Η ασφάλεια των τροφίμων, των συστατικών που αυτά περιέχουν και της επεξεργασίας που δέχονται, απασχολούν όλο και περισσότερους καταναλωτές. Η συνεχής αύξηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, οι μη ηθικοί τρόποι παραγωγής με σκοπό το μέγιστο κέρδος, αλλά και οι τεχνικές επεξεργασίας είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν, δίκαια, ανησυχία στους καταναλωτές.
Εισαγωγή GMO στην αγορά
Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε η ταχεία ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής, με απώτερο σκοπό να λυθούν προβλήματα που αφορούσαν στην αποκατάσταση συνεπειών της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Κάτι τέτοιο δεν βρήκε πλήρη εφαρμογή, ωστόσο αναδείχθηκαν άλλοι τομείς της γενετικής μηχανικής με δυνατότητα χρήσης στην παραγωγή τροφίμων.
Η τεχνολογία παραγωγής χαρακτηρίζεται με τρείς πιθανούς τρόπους:
1.«παραδοσιακή παραγωγή»,
2.τεχνολογία GM όπου φυτά τροποποιήθηκαν μόνο με τη χρήση φυτικών γονιδίων και, τέλος,
3.τεχνολογία GM όπου φυτά τροποποιήθηκαν με τη χρήση φυτικών και ζωικών γονιδίων.
Έχει φανεί, ότι τα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα αφορούν τις μεθόδους τροποποίησης με ζωικά γονίδια, ενώ και οι καταναλωτές φαίνεται να προβληματίζονται σχετικά.
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις από την εταιρεία μας και να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις σε νέα προϊόντα.
Κίνδυνοι και περιορισμοί
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως η ανάπτυξη αυτών ξεκίνησε για την διευκόλυνση της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια συνεχώς αναδεικνύονται νέοι κίνδυνοι για ανθρώπους, άλλους ζωντανούς οργανισμούς και περιβάλλον από τη χρήση GMO, με πολλούς από αυτούς να είναι ακόμα αδιευκρίνιστοι. Ο λόγος αυτής της επικινδυνότητας είναι απλός και λογικός.
Εισάγοντας νέα γονίδια σε καλλιέργειες προκύπτουν ζωντανοί οργανισμοί, που δεν βασίζονται σε φυσικούς μηχανισμούς, προάγοντας την αστάθεια και την ανισορροπία στο φυσικό περιβάλλον. Τα νέα γονίδια είναι άγνωστο τι μεταβολές μπορούν να επιφέρουν στο έδαφος και το περιβάλλον, στα ζώα που καταναλώνουν τις συγκεκριμένες καλλιέργειες και τελικά στον άνθρωπο. Διαταράσσεται, επομένως, συνολικά η τροφική αλυσίδα και προκαλείται επισιτιστική ανασφάλεια λόγω της αβεβαιότητας. Σε μελέτες ανά τον κόσμο η κατανάλωση GMO έχει συσχετιστεί, κυρίως, με αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και με καρκινογένεση.
Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά
Η ανεξέλεγκτη χρήση τους, λοιπόν, έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις να θεσπίσουν νομικό πλαίσιο σχετικά με τα GMO, προσπαθώντας να τα περιορίσουν και να εξασφαλίσουν μέγιστη ασφάλεια για καταναλωτές και περιβάλλον. Για παράδειγμα, η ΕΕ έχει θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας που παράγεται με αυτές τις τεχνικές, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετηθεί η ανάγκη επισήμανσης για γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη σόγιας ή αραβοσίτου. Από την άλλη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο έχουν απαγορεύσει το καλαμπόκι Bt. Σε μια ανασκόπηση για την αποδοχή GMO φάνηκε, ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πιο ανεκτικές στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σε σύγκριση με τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες.
Έρευνα για τη βιοτεχνολογία εντός Ευρώπης έδειξε, ότι 51% των Ελλήνων καταναλωτών πιστεύουν πως η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική θα έχει θετική επίδραση στον τρόπο ζωής τους τα επόμενα 20 χρόνια,
72% είναι κατά της ανάπτυξης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και 78% τα χαρακτηρίζουν είναι ως «μη υγιεινά».
Στην OLONEA σεβόμενοι το οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα, δεσμευόμαστε για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς GMO. Όλα μας τα προϊόντα δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, εξασφαλίζοντας έτσι μέγιστη δυνατή ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Έχοντας ως βασικό μας μέλημα τη δημιουργία προϊόντων, που στοχεύουν όχι απλά στην στη θεραπεία μιας ασθένειας αλλά στη συνολική ενίσχυση της υγείας, δεσμευόμαστε για προϊόντα χωρίς GMO, τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά, κατάλληλα για όλους. Βρείτε αναλυτικά όλα τα προϊόντα στο olonea.gr.
Διαβάστε προσεχτικά την ετικέτα των προϊόντων και νιώστε ασφαλείς,
φυσικά υγιείς, φυσικά με την OLONEA.
Βιβλιογραφία:
Balias, G. (2005). Seeds of distrust: The co-existence of genetically modified and conventional or organic crops in Greece. European Environmental Law Review, 14(12), 318.
Burton, M., Rigby, D., Young, T., & James, S. (2001). Consumer attitudes to genetically modified organisms in food in the UK. European Review of Agricultural Economics, 28(4), 479–498. https://doi.org/10.1093/erae/28.4.479
Skevas, T., Kikulwe, E. M., Papadopoulou, H., Skevas, I., & Wesseler, J. (2012). Do European union farmers reject genetically modified maize? Farmer preferences for genetically modified maize in Greece. AgBioForum, 15(3), 242–256.
Tilikidou, I. (2007). The effects of knowledge and attitudes upon Greeks’ pro-environmental purchasing behaviour. Corporate Social Responsibility and Environmental Management, 14(3), 121–134. https://doi.org/10.1002/csr.123
Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο
bacteflora® DAILY
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
bacteflora® PLUS
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με ενισχυμένη σύνθεση για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με ενισχυμένη σύνθεση για την καθημερινή συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
bacteflora® GOLD
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με υψηλή περιεκτικότητα για την συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Συμβιωτικό με προβιοτικό & πρεβιοτικό με υψηλή περιεκτικότητα για την συμπλήρωση του εντερικού μικροβιώματος και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
bacteflora® MICROBIOME
Συμβιωτικό νέας γενιάς με προβιοτικό & πρεβιοτικό για τη συμπλήρωση & αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.
Συμβιωτικό νέας γενιάς με προβιοτικό & πρεβιοτικό για τη συμπλήρωση & αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος.
bacteflora® JUNIOR
Προβιοτικό ειδικής σύνθεσης για παιδιά έως 12 ετών.
Προβιοτικό ειδικής σύνθεσης για παιδιά έως 12 ετών.
bacteflora® PPI
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων.
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων.
bacteflora® IMMUNE relief
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το κρυολόγημα.
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το κρυολόγημα.
bacteflora® IMMUNE maximum
Προβιοτικά με βήτα γλυκάνες, βιοφλαβονoειδή, εκχύλισμα αστράγαλου, βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προβιοτικά με βήτα γλυκάνες, βιοφλαβονoειδή, εκχύλισμα αστράγαλου, βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
bacteflora® JUNIOR immune
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό των παιδιών από 4 ετών και άνω.
Συνδυασμός προβιοτικών, βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό των παιδιών από 4 ετών και άνω.
bactefiber® REGULAR
Φυτικές ίνες για την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.
Φυτικές ίνες για την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.
bactefiber® MASTIHA
Φυτικές ίνες & μαστίχα Χίου για την ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών.
Φυτικές ίνες & μαστίχα Χίου για την ανακούφιση των πεπτικών διαταραχών.
bactefiber® JUNIOR
Φυτικές ίνες & aquamin σε σκόνη για την κινητικότητα του εντέρου των παιδιών.
Φυτικές ίνες & aquamin σε σκόνη για την κινητικότητα του εντέρου των παιδιών.
rhodiotil® CALM
Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για τη διαχείριση του stress.
Συνδυασμός εκχυλίσματος Rhodiola rosea, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων για τη διαχείριση του stress.
sferevit® IRON & C
Συνδυασμός σιδήρου με βιταμίνη C για ευεξία, τόνωση και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Συνδυασμός σιδήρου με βιταμίνη C για ευεξία, τόνωση και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.