Blog | Τρόπος ζωής | Άνοιξη: η εποχή της γύρης και των αλλεργιών

Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης με τα άνθη και τη γύρη να πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Για τους περισσότερους ανθρώπους η άνοιξη είναι η αρχή μιας πιο ανέμελης εποχής, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει και η φύση αρχίζει έναν νέο κύκλο ζωής. Ωστόσο, αυτή η αναγέννηση της φύσης δεν φέρνει σε όλους ευχάριστα συναισθήματα. Σχεδόν το 20% του πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα που οφείλονται σε έξαρση αλλεργιών και έχουν εποχικό χαρακτήρα. Ρινική καταρροή, ερεθισμός στα μάτια, συμφόρηση, φτέρνισμα και φαγούρα είναι κάποια από τα πιο γνώριμα συμπτώματα.

 

Οι αλλεργίες με μια ματιά

Ως αλλεργία ορίζεται η αντίδραση υπερευαισθησίας που προκαλείται από ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε ένα συγκεκριμένο αντιγόνο, γνωστό ως αλλεργιογόνο. Η επανειλημμένη επαφή με ένα αλλεργιογόνο προκαλεί την ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων ή αντισωμάτων, τα οποία απελευθερώνουν του λεγόμενους αλλεργικούς μεσολαβητές. Ως αποτέλεσμα εκδηλώνονται συμπτώματα, τα οποία κυμαίνονται από φτέρνισμα και κνησμώδη εξανθήματα μέχρι σοβαρή δύσπνοια και αναφυλαξία.

Οι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί, ωστόσο η βελτίωση της υγιεινής με την ταυτόχρονη μειωμένη έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς, οι αλλαγές στη διατροφή και η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, ίσως, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την αύξηση του επιπολασμού αλλεργιών. Παράλληλα, πολλά στοιχεία φανερώνουν τον ρόλο που έχει παίξει στη ζωή μας η αστικοποίηση, καθώς μελέτες αναφέρουν ότι η διαβίωση σε αγροτικές περιοχές κατά την παιδική ηλικία θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση κατά των αλλεργικών ασθενειών. Το παραπάνω συμπέρασμα σχετίζεται με την άμεση επαφή του οργανισμού με το περιβάλλον και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, η αύξηση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, η έλλειψη επαφής με τα ζώα και η υπερβολική υγιεινή ενισχύουν τη συχνότητα εμφάνισης αλλεργικών ασθενειών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

Μπορούν να προληφθούν τα συμπτώματα;

Ο βασικός λόγος εμφάνισης και επιδείνωσης των συμπτωμάτων σχετίζεται με την ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος στην ύπαρξη μιας τυπικά ακίνδυνης ουσίας, όπως είναι η γύρη και η σκόνη. Δεδομένης της ευαισθησίας σε αυτού του είδους τις ουσίες, η απομάκρυνσή τους από τους χώρους στους οποίους κινείστε, μπορεί να φανεί πολύ βοηθητική. Ο επιμελής καθαρισμός των ρούχων και αντικειμένων που χρησιμοποιείτε, ο περιορισμένος αερισμός του σπιτιού, η ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα και η αποφυγή εξόδων σε μέρη με έντονη την παρουσία γύρης, όπως για παράδειγμα δάση και πάρκα, είναι ενέργειες που θα σας φανούν χρήσιμες.

Φυσικά, συνθήκες πλήρους αποστείρωσης δεν υφίστανται, ούτε θα ήταν δόκιμο να περιορίσετε τις κινήσεις σε αυστηρά εσωτερικούς χώρους. Δεδομένου του βελτιωμένου καιρού, οι ανοιξιάτικες βόλτες πληθαίνουν. Με την τήρηση κάποιων απλών μέτρων προστασίας, δε θα χρειαστεί να στερηθείτε τίποτα. Η προφύλαξη των ματιών από την άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον είναι ένα πολύ χρήσιμο μέτρο προστασίας. Τα γυαλιά ηλίου ή/και ένα καπέλο, μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο ερεθισμού των ματιών και φαγούρας. Μια ακόμα τακτική που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη είναι η έξοδος μετά τις μεσημεριανές ώρες, όπου τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα τείνουν να μειώνονται. Ειδικά αν πρόκειται για σωματική δραστηριότητα, η οποία συνοδεύεται από επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος, τότε οι πιο κατάλληλες ώρες είναι μετά τις 6 το απόγευμα, αλλά και το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την πρόοδο της επιστήμης και της μετεωρολογίας τα επίπεδα γύρης μπορούν πλέον να προβλεφθούν. Πολλές μετεωρολογικές πηγές παρέχουν πληροφορίες για το επίπεδο της γύρης, μαζί με χρήσιμες ειδοποιήσεις και συστάσεις για ευπαθή άτομα.

 

Τρόποι ανακούφισης από τις εποχικές αλλεργίες 

Όλα τα παραπάνω μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, αλλά η πλήρης προστασία είναι πρακτικά αδύνατη. Ακόμα όμως και μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων υπάρχουν τρόποι να περάσετε πιο αναίμακτα αυτή τη δυσάρεστη περίοδο.

