Τι είναι το βουτυρικό οξύ;
Το βουτυρικό οξύ (ή βουτανικό οξύ) ανήκει στα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), δηλαδή πρόκειται για ένα λιπαρό οξύ με λίγα άτομα άνθρακα. Συγκεκριμένα αποτελείται από τέσσερα άτομα άνθρακα και ο μοριακός τύπος του βουτυρικού οξέος είναι C₄H₈O₂. Στην ελεύθερη του μορφή είναι γνωστό για τη χαρακτηριστική του έντονη οσμή, η οποία θυμίζει χαλασμένο βούτυρο ή ταγγισμένο γάλα. Παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο έντερο μέσω της ζύμωσης των διαιτητικών ινών από τα βακτήρια που αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου.
Άμεση ενεργειακή πηγή για το έντερο
Το παχύ έντερο και τα κολονοκύτταρα εξαρτώνται ενεργειακά από την παρουσία βουτυρικού οξέος. Συγκεκριμένα, τα κολονοκύτταρα απορροφούν το βουτυρικό οξύ και το χρησιμοποιούν άμεσα για τις λειτουργίες τους. Σε αντίθεση με άλλους ιστούς που προτιμούν τη γλυκόζη ή τα λιπαρά οξέα, τα κολονοκύτταρα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το βουτυρικό οξύ για να επιβιώσουν. Ως εκ τούτου το βουτυρικό οξύ αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου.
Πώς παράγεται το βουτυρικό οξύ στο έντερο
Το βουτυρικό οξύ υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα και κυρίως στο βούτυρο. Αυτές οι ποσότητες δεν είναι αρκετές να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού, μιας και το σώμα μας δεν απορροφά απευθείας βουτυρικό οξύ από τη διατροφή. Ο οργανισμός παράγει βουτυρικό οξύ μέσω της αναερόβιας ζύμωσης φυτικών ινών από βακτήρια του παχέος εντέρου. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος και η επάρκεια φυτικών ινών είναι τα κύρια προαπαιτούμενα για την παραγωγή του βουτυρικού οξέος.
Οφέλη και ρόλος του βουτυρικού οξέος
Όπως αναφέρθηκε το βουτυρικό οξύ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ομαλής λειτουργίας του εντέρου και της διατήρησης της εντερικής υγείας. Ωστόσο, πολλά ακόμη οφέλη του βουτυρικού το καθιστούν σημαντικό για τη συνολική υγεία:
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονώδη απόκριση μέσω της αναστολής προφλεγμονωδών κυτοκινών (TNF-α, IL-6, IL-1β). Συμβάλλει στην καλύτερη προσέγγιση παθήσεων όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) και η Ελκώδης Κολίτιδα.
- Ενίσχυση του μικροβιώματος: Συμβάλλει στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.
- Εντερική ομοιόσταση: Ενισχύει τον εντερικό φραγμό, μειώνοντας τη διαπερατότητα του εντέρου (leaky gut). Παράλληλα, προάγει την αναγέννηση του εντερικού επιθηλίου, επιταχύνοντας τη διαφοροποίηση και την επιδιόρθωση των κυττάρων.
- Μεταβολικά οφέλη: Συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην ινσουλινοευαισθησία και συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
- Νευροπροστατευτική δράση: Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου
Συμπέρασμα
Το βουτυρικό οξύ είναι το κύριο καύσιμο του παχέος εντέρου, διατηρώντας την υγεία των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος, ρυθμίζοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος που χαρακτηρίζεται ως «ενεργειακό νόμισμα του εντέρου». Παράγεται μέσω της βακτηριακής ζύμωσης των φυτικών ινών, επομένως προβιοτικά και πρεβιοτικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων βουτυρικού οξέος. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταβολικά προϊόντα του εντερικού μικροβιώματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και γενικότερα του οργανισμού.
Βιβλιογραφία
- Liu H, Wang J, He T, Becker S, Zhang G, Li D, Ma X. Butyrate: A Double-Edged Sword for Health? Adv Nutr. 2018 Jan 1;9(1):21-29. doi: 10.1093/advances/nmx009. PMID: 29438462; PMCID: PMC6333934.
- Stephanie C. Bridgeman, Wendy Northrop, Phillip E. Melton, Gaewyn C. Ellison, Philip Newsholme, Cyril D.S. Mamotte, Butyrate generated by gut microbiota and its therapeutic role in metabolic syndrome, Pharmacological Research, Volume 160, 2020, 105174, ISSN 1043-6618, https://doi.org/10.1016/j.phrs.2020.105174.
- Roman M. Stilling, Marcel van de Wouw, Gerard Clarke, Catherine Stanton, Timothy G. Dinan, John F. Cryan, The neuropharmacology of butyrate: The bread and butter of the microbiota-gut-brain axis?, Neurochemistry International, Volume 99, 2016, Pages 110-132, ISSN 0197-0186, https://doi.org/10.1016/j.neuint.2016.06.011.

