Blog | Υγεία | Εντερικό μικροβίωμα και φιλικά βακτήρια

Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα;

Την τελευταία δεκαετία μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει δημιουργηθεί γύρω από το εντερικό μικροβίωμα. Οι πληθυσμοί βακτηρίων που αποικίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα ανέρχονται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 1000 διαφορετικά ήδη βακτηρίων, καθιστώντας το εντερικό μικροβίωμα, ως την πλειοψηφία του συνολικού ανθρώπινου μικροβιώματος. Τα ήδη αυτά κατηγοριοποιούνται σε παθογόναμη παθογόνα και δυνητικά παθογόνα, ανάλογα με το αν ενεργούν προς όφελος ή εις βάρος του οργανισμού, ή ακόμα και συνδυαστικά. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των μικροοργανισμών παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εντέρου, των συστημάτων που αυτό επηρεάζει, και κατά συνέπεια ολόκληρου του οργανισμού.

Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία

Η σπουδαιότητά του εντερικού μικροβιώματος έγκειται στις ποικίλες δράσεις του στον οργανισμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα, ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου, ενισχύει τον μεταβολισμό, παρέχει ανοσολογική προστασία και δρα νευρορυθμιστικά.
Πιο συγκεκριμένα το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των λιπών, αλλά και των χολικών οξέων, ενώ συμμετέχει στην απορρόφηση του σιδήρου, του ασβεστίου και του μαγνησίου, καθώς και στην παραγωγή της βιταμίνης Κ και των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ακόμη, το εντερικό μικροβίωμα ενισχύει τα εντερικά τοιχώματα μην επιτρέποντας την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών, μια κατάσταση γνωστή ως δυσβίωση, προστατεύοντας έτσι από τη βακτηριακή διαμετάθεση.

Μάλιστα το εντερικό μικροβίωμα θεωρείται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αμυντικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς στο έντερο φιλοξενείται το 60%-80% των λεμφοκυττάρων του οργανισμού.
Το εντυπωσιακότερο όλων, όμως, είναι ότι το έντερο είναι το μόνο όργανο που διαθέτει δικό του, ανεξάρτητο νευρικό σύστημα, γνωστό με τον όρο «εντερικός εγκέφαλος».
Ένα περίπλοκο σύστημα 100 εκατομμυρίων νευρώνων, ενσωματωμένων στα τοιχώματα του εντέρου, δίνει τη δυνατότητα στο έντερο να επικοινωνεί άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανταλλάσσοντας σημαντικές πληροφορίες, επηρεάζοντας όχι μόνο την κινητικότητα του εντέρου, αλλά και την έκκριση ορμονών.

Παράγοντες που επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα

Η ισορροπία των συστημάτων που προαναφέρθηκαν εξαρτάται άμεσα από την ισορροπία και την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος. Τα είδη και οι πληθυσμοί που συνιστούν το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία, οι καθημερινές συνήθειες, η διατροφή, οι φαρμακευτικές αγωγές, το περιβάλλον κ.ά..

Η δημιουργία του ξεκινά από την στιγμή της γέννησης, επηρεάζεται από τις συνθήκες του τοκετού (είδος τοκετού, περιβάλλον κ.ά.) και εξελίσσεται σημαντικά τα πρώτα δύο έτη. Εμπλουτίζεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών, στη συνέχεια σταθεροποιείται. Υπό φυσιολογικές συνθήκες παραμένει αμετάβλητο για το υπόλοιπο της ζωής, ωστόσο μετά την ηλικία των 50 ετών παρατηρείται μια ακόμη ποιοτική και ποσοτική αναδιάρθρωση των πληθυσμών του εντερικού μικροβιώματος.

Τι είναι τα προβιοτικά και πώς δρουν

Όπως φαίνεται οι παράγοντες που βάλλουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος είναι πολλοί και απρόβλεπτοι, επηρεάζοντας τελικά και τη συνολική υγεία μας. Η καθημερινή ενίσχυση λοιπόν του εντερικού μικροβιώματος με προβιοτικά κρίνεται απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη ή θεραπεία μιας ειδικής παθολογικής κατάστασης, μέσω της βελτίωσης της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος του οργανισμού που τα λαμβάνει.

Τα προβιοτικά λαμβάνονται φυσικά μέσω των τροφών και εφόσον επιβιώσουν κατά τη διέλευσή τους από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα, καταλήγουν στο έντερο όπου προσκολλώνται και με τη βοήθεια των πρεβιοτικών πολλαπλασιάζονται και ασκούν τις ευεργετικές τους δράσεις, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Τα πρεβιοτικά είναι κυρίως φυτικές ίνες που χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ως θρεπτικό υπόστρωμα από τα ενδογενή βακτήρια, που αποικίζουν τον εντερικό σωλήνα, προάγοντας την ανάπτυξή τους και τη μεταβολική τους δραστηριότητα προς όφελος του οργανισμού.

Κύριος εκπρόσωπός τους είναι η ινουλίνη, μία φυσική φυτική ίνα, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, αποτρέποντας παράλληλα την εγκατάσταση και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων και συντελώντας στην απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου,  παρέχοντας έτσι πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Τροφές με πρεβιοτική δράση είναι η μπανάνα, το μήλο, η βρώμη, το μέλι, οι αγκινάρες, το σκόρδο, κ.α.

Προβιοτικά μέσω τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το παραδοσιακό κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα, τα μαλακά τυριά, το τουρσί, ο αρακάς, κ.α.. Ωστόσο, τα προβιοτικά των τροφών συχνά είτε δεν εμπεριέχονται σε επαρκείς ποσότητες, είτε έχουν καταστραφεί εξαιτίας της επεξεργασίας των προϊόντων. Ακόμα και αν παραμένουν ζωντανά μέχρι την κατανάλωσή τους και παρέχονται σε επαρκείς ποσότητες, πολλά από αυτά δεν επιβιώνουν εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργούνται κατά την πέψη. Τα χολικά άλατα, τα οξέα του στομάχου και τα παγκρεατικά ένζυμα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των προβιοτικών, με αποτέλεσμα στο έντερο να φτάνουν πολύ μικρότεροι πληθυσμοί φιλικών βακτηρίων από αυτούς που απαιτούνται για τη διατήρηση της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος. 

Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών κρίνεται συχνά απαραίτητη για την επαρκή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος, την ομαλή λειτουργία του εντέρου αλλά και τη συνολική θωράκιση του οργανισμού. 

Η συμπλήρωση και η εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, κρίνεται απαραίτητη και σε διάφορες περιπτώσεις υγείας. Δεδομένα μελετών αποτυπώνουν τα οφέλη της πρόσληψης προβιοτικών και τη βελτίωση συμπτωμάτων γαστρεντερικών διαταραχών και όχι μόνο. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών υγείας, συμπληρώματα προβιοτικών συνίστανται σε περιπτώσεις:

 • αντιβιοτικής θεραπείας και λοιπών θεραπευτικών αγωγών καθ’ όλη τη διάρκεια λήψης τους, καθώς και το διάστημα πριν και μετά,
 • διαταραχών του κατώτερου πεπτικού συστήματος, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), εκκολπωματίτιδα, φούσκωμα, δυσπεψία, διάρροια του ταξιδιώτη,
 • διαταραχών του ουροποιητικού: κυστίτιδα, κολπικές βακτηριακές λοιμώξεις,
 • δυσανεξίας σε συστατικά τροφίμων, όπως στη λακτόζη,
 • αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, ή ακόμα και σε εντοπισμό μεμονωμένων συμπτωμάτων που το προμηνύουν,
 • καρκίνου και συνοδευτικών θεραπειών, όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες,
 • βακτηριακής δυσβίωσης, η οποία οδηγεί σε υποβιταμίνωση ή δυσαπορρόφηση βιταμινών, που παρατηρείται σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης, τροφικής δυσανεξίας ή σε ηλικιωμένους,
 • εγκυμοσύνης και θηλασμού

Η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών ενδείκνυται για την επαναφορά και την ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος, καθώς και για την πρόληψη και τη θεραπεία των παραπάνω περιπτώσεων.

 

H καινοτομία της OLONEA® στα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά.

Η ολοκληρωμένη σειρά bacteflora® της OLONEA® περιέχει 11 καινοτόμα προϊόντα με εξειδικευμένους συνδυασμούς και στοχευμένη δράση. Mοναδικοί συνδυασμοί διαφορετικών στελεχών βακτηρίων και άλλα ειδικά μελετημένα συστατικά παρέχουν όλες τις ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών. Η καινοτομία των συμβιωτικών (προβιοτικά & πρεβιοτικά) και του συνδυασμού συστατικών της OLONEA θα σας παρέχει την ολοκληρωμένη λύση που αναζητάτε.  

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα από τα:

 1. bacteflora® DAILY 
 2. bacteflora® PLUS 
 3. bacteflora® GOLD 
 4. bacteflora® MICROBIOME 
 5. bacteflora® JUNIOR
 6. bacteflora® INTIM
 7. bacteflora® FEM
 8. bacteflora® PPI
 9. bacteflora® IMMUNE maximum
 10. bacteflora® IMMUNE relief
 11. bacteflora® JUNIOR immune 

bacteflora® DAILY 

Συμβιωτικό, με φιλικά βακτήρια & πρεβιοτικό, εξειδικευμένο για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και αποκατάστασής του από τη χρήση αντιβίωσης. 

bacteflora® PLUS

Συμβιωτικό, με φιλικά βακτήρια & πρεβιοτικό για την αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος. Ειδικά σχεδιασμένο για ισχυρή αντιβίωση και διαταραχές όπως, διάρροια, δυσκοιλιότητα, συμπτώματα Ευερέθιστου Εντέρου.

bacteflora® GOLD

Συμβιωτικό, ενισχυμένης σύνθεσης με 12 στελέχη φιλικών βακτηρίων, υψηλή περιεκτικότητα 100 δις ανά κάψουλα & πρεβιοτικό. Για συμπτώματα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου και αυξημένες ανάγκες.  

bacteflora® MICROBIOME 

Συμβιωτικό νέας γενιάς, με φιλικά βακτήρια & πρεβιοτικό για την ενίσχυση και αναδόμηση της βιοποικιλότητας του εντερικού μικροβιώματος. Μοναδική σύνθεση για άτομα με σοβαρά ή χρόνια προβλήματα του εντέρου.

bacteflora® JUNIOR

Ειδική σύνθεση, σε σκόνη ουδέτερης γεύσης, με 9 στελέχη φιλικών βακτηρίων και υψηλή περιεκτικότητα 6 δις ανά φακελάκι. Για την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος βρεφών και παιδιών έως 12 ετών.

bacteflora® INTIM

Συμβιωτικό ειδικά σχεδιασμένο για την αποκατάσταση του κολπικού και εντερικού μικροβιώματος με 21 στελέχη λακτοβακίλλων και 4 μπιφιδοβακτηρίων, 50 δις ανά κάψουλα & πρεβιοτικό. Ανακουφίζει από διαταραχές όπως κολπίτιδα και μυκητίαση. 

bacteflora® FEM

Συμβιωτικό με φιλικά βακτήρια, πρεβιοτικό, cranberry PACRAN®, D3 και ψευδάργυρο για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και την πρόληψη από ουρολοιμώξεις.

bacteflora® PPI

Συνδυασμός φιλικών βακτηρίων, βιταμινών και μετάλλων, κατάλληλο για την αντιστάθμιση παρενεργειών που προκαλούνται από τη φαρμακευτική αγωγή με PPI.

bacteflora® IMMUNE maximum

Καινοτόμος σύνθεση 8 συστατικών με φιλικά βακτήρια, βιταμίνη C σε σφαιρίδια, βιταμίνη D3, σελήνιο, ψευδάργυρο, εκχύλισμα αστραγάλου, 1,3-1,6 β-D-γλυκάνες & κιτρικά βιοφλαβονοειδή για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

bacteflora® IMMUNE relief

Συμβιωτικό με φιλικά βακτήρια, πρεβιοτικό, βιταμίνη C σε σφαιρίδια, βιταμίνη D3, σελήνιο και ψευδάργυρο. Ειδικά σχεδιασμένο για την ανακούφιση και αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης.

bacteflora® JUNIOR immune

Φιλικά βακτήρια με βιταμίνη C σε σφαιρίδια, βιταμίνη D3, σελήνιο, ψευδάργυρο & 1,3-1,6 β-D-γλυκάνες για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος παιδιών άνω των 4 ετών σε μικροκάψουλα για εύκολη κατάποση.

Κάθε ένα από 11 διαφορετικά σκευάσματα της οικογένειας bacteflora®, διαθέτει μοναδική σύνθεση προβιοτικών και δρα εξειδικευμένα αντιμετωπίζοντας μια ειδική κατάσταση υγείας, μέσω της ενίσχυσης του εντερικού μικροβιώματος και της θωράκισης του οργανισμού.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wieërs, G., Belkhir, L., Enaud, R., Leclercq, S., Philippart de Foy, J., Dequenne, I., de Timary, P. and Cani, P., 2020. How Probiotics Affect the Microbiota. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 9.

Kim, S., Guevarra, R., Kim, Y., Kwon, J., Kim, H., Cho, J., Kim, H. and Lee, J., 2019. Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. Journal of Microbiology and Biotechnology, 29(9), pp.1335-1340.

Mayo Clinic. 2021. Probiotics and prebiotics: What you should know. [online] Available at: <https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/probiotics/faq-20058065> [Accessed 21 May 2021].

Blog | Υγεία | Εντερικό μικροβίωμα και φιλικά βακτήρια