 

Προσοχή στις επαφές με επιμολυσμένα σημεία

Η ρινική συμφόρηση και καταρροή είναι βασικά χαρακτηριστικά εποχικών αλλεργιών, με αποτέλεσμα η συνεχής επαφή με τη μύτη μας να είναι αναπόφευκτη. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς τόσο τα χέρια μας όσο και τα μαντήλια που χρησιμοποιούμε είναι πιθανό να φέρουν επιπλέον φορτίο γύρης και σκόνης. Απολυμαίνετε καλά τα χέρια σας και χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα και συσκευασμένα χαρτομάντιλα μιας χρήσης. Μια χρήσιμη τακτική είναι η εφαρμογή διαλύματος φυσιολογικού ορού, ο οποίος μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά βλέννα και αλλεργιογόνα από τη μύτη. Τα ίδια μέτρα προτείνονται και σε περιπτώσεις ερεθισμού των ματιών. Μην αγγίζετε με γυμνά και βρώμικα χέρια τα μάτια σας, καθώς το πιθανότερο είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση. Εφαρμόστε φυσιολογικό όρο για να απομακρύνετε τις αλλεργιογόνες ουσίες από την περιοχή.

 

Φυσικά συστατικά στις εποχικές αλλεργίες

Τα τελευταία χρόνια τα βότανα, αλλά και διάφορα συστατικά τροφίμων γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων αλλεργιών που επιδεινώνονται από τη γύρη. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα συστατικά φυσικών προϊόντων συμβάλλουν στον περιορισμό της ισταμίνης, η οποία προκαλεί φλεγμονή. Η κερσετίνη, για παράδειγμα, είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Η βρωμελίνη, επίσης, έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι βοηθά στην ανακούφιση του ρινικού οιδήματος και της βλέννας, απελευθερώνοντας την αναπνοή. 

 

Τα προβιοτικά στις αλλεργίες

Λόγω τους αύξησης των αλλεργιών, η πρόληψη και η θεραπεία τους έχουν καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ συνεχώς αναζητούνται νέες εναλλακτικές λύσεις. Ο ρόλος των προβιοτικών στα αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα  θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων, ενώ τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και περισσότερη προσοχή.

Ως προβιοτικά ορίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος για την υγεία του ανθρώπου, ο οποίος τους λαμβάνει. Μεταξύ των δραστηριοτήτων των προβιοτικών, είναι και οι λειτουργίες που ασκούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη αλλεργικών και αυτοάνοσων νόσων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ενδείξεις, ότι η ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών προκαλεί μια πιθανή ανισορροπία στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, γίνεται αντιληπτή η σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων.

Τα προβιοτικά βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση, ανάλογα με την παθολογική κατάσταση, και προάγοντας την ισορροπία μεταξύ προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών κυτοκινών που εκκρίνονται από τα ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά προάγουν την παραγωγή ορισμένων κυτοκινών, συμπεριλαμβανομένων της IL- 10, του αυξητικού παράγοντα μετασχηματισμού (TGF)-β, της IL- 12 και της INF-γ, οι οποίες ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν την αλλεργική φλεγμονή.

Τα πλέον υποσχόμενα προβιοτικά, βάσει των λειτουργιών τους στην ανοσολογική απόκριση, είναι αυτά που ανήκουν στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium, ενώ τα αποτελέσματα των προβιοτικών εξαρτώνται από τη δόση και το εκάστοτε στέλεχος.

 

Προβιοτικά bacteflora® από την OLONEA® 

Στην OLONEA® διαθέτουμε μια μεγάλη οικογένεια προβιοτικών για κάθε ανάγκη και ηλικία. Τα προβιοτικά bacteflora® χαρακτηρίζονται για την υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους. Οι συνθέσεις βακτηριακών στελεχών και οι υψηλοί πληθυσμοί συμβάλλουν στην εξισορρόπηση και τη διατήρηση της υγείας του εντερικού μικροβιώματος. Άλλωστε η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος σηματοδοτεί και τη δράση των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ανοσολογική απόκριση. Μοναδικοί συνδυασμοί χωρίς αλλεργιογόνα, συντηρητικά, βλαπτικά πρόσθετα και γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς για προϊόντα κατάλληλα για όλους.

 

Αγάπησε το μικροβίωμα σου.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Sadrifar, S., Abbasi-Dokht, T., Forouzandeh, S. et al. Immunomodulatory effects of probiotic supplementation in patients with asthma: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Allergy Asthma Clin Immunol 19, 1 (2023). https://doi.org/10.1186/s13223-022-00753-4
  2. Lopez-Santamarina A, Gonzalez EG, Lamas A, Mondragon ADC, Regal P, Miranda JM. Probiotics as a Possible Strategy for the Prevention and Treatment of Allergies. A Narrative Review. Foods. 2021 Mar 25;10(4):701. doi: 10.3390/foods10040701. PMID: 33806092; PMCID: PMC8064452. 
  3. Yang G, Liu ZQ, Yang PC. Treatment of allergic rhinitis with probiotics: an alternative approach. N Am J Med Sci. 2013 Aug;5(8):465-8. doi: 10.4103/1947-2714.117299. PMID: 24083221; PMCID: PMC3784923.
  4. Huang J, Zhang J, Wang X, Jin Z, Zhang P, Su H and Sun X (2022) Effect of Probiotics on Respiratory Tract Allergic Disease and Gut Microbiota. Front. Nutr. 9:821900. doi: 10.3389/fnut.2022.821900
Blog | Τρόπος ζωής | Άνοιξη: η εποχή της γύρης και των αλλεργιών
Ένα αγοράκι στο δάσος, το οποίο υποφέρει από τις αλλεργίες της άνοιξης και φυσάει τη μύτη του χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντιλο.