Blog | Τρόπος ζωής | Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα και τρόποι βελτίωσης

Πως ορίζεται η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αρχίζει 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας της γυναίκας. Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ 45-55 ετών, με τη μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης να είναι γύρω στα 50 χρόνια, ωστόσο μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών. Υπολογίζεται ότι το 1% των γυναικών έχουν εμμηνόπαυση πριν γίνουν 40 ετών, ενώ το 5% πριν τα 45 έτη. Η εμμηνόπαυση πριν από τα 40 θεωρείται πρόωρη και, εφ’ όσον δεν έχει προκληθεί από ιατρική παρέμβαση, μπορεί να οφείλεται σε γενετικά, μεταβολικά, αυτοάνοσα κ.λπ. αίτια, ενώ πρέπει να αξιολογείται ενδελεχώς από έναν ειδικό.

 

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν την εμμηνόπαυση; 

Όταν παύσει πια η έμμηνος ρύση μιας γυναίκας, εκδηλώνεται σημαντική μείωση στα επίπεδα οιστρογόνων και ως αποτέλεσμα φυσιολογικές αλλαγές. Στην πλειοψηφία των γυναικών προκαλούνται ορισμένα συμπτώματα, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 80%. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις (40%), νυχτερινές εφιδρώσεις (17%), αϋπνία (16%), κολπική ξηρότητα (13%), διαταραχές διάθεσης (12%) και αύξηση σωματικού βάρους (12%). Αλλαγές παρατηρούνται, επίσης, στα επίπεδα χοληστερόλης (αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου) και απώλεια ασβεστίου από τα οστά (αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης). Τα συμπτώματα ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα στη σοβαρότητα και τον τύπο εμφάνισής τους, αλλά μπορούν να επηρεάσουν το ίδιο δυσάρεστα την ποιότητα ζωής.

 

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) χρησιμοποιείται από πολλές γυναίκες για να βοηθήσει στον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν HRT λόγω άλλων προβλημάτων υγείας ή απλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Η απόφαση για λήψη HRT ή όχι θα πρέπει να συζητείται πάντοτε με το γιατρό σας.

Παράλληλα, μια σειρά αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ολοένα και περισσότερες σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής. Έτσι λοιπόν και στην εμμηνόπαυση αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της, κάνοντάς τα πιο ανεκτά. Αυτό μπορεί ακόμα και να περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

 

Ελέγξτε το βάρος σας

Η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση οφείλεται σε πτώση του μεταβολικού ρυθμού κατά περίπου 10%. Είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε ηλικία και αν σταματήσει η έμμηνος ρύση να διατηρήσετε μια τακτική σωματική δραστηριότητα και μια ελεγχόμενη και ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να δίνετε προσοχή στις θερμίδες και τις μερίδες που καταναλώνετε, επιλέξτε τις ασκήσεις με βάρη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας ή το γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μην αλλάξετε τη καθημερινότητά σας, όσο αυτό είναι δυνατόν, μιας και η ψυχολογική και σωματική ισορροπία είναι μεγάλης σημασίας σε αυτή την ηλικία για την αντιστάθμιση της αύξησης βάρους και της μεταβολικής αλλαγής.

Τα κιλά που ίσως πάρετε έχουν τη τάση να «κάθονται κεντρικά» μετά την εμμηνόπαυση, όπως στην κοιλιακή χώρα και την περιφέρεια. Η εμμηνόπαυση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την αρχή για μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης Τύπου-2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γυμναστική που περιλαμβάνει άσκηση με βάρη μπορεί να αντισταθμίσει τον καταμερισμό του λίπους, να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό.

Το υπερβολικό βάρος, επίσης, δημιουργεί και άλλους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η αύξηση του πόνου στις αρθρώσεις, ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο κολοορθικός καρκίνος, η έξαρση των εξάψεων και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κάποια από τα συμπτώματα που επιδεινώνονται με την ύπαρξη παραπάνω κιλών. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η κακή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση. Η αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με την ψυχολογική επιβάρυνση μπορούν να συμβάλλουν στην χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην έλλειψη διάθεσης, στην μείωση της παραγωγικότητας κ.ά.

 

Ενδυναμώστε τα οστά σας

Από την ηλικία των 35 αρχίζει η σταδιακή και αργή απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Η οστική απώλεια κλιμακώνεται κατά την εμμηνόπαυση και συνεχίζεται για έως και δέκα χρόνια μετά, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η λήψη HRT βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων των οιστρογόνων και στην προστασία της υγείας των οστών. Υπάρχουν, επίσης, πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών, έτσι είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέξτε ποικιλία τροφίμων και καταναλώστε άφθονα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά τρόφιμα, καθώς αυτά αποτελούν πηγή ασβεστίου. Ενισχύστε τον οργανισμό σας με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες.

Για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς κίνδυνο οστεοπόρωσης, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου (στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι 700 mg. Από την άλλη, η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση που χρήζουν θεραπείας πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1000-1200 mg ασβεστίου την ημέρα. Τακτική αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορός αλλά και ασκήσεις με βάρη βοηθούν, επίσης, στη βελτίωση της οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση.

Η βιταμίνη D αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία των οστών. Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D, μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα βλαπτική, γεγονός που οδηγεί στην χρήση αντηλιακών. Από την άλλη τα αντηλιακά προϊόντα αποκρούουν τις ακτίνες του ηλίου και αποτελούν εμπόδιο στην παραγωγή βιταμίνης D. Έτσι λοιπόν, η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D κρίνεται συχνά απαραίτητη. Οι ανάγκες αυξάνονται ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα που το ηλιακό φως είναι περιορισμένο. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά κ.ά.

 

Ενισχύστε την καρδιά σας

Στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τείνουν να μειώνονται. Γεγονός που επιδεινώνεται με την αύξηση βάρους σε συνδυασμό και με την έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακής νόσου και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μαζί με την απώλεια των καρδιοπροστατευτικών οιστρογόνων μπορεί να θέσει τις γυναίκες στον ίδιο κίνδυνο καρδιακής νόσου με τους άνδρες. Η εφαρμογή ενός υγιεινού διαιτολογίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

 

Περιορίστε καφεΐνη και αλκοόλ

Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις. Η μείωση της καφεΐνης από ποτά όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά και η αντικατάσταση από ποτά χωρίς καφεΐνη αποτελούν μια αποτελεσματική προσέγγιση. Τηρήστε τα συστάσεις για την καφεΐνη και το αλκοόλ και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερες από τρεις μερίδες την ημέρα. Αποφύγετέ τα εντελώς εάν αισθάνεστε ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά σας.

 

Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής

Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να καλύψουν ορισμένες από τις ανάγκες σας και να συμβάλλουν στην καθημερινότητά σας. Μπορείτε να βρείτε πολλά διαφορετικά συμπληρώματα, ανάλογα με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες και τα συμπτώματα που εσείς έχετε παρατηρήσει. Βιταμίνες και μέταλλα, προβιοτικά και φυτικά εκχυλίσματα είναι μερικά από τα πιο συνήθη προϊόντα που επιλέγονται από τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση είναι οι διαταραχές του κολπικού μικροβιώματος και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού. Η ηλικία και οι ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν στη διατάραξη του μικροβιώματος, το οποίο με τη σειρά του είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας. H μείωση των οιστρογόνων επιδρά στο εντερικό μικροβίωμα όπως και σε όλα τα συστήματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενίσχυσή του. Ταυτόχρονα, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πιο συχνές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω του περιορισμού οιστρογόνων και στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, αφήνοντάς το πιο ευάλωτο σε αυτές. Η OLONEA διαθέτει ολοκληρωμένη σειρά για τη γυναίκα με 4 διαφορετικά προϊόντα, κατάλληλα για κάθε μοναδική ανάγκη.

Το bacteflora® INTIM αποτελεί έναν εξειδικευμένο συνδυασμό προβιοτικών στελεχών για την ενίσχυση του κολπικού μικροβιώματος. Τα Lactobacillus είναι τα πιο συνήθη βακτήρια του κολπικού μικροβιώματος, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η κολπίτιδα, αλλά και μυκητιάσεις. Το bacteflora® INTIM περιέχει 25 προβιοτικά στελέχη, εκ των οποίων 21 Lactobacillus και 4 Bifidobacterium, με 50 δις πληθυσμό ανά κάψουλα και πρεβιοτική ινουλίνη.

Το bacteflora® CRANBERRY είναι ένα συνδυαστικό σκεύασμα με 15 προβιοτικά στελέχη, 20 δις πληθυσμό ανά κάψουλα, πρεβιοτικά, μεταβιοτικά θερμικά απενεργοποιημένα βακτηριακά στελέχη και φυτοσωμιακό εκχύλισμα cranberry Anthocran® Phytosome®. O μοναδικός αυτός συνδυασμός των συστατικών του, συμβάλλει στην ενίσχυση του εντερικού και κολπικού μικροβιώματος και παρέχει αποτελεσματική προστασία από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Οι υψηλοί πληθυσμοί βακτηριακών στελεχών και η καινοτόμος φυτοσωμιακή τεχνολογία κράνμπερι παρέχουν αποτελεσματική προστασία από βακτήρια που δημιουργούν ουρολοιμώξεις.

Μια διαφορετική αλλά εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση των παραπάνω διαταραχών αποτελεί και η D-mannose. Η μαννόζη βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό και χρησιμοποιείται από παθογόνους μικροοργανισμούς ως μέσο προσκόλλησης για τη δημιουργία φλεγμονής. Το ouromanoz® PROTECT περιέχει φυσική D-μαννόζη από σημύδα, cranberry PACRAN®, ουρσολικό οξύ από εκχύλισμα φασκόμηλου Ursolia™ και προβιοτικά για προστασία από λοιμώξεις και φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όλες οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά επιλεγμένες για τη δράση τους στην προστασία και τη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Αντίστοιχα, το ouromanoz® RAPID περιέχει έναν διαφορετικό συνδυασμό με βάση τη φυσική D-μαννόζη, συνδυάζοντας cranberry PACRAN®, ιβίσκο Ellirose™, προβιοτικά, πρεβιοτικά και βιταμίνη C από ασερόλα για άμεση αντιμετώπιση συμπτωμάτων ουρολοίμωξης και κυστίτιδας. Τα δραστικά του συστατικά είναι μελετημένα για την αποτελεσματικότητά τους και ο μοναδικός συνδυασμός του ouromanoz® RAPID αποτελεί τη φυσική λύση