, αιμορραγία των ούλων, μώλωπες και αδυναμία επούλωσης των πληγών.

 • Ποια είναι η συνιστώμενη δόση;

  Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης C διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση υγείας του κάθε ανθρώπου και εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής τον οποίο ακολουθεί. Όταν λαμβάνονται σε κατάλληλες δόσεις, τα από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης C θεωρούνται γενικά ασφαλή. Η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα πάνω από 2.000mg την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο σημαντικών παρενεργειών. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να ακολουθείτε είτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας, είτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σκεύασμα. Στην OLONEA φροντίζουμε πάντα να αναγράφουμε την σύσταση σκευασμάτων ανά δόση.

 • Για πόσο διάστημα μπορώ να λαμβάνω βιταμίνη C;

  Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C προτείνεται για καθημερινή λήψη σε διάστημα 3 μηνών και εκ νέου αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από αρμόδιο ειδικό υγείας.

 • Είναι το sferevit VITAMIN C κατάλληλο για βρέφη και παιδιά;

  Το sferevit VITAMIN C προορίζεται για εφήβους άνω των 16 ετών και ενήλικες. Δεν συστήνεται η λήψη από βρέφη και παιδία ηλικίας μικρότερης των 16 ετών.

 • Tι είναι η σιδηροπενική αναιμία

  Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί έναν κοινό τύπο αναιμίας, μια κατάσταση που οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου, κατά την οποία το αίμα δεν διαθέτει επαρκή, υγιή, ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Χωρίς τα απαραίτητα επίπεδα σιδήρου, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή μεταφορά οξυγόνου. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε κούραση, αδυναμία, τριχόπτωση, δύσπνοια κ.ά. Οι τυπικές εξετάσεις αίματος μπορούν δώσουν συμπεράσματα για τα επίπεδα σιδήρου, ενώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη αντιμετωπίζεται με διατροφικές αλλαγές ή/και συμπληρώματα διατροφής. Μερικές φορές απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις ή θεραπείες για την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, ειδικά εάν υπάρχει υποψία σοβαρότερης παθολογικής κατάστασης όπως η εσωτερική αιμορραγία.

 • Ποια τα πιθανά αίτια πρόκλησης σιδηροπενικής αναιμίας;

  Εάν δεν λαμβάνεται αρκετός σίδηρος ή εάν υπάρχει απώλεια σιδήρου, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη και τελικά αναπτύσσεται σιδηροπενική αναιμία. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συνήθεις αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας:

  • Οι γυναίκες με δυσμηνόρροια διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας λόγω απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος κατά την έμμηνο ρύση, το οποίο περιέχει σίδηρο.
  • Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο αυξημένων αναγκών σε σίδηρο, καθώς τα αποθέματα σιδήρου πρέπει να εξυπηρετούν τον αυξημένο όγκο των ιδίων των γυναικών και του αναπτυσσόμενου εμβρύου.
  • Η αργή, χρόνια απώλεια αίματος εξαιτίας ασθενειών όπως πεπτικό έλκος, πολύποδα του παχέος εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Γαστρεντερική αιμορραγία μπορεί να προκύψει, επίσης, από την τακτική χρήση ορισμένων φαρμάκων χωρίς συνταγή.
  • Ακόμα ένας παράγοντας είναι η διατροφή. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.ά. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αδυναμίας απορρόφησης σιδήρου στο λεπτό έντερο, λόγω λάθους συνδυασμού τροφών, όπως η παράλληλη λήψη σιδήρου και ασβεστίου. Μια εντερική διαταραχή, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.
 • Ποια τα οφέλη από τη συνδυαστική λήψη σιδήρου και βιταμίνης C στο sferevit® IRON & C;

  Μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου, συνδυάζοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να μετατρέπει τον διατροφικό σίδηρο σε μια πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα απορρόφησης και αποθήκευσης.

 • Ποια είναι η συνιστώμενη δόση sferevit® IRON & C;

  Η συνιστώμενη δόση σιδήρου διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση υγείας του κάθε ανθρώπου και εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής τον οποίο ακολουθεί. Το ανώτατο όριο πρόσληψης σιδήρου για ενήλικες είναι 45 mg. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να ακολουθείτε είτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας, είτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σκεύασμα. Στην OLONEA φροντίζουμε πάντα να αναγράφουμε την σύσταση σκευασμάτων ανά δόση.

 • Για πόσο διάστημα μπορώ να λαμβάνω sferevit® IRON & C;

  Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με σίδηρο προτείνεται για καθημερινή λήψη σε διάστημα 3 μηνών και εκ νέου αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από αρμόδιο ειδικό υγείας.

 • Είναι το sferevit IRON & C κατάλληλο για βρέφη και παιδιά;

  Το sferevit IRON & C προορίζεται για εφήβους άνω των 16 ετών και ενήλικες. Δεν προτείνεται η λήψη από βρέφη και παιδία ηλικίας μικρότερης των 16 ετών.

 • Περιέχουν τα σκευάσματα sferevit® συντηρητικά και πρόσθετα;

  Τα σκευάσματα sferevit® δεν περιέχουν συντηρητικά και βλαπτικά πρόσθετα, όπως τεχνητές γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

 • Περιέχουν τα σκευάσματα sferevit® γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

  Τα σκευάσματα sferevit® δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Περιέχουν τα σκευάσματα sferevit® αλλεργιογόνα;

  Τα σκευάσματα sferevit® δεν περιέχουν συστατικά, συχνά υπεύθυνα για αλλεργίες, όπως λακτόζη, λακτοπρωτεΐνη, σόγια και μαγιά.

 • Προκαλεί το sferevit® IRON & C δυσκοιλιότητα και στομαχικές ενοχλήσεις;

  Το sferevit IRON & C περιέχει δισγλυκινικό σίδηρο σε μια οργανικά δεσμευμένη, δισθενή μορφή, η οποία περιβάλλεται από αμινοξέα. Αυτά τα δομικά στοιχεία πρωτεΐνης δρουν σαν προστατευτικό κάλυμμα και διασφαλίζουν ότι το σύμπλεγμα σιδήρου-αμινοξέος δεν διασπάται από τα οξέα του στομάχου, αλλά απορροφάται ως έχει από το λεπτό έντερο, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή ανεπιθύμητων γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, στομαχική διαταραχή, που μπορεί να προκληθούν από ελεύθερα ιόντα σιδήρου.

 • Είναι τα σκευάσματα sferevit® κατάλληλα για διαβητικούς;

  Τα σκευάσματα sferevit® είναι κατάλληλα για διαβητικούς, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη, φρουκτόζη, φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά.

 • Είναι τα σκευάσματα sferevit® κατάλληλα vegan;

  Τα σκευάσματα sferevit® είναι κατάλληλα για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

 • Μπορώ να λαμβάνω το sferevit® IRON & C μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα;

  Το sferevit IRON & C περιέχει δισγλυκινικό σίδηρο, μορφή η οποία δεν φέρει ηλεκτρικό φορτίο, είναι ουδέτερη ένωση και συνεπώς δεν εμποδίζει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C ή ασβέστιο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς διατροφικούς συνδυασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των γαλακτοκομικών.

 • Η βιταμίνη C που περιέχεται στο sferevit® IRON & C συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην απορρόφηση του σιδήρου;

  Το sferevit IRON & C περιέχει βιταμίνη C σε σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά στον οργανισμό, καλύπτοντας τις ανάγκες του για έως και 12 ώρες. Η βιταμίνη C προστατεύει τον δισθενή σίδηρο από την οξείδωση και υποστηρίζει επιπλέον την καλή απορρόφηση του λοιπού διατροφικού σιδήρου.

 • Τι είναι η βιταμίνη C σε σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης στα σκευάσματα sferevit®;

  Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσής της. Ο οργανισμός αφού απορροφήσει την ποσότητα που του χρειάζεται, την υπόλοιπη την αποβάλλει κυρίως μέσω της ούρησης. Τα σφαιρίδια αργής αποδέσμευσης έχουν δυνατότητα να απελευθερώνονται αργά και σταδιακά στον οργανισμό σε ποσότητες τέτοιες, που απορροφώνται άμεσα χωρίς να υπάρχει απώλεια. Έτσι, παρέχεται στον οργανισμό κάλυψη για έως και 12 ώρες.

 • Είναι τα σκευάσματα sferevit® ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού;

  Τα σκευάσματα sferevit® είναι ασφαλή για κατανάλωση από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά, GMOs και αλλεργιογόνα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας και λάβετε βιταμίνες και μέταλλα μετά από δική του καθοδήγηση.

 • Είναι τα σκευάσματα sferevit® εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ;

  Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Όλα τα σκευάσματα bactefiber® είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ και ο αριθμός γνωστοποίησης αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος.

 • Ω3 λιπαρά οξέα
 • Τι είναι τα ω3 λιπαρά οξέα;

  Τα ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως τα ψάρια και ο λιναρόσπορος, και σε συμπληρώματα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο. Τα τρία κύρια ω3 λιπαρά οξέα είναι το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA), τα οποία βρίσκονται σε ψάρια, θαλασσινά και το ιχθυέλαιο.

 • Υπάρχουν οφέλη από την λήψη ω3 λιπαρών οξέων;

  Τα ω3 παρέχουν ενέργεια και συμβάλλουν στη λειτουργία της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, των πνευμόνων, του ανοσοποιητικού και το ενδοκρινικού συστήματος. Τα επίπεδα DHA είναι ιδιαίτερα υψηλά στον αμφιβληστροειδή (μάτι), στον εγκέφαλο και στα σπερματοζωάρια. Τα ω3 είναι σημαντικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών.

 • Η επαρκής λήψη ω3 λιπαρών οξέων εξασφαλίζεται μέσω διατροφής;

  Στις περισσότερες των περιπτώσεων μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή τροφοδοτεί τον οργανισμό με ω3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, το ALA είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να το παρασκευάσει μόνο του, επομένως λαμβάνεται αποκλειστικά από τη διατροφή. Το σώμα μπορεί να μετατρέψει πολύ μικρές ποσότητες ALA σε EPA και στη συνέχεια σε DHA, επομένως, η λήψη EPA και DHA από τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος για την αύξηση των επιπέδων αυτών των ω3 λιπαρών οξέων.

 • Τι ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων απαιτείται;

  Οι ειδικοί δεν έχουν καθορίσει συνιστώμενες ποσότητες για τα ω3 λιπαρά οξέα, εκτός από το ALA, για το οποίο συστήνονται 1600mg για τους άνδρες και 1100mg για τις γυναίκες. Οι παγκόσμιοι οργανισμοί συστήνουν τουλάχιστον 250-500mg συνδυασμού EPA και DHA ημερησίως για υγιείς ενήλικες. Η ποσότητα που χρειάζεται κάθε οργανισμός εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας.

 • Ποια είναι η συνιστώμενη δόση του omegazym® PLUS;

  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά να μην καταναλώνονται περισσότερα από 5 g/ημέρα EPA και DHA. Οποιεσδήποτε παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων ω3 σε μεγάλες ποσότητες είναι συνήθως ήπιες, περιλαμβάνοντας δυσάρεστη γεύση ή κακοσμία στο στόμα, καούρα, ναυτία, στομαχικές ενοχλήσεις, διάρροια και πονοκέφαλο. Το omegazym® PLUS περιέχει 850mg ω3 ανά κάψουλα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να ακολουθείτε είτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας, είτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σκεύασμα. Στην OLONEA φροντίζουμε πάντα να αναγράφουμε την σύσταση σκευασμάτων ανά δόση.

 • Για πόσο διάστημα μπορώ να λαμβάνω το omegazym® PLUS;

  Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ω3 λιπαρά οξέα δεν ενέχει κινδύνους για καθημερινή και μακροχρόνια λήψη, όταν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας.

 • Τι είναι η μοριακή απόσταξη που έχει δεχθεί το ιχθυέλαιο του omegazym® PLUS;

  Η μοριακή απόσταξη αφαιρεί προσμίξεις (βαρέα μέταλλα, διοξίνες, κ.ά.), κορεσμένα λίπη και άλλες ανεπιθύμητες οργανικές ενώσεις, διατηρώντας μόνο τα βασικά ευεργετικά συστατικά του ιχθυελαίου.

 • Από που προέρχεται το ιχθυέλαιο του omegazym® PLUS;

  Το omegazym® PLUS περιέχει ιχθυέλαιο, το οποίο προέρχεται μικρά ψάρια αλιευμένα από την Ανταρκτική. Η θάλασσα της Ανταρκτικής αποτελεί μια από τις πλέον καθαρές θάλασσες του πλανήτη, γεγονός που εξασφαλίζει ότι τα ψάρια δεν έχουν επιμολυνθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες ανήκουν στα μικρά ψάρια, τα οποία δεν συσσωρεύουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο βαρέα μέταλλα.

 • Τι είναι η Short-path απόσταξη που έχει δεχθεί το ιχθυέλαιο του omegazym® PLUS;

  Η Short-path απόσταξη χαρακτηρίζεται από μια «μικρής διαδρομής» επεξεργασία, η οποία αφαιρεί αποτελεσματικά μια ευρεία ομάδα οργανικών ρύπων, οι οποίοι τείνουν να παραμένουν ακόμα και μετά τη μοριακή απόσταξη. Το πλεονέκτημα είναι ότι η θερμοκρασία θέρμανσης μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε μειωμένη πίεση σε σχέση με την τυπική πίεση και το απόσταγμα χρειάζεται να διανύσει μόνο μια μικρή απόσταση πριν από τη συμπύκνωση. Επομένως, δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις, όπως η διάσπαση ή η οξείδωση του ιχθυελαίου.

 • Είναι το omegazym® PLUS κατάλληλο για βρέφη και παιδιά;

  Το omegazym® PLUS προορίζεται για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες. Δεν συστήνεται η λήψη από βρέφη και παιδία ηλικίας μικρότερης των 15 ετών.

 • Διαθέτει το omegazym® PLUS δυσάρεστη γεύση και οσμή ιχθυελαίου;

  Το ιχθυέλαιο του omegazym® PLUS έχει δεχθεί απόσμηση με χρήση υδρατμών. Η μέθοδος των υδρατμών απομακρύνει πλήρως τη δυσάρεστη επίγευση και οσμή ψαριού με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών. Δεν έχει υποστεί χημική απόσμηση και δεν έχει γίνει προσθήκη αρωματικών ουσιών.

 • Περιέχει το omegazym® PLUS συντηρητικά και πρόσθετα;

  Το omegazym® PLUS δεν περιέχει συντηρητικά και βλαπτικά πρόσθετα, όπως τεχνητές γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

 • Περιέχει το omegazym® PLUS γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

  Το omegazym® PLUS δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Περιέχει το omegazym® PLUS αλλεργιογόνα;

  Το omegazym® PLUS δεν περιέχει συστατικά, συχνά υπεύθυνα για αλλεργίες, όπως λακτόζη, λακτοπρωτεΐνη, σόγια και μαγιά. Δεν είναι κατάλληλο για άτομα αλλεργικά στα ιχθυηρά.

 • Είναι το omegazym® PLUS κατάλληλο για διαβητικούς;

  Το omegazym® PLUS είναι κατάλληλο για διαβητικούς, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη, φρουκτόζη, φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά.

 • Είναι το omegazym® PLUS κατάλληλο για vegan;

  Το omegazym® PLUS δεν είναι κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καθώς περιέχει ιχθυέλαιο σε μαλακή κάψουλα ζελατίνης.

 • Είναι το omegazym® PLUS ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού;

  Το omegazym® PLUS είναι ασφαλές για κατανάλωση από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν περιέχει επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά, GMOs και αλλεργιογόνα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας και λάβετε ω3 λιπαρά οξέα μετά από δική του καθοδήγηση.

 • Είναι το omegazym® PLUS εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ;

  Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Όλα τα σκευάσματα omegazym® PLUS είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ και ο αριθμός γνωστοποίησης αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος.

 • D-μαννόζη
 • Τι είναι η D-μαννόζη;

  Η D-μαννόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης, δηλαδή ένα απλό σάκχαρο, που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον σε διάφορα φυτά και φρούτα. Η D-μαννόζη απορροφάται στο αίμα από το γαστρεντερικό σωλήνα μετά την κατάποση και ο ρυθμός απορρόφησης είναι 10% εκείνου της γλυκόζης. Απορροφάται κυρίως από την παθητική διάχυση σε όλο τον εντερικό φραγμό, αλλά έχουν ταυτοποιηθεί και ενεργά μόρια μεταφοράς. Μικρό ποσοστό D-μαννόζης συντίθεται στον οργανισμό από γλυκόζη για τη σύνθεση γλυκοπρωτεϊνών. Στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται ως δομικό υλικό του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστεως.

 • Ποιος είναι ο ρόλος της D-μαννόζης στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος;

  Η δομικό υλικό του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστεως έχει την ικανότητα να δεσμεύει παθογόνα βακτήρια, όπως για παράδειγμα E.coli. Τα βακτήρια E.coli φέρουν κάποια ειδικά οργανίδια, τα λεγόμενα τριχίδια, μέσω των οποίων προσκολλώνται στην D-μαννόζη. Ο οργανισμός αναγνωρίζει τα βακτήρια ως κάτι ξένο πάνω στον βλεννογόνο με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής. Όταν η D-μαννόζη χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής σε ελεύθερη μορφή απορροφάται σχετικά γρήγορα (εντός μιας ώρας) από το έντερο στο αίμα, χωρίς όμως να μεταβολίζεται πλήρως. Η περίσσεια D-μαννόζης (20-35% της δόσης) εισέρχεται από την κυκλοφορία του αίματος στο ουροποιητικό εντός 60 λεπτών. Πιθανά παθογόνα βακτήρια χρησιμοποιούν αυτή την ελεύθερη μορφή για να δεσμευτούν. Στη συνέχεια η D-μαννόζη αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της διούρησης, συμπαρασύροντας και τα βακτήρια. Εκτός της δράσης της ως προς την αντιμετώπιση, η D-μαννόζη συμβάλλει στην αναδόμηση του κατεστραμμένου βλεννογόνου, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη προστασία από επακόλουθες βακτηριακές προσβολές και πρόληψη παρόμοιων επεισοδίων.

 • Τι είναι το Procistin® που περιέχεται στο ouromanoz® RAPID;

  To Procistin® βασίζεται σε τιτλοδοτημένο φυσικό εκχύλισμα D-μαννόζης από το φλοιό σημύδας. Η χρήση σημύδας στο Procistin® εξασφαλίζει ότι η D-μαννόζη δεν προέρχεται από καλαμπόκι ή γλυκόζη ως είθισται. Τόσο το καλαμπόκι, όσο και η γλυκόζη είναι δυνατόν επιβαρύνουν τον οργανισμό με αλλεργιογόνα ή γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και γλυκαντικά αντίστοιχα.  

 • Σε τι ποσότητες είναι αποτελεσματική για το ουροποιητικό σύστημα η D-μαννόζη;

  Σύμφωνα με μελέτες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ουρολοίμωξης με ενεργά συμπτώματα απαιτούνται τουλάχιστον 2g D-μαννόζης ημερησίως. Για την προστασία από επαναλοίμωξη αρκεί μικρότερη ποσότητα από 500mg και άνω.

 • Για πόσο διάστημα μπορώ να λαμβάνω το ouromanoz® RAPID;

  Το ouromanoz® RAPID διατίθεται σε 14 φακελίσκους με προτεινόμενη διάρκεια λήψης τη 1 εβδομάδα. Αν τα συμπτώματα ουρολοίμωξης εμμένουν πέραν των 7 ημερών συμβουλευτείτε εκ νέου τον γιατρό ή φαρμακοποιό σας.  

 • Διαθέτει το ouromanoz® RAPID ιδιαίτερη γεύση και οσμή;

  Η σκόνη του ouromanoz® RAPID διαθέτει χαρακτηριστική γεύση και οσμή των συστατικών. Αντίστοιχα και το χρώμα είναι φυσικό αποτέλεσμα των α’ υλών. Δεν υπάρχουν πρόσθετα γευστικά και αρωματικά ενισχυτικά ή χρωστικές.

 • Είναι το ouromanoz® RAPID κατάλληλο για βρέφη και παιδιά;

  Το ouromanoz® RAPID προορίζεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες. Η λήψη του από μικρότερες ηλικίες θα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

 • Μπορεί η συμπληρωματική λήψη D-μαννόζης να προκαλέσει τοξικότητα;

  Οι μελέτες υποδεικνύουν ως ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης τα 0,2g/kg σωματικού βάρους για μακροχρόνια χρήση. Οι υψηλότερες δόσεις δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια ή φούσκωμα.

 • Τι είναι το cranberry PACRAN® που περιέχεται στο ouromanoz® RAPID;

  To cranberry PACRAN® προέρχεται από ολόκληρο το φρούτο του cranberry (φλοιό, σάρκα, κουκούτσι) για μέγιστη αποτελεσματικότητα, είναι εκτενώς μελετημένο για τις ιδιότητες τους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων και έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το cranberry είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά, αντιοξειδωτικά, φυτοδραστικά συστατικά, μεταξύ των οποίων οι προανθοκυανιδίνες (PAC), οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβανολών, μια κατηγορία πολυφαινολών. Τα PACs που βρίσκονται στα cranberries διαφέρουν μεταξύ άλλων, λόγω της ιδιότητας τους να αναστέλλουν τη βακτηριακή προσκόλληση. Δεσμεύουν στην επιφάνεια τους βακτήρια και βοηθούν στην αποβολή τους μέσω της διούρησης, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της προσκόλλησης ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων στα κυτταρικά τοιχώματα, συμπεριλαμβανομένου του E. coli που σχετίζεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

 • Τι είναι o ιβίσκος Ellirose® που περιέχεται στο ouromanoz® RAPID;

  To Ellirose™ είναι ένα φυσικό εκχύλισμα από το λουλούδι του ιβίσκου Hibiscus sabdariffa, ποικιλία η οποία είναι η πιο δημοφιλής και εκτενώς μελετημένη για την καταλληλότητα χρήσης της σε συμπληρώματα διατροφής. Ο ιβίσκος είναι πλούσια πηγή πολυφαινόλων, που προσδίδουν στο λουλούδι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και διουρητικές ιδιότητες. Ο όξινος χαρακτήρας του ιβίσκου έχει την ικανότητα μείωσης του pH των ούρων με αποτέλεσμα παθογόνοι μικροοργανισμοί, που αποβάλλονται μέσω αυτών να μην έχουν πιθανότητα επιβίωσης.

 • Ποια είναι η συνιστώμενη δόση του ouromanoz® RAPID;

  Όλα τα συστατικά που περιέχονται στο ouromanoz® RAPID είναι κλινικά μελετημένα και κατοχυρωμένα, γεγονός που προσδίδει επιπλέον ασφάλεια στο προϊόν, καθώς όλες οι συστάσεις προκύπτουν ύστερα από μελέτες. Το ouromanoz® RAPID περιέχει 2g D-μαννόζης, 250mg cranberry PACRAN®, 100mg ιβίσκος Ellirose™, 1,5g πρεβιοτική ακακία και 100mg ασερόλα βιταμίνη C ανά φακελάκι. Συστήνεται η λήψη 2 φακελίσκων την ημέρα είτε διαδοχικά, είτε εφάπαξ, ενώ παράλληλα προτείνεται η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού μέσα στην ημέρα προς διευκόλυνση της διούρησης. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται να ακολουθείτε είτε τις οδηγίες του γιατρού, φαρμακοποιού ή διαιτολόγου σας, είτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σκεύασμα. Στην OLONEA® φροντίζουμε πάντα να αναγράφουμε την σύσταση σκευασμάτων ανά δόση.

 • Περιέχει το ouromanoz® RAPID συντηρητικά και πρόσθετα;

  Το ouromanoz® RAPID δεν περιέχει συντηρητικά και βλαπτικά πρόσθετα, όπως τεχνητές γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.  

 • Περιέχει το ouromanoz® RAPID γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

  Το ouromanoz® RAPID δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Περιέχει το ouromanoz® RAPID αλλεργιογόνα;

  Το ouromanoz® RAPID δεν περιέχει συστατικά, συχνά υπεύθυνα για αλλεργίες, όπως λακτόζη, λακτοπρωτεΐνη, σόγια και μαγιά.

 • Είναι το ouromanoz® RAPID κατάλληλο για διαβητικούς;

  Το ouromanoz® RAPID είναι κατάλληλο για διαβητικούς, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη, φρουκτόζη, φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά. Η συμπληρωματική χορήγηση μαννόζης δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης ή μαννόζης στο αίμα.

 • Είναι το ouromanoz® RAPID κατάλληλο για vegan;

  Το ouromanoz® RAPID είναι κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

 • Είναι το ouromanoz® RAPID ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού;

  Το ouromanoz® RAPID είναι ασφαλές για κατανάλωση από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν περιέχει επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά, GMOs και αλλεργιογόνα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας.

 • Είναι το ouromanoz® RAPID εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ;

  Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Το ouromanoz® RAPID είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ και ο αριθμός γνωστοποίησης αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος.

 • Φυτικά εκχυλίσματα & Συνθέσεις
 • Τι είναι τα φυτικά εκχυλίσματα;

  Πολλά φυτά έχουν αναγνωριστεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, λόγω ουσιών που παράγουν, οι οποίες είναι γνωστές ως φυτοχημικά ή φυτοθρεπτικά ή βιοδραστικά συστατικά. Μέσω εκχύλισης λαμβάνονται ποσότητες αυτών των δραστικών ουσιών σε μεγάλη περιεκτικότητα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε σκευάσματα, όπως τα συμπληρώματα διατροφής, για προστασία και ενίσχυση του οργανισμού, αλλά και ως θεραπευτική προσέγγιση. Βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και άλλα φυτά, λειτουργούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά και παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

 • Υπάρχουν οφέλη από την λήψη φυτοχημικών συστατικών μέσω των φυτικών εκχυλισμάτων;

  Μεταξύ των φυτοχημικών ουσιών που αναφέρονται ως δυνητικά ωφέλιμα για την υγεία είναι οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, τα ισοφλαβονοειδή, οι ανθοκυανιδίνες, τα φυτοοιστρογόνα, τα τερπενοειδή, τα καροτενοειδή, τα λιμονοειδή, οι φυτοστερόλες, οι γλυκοσινολικές ενώσεις και πολλά ακόμα. Ανάλογα την πηγή προέλευσης, αλλά και την περιεκτικότητα στην οποία λαμβάνονται, μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι διάφορων μορφών καρκίνου, ελεύθερων ριζών, φλεγμονών, αλλεργιών, απώλειας οστικής μάζας και καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, διαθέτουν αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές και αντιικές ιδιότητες. 

 • Η επαρκής λήψη φυτοχημικών συστατικών εξασφαλίζεται μέσω διατροφής;

  Τα φυτοχημικά συστατικά εντοπίζονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο πολλά άνθη ή/και δέντρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιοδραστικών συστατικών με υψηλή διατροφική αξία, τα οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να λάβει απευθείας μέσω της τροφής, μιας και δεν είναι βρώσιμα. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση των φρούτων και λαχανικών τα συστατικά αυτά δεν λαμβάνονται στην ποσότητα που περιέχονται, λόγω της επεξεργασίας των τροφίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι ανθοκυανιδίνες του κράνμπερι, οι οποίες υπάρχουν στη φλούδα, το κουκούτσι και τη σάρκα και όχι μόνο στο χυμό. Επομένως, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να λάβει τα οφέλη αυτών των συστατικών, χρειάζεται να λάβει σαφώς καθορισμένες ποσότητες, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.  

 • Τι ποσότητα φυτοχημικών συστατικών απαιτείται;

  Τα συστατικά αυτά δεν χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής, όπως για παράδειγμα οι πρωτεΐνες, και για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν καθορισμένες συστάσεις από ειδικούς υγείας.

 • Περιέχουν τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα συντηρητικά και πρόσθετα;

  Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA δεν περιέχουν συντηρητικά και βλαπτικά πρόσθετα, όπως τεχνητές γλυκαντικές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

 • Περιέχουν τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

  Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Περιέχουν τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα αλλεργιογόνα;

  Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

 • Είναι τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα κατάλληλα για διαβητικούς;

  Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA είναι κατάλληλα για διαβητικούς, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη, φρουκτόζη, φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά.

 • Τι είναι το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα;

  Ένα τιτλοδοτημένο εκχύλισμα βοτάνων θεωρείται ένα εκχύλισμα βοτάνων, το οποίο περιέχει καθορισμένη ποιοτική και ποσοτική σύσταση ενός ή παραπάνω βιοδραστικών συστατικών. Η ποσότητα των συστατικών είναι πάντοτε συγκεκριμένη και εγγυημένη σε κάθε παρτίδα σε κάθε προϊόν, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας. Συνήθως εκφράζεται ως ποσοστό του συνολικού εκχυλίσματος.

 • Ποια είναι τα δραστικά συστατικά της Rhodiola Rosea στα προϊόντα rhodiotil®;

  Η Rhodiola rosea γνωστή και ως χρυσή ρίζα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Το φυτό της Rhodiola rosea χαρακτηρίζεται ως προσαρμογόνο και το εκχύλισμα που προκύπτει από αυτό έχει αντικαταθλιπτικές, αντιφλεγμονώδεις και τονωτικές ιδιότητες. Συνδέεται με τη μείωση του άγχους και του stress, τη διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και την αύξηση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης. Συμβάλλει, επίσης, στην προστασία της καρδιάς και του ήπατος και έχει αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές προκύπτουν από τα δραστικά της συστατικά, τις πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται σε ποσοστό σχεδόν 40%. Οι δραστικές ουσίες rosavin και salidroside είναι τα κύρια συστατικά των φυτών Rhodiola. Η πολυφαινόλη salidroside χρησιμοποιείται συχνά ως κριτήριο για την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων με Rhodiola rosea.

 • Μπορούν να καταστούν τοξικά τα δραστικά συστατικά της Rhodiola Rosea στα προϊόντα rhodiotil®;

  To φυτό της Rhodiola rosea θεωρείται γενικά ασφαλές για λήψη μικρής έως και μέτριας διάρκειας, χρονικό πλαίσιο που μπορεί να αφορά σε μερικούς μήνες έως και έναν χρόνο. Σε μέτριες δόσεις, η Rhodiola rosea είναι ασφαλής, με μηδαμινές καταγεγραμμένες παρενέργειες.

 • Ποια είναι τα δραστικά συστατικά της ρίγανης στο riganobiotic® EXTRA;

  Η ελληνική ρίγανη Origanum vulgare ssp. Hirtum θεωρείται η καλύτερη ρίγανη στο κόσμο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σας, που αφορούν στο έλαιο που προκύπτει από αυτήν. Ενώ κάθε άλλη ρίγανη αποδίδει περίπου 2% έλαιο, η ελληνική ρίγανη έχει την υψηλότερη απόδοση από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία στο κόσμο με ποσοστό σχεδόν στο 5%. Το ριγανέλαιο είναι πλούσιο σε βιοδραστικά συστατικά, κυρίως σε καρβακρόλη, η οποία προσδίδει στην ρίγανη αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιικές ιδιότητες, καθώς έχει την ικανότητα να διαπερνά τις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων. Η καρβακρόλη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και χρησιμοποιείται, κυρίως, σε συνδυασμό με τη θυμόλη για μέγιστα οφέλη στον οργανισμό.

 • Είναι τα προϊόντα rhodiotil® κατάλληλα για vegan;

  Τα προϊόντα rhodiotil® είναι κατάλληλα για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

 • Μπορούν να καταστούν τοξικά τα δραστικά συστατικά της ρίγανης στο riganobiotic® EXTRA;

  To φυτό της ρίγανης θεωρείται γενικά ασφαλές. Mεγάλες δοσολογίες, άνω των 600mg καρβακρόλης ανά ημέρα, είναι πιθανό να δημιουργήσουν ναυτία, εμετό, γαστρική δυσφορία ακόμα και υπερδιέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η άμεση επαφή με το στοματικό βλενογόννο ή το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Αντενδείκνυνται σε άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία στη ρίγανη.

 • Είναι τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα κατάλληλα για βρέφη και παιδιά;

  Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA προορίζονται για εφήβους άνω των 15 ετών και ενήλικες. Δεν συστήνεται η λήψη από βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 ετών. Ακολουθήστε, πάντοτε, τις οδηγίες του γιατρού ή φαρμακοποιού σας. 

 • Είναι το προϊόν riganobiotic® EXTRA κατάλληλο για vegan;

  Το προϊόν riganobiotic® EXTRA δεν είναι κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, καθώς περιέχει έλαιο ρίγανης σε μαλακή κάψουλα ζελατίνης.

 • Είναι τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και του θηλασμού;

  Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA είναι ασφαλή για κατανάλωση από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν περιέχουν επιβλαβή πρόσθετα, συντηρητικά, GMOs και αλλεργιογόνα. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, συμβουλευτείτε πάντοτε τον γιατρό σας και λάβετε αυτού του είδους προϊόντα μετά από δική του καθοδήγηση.

 • Είναι τα προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ;

  Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Τα προϊόντα rhodiotil® και riganobiotic® EXTRA είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ και ο αριθμός γνωστοποίησης αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του προϊόντος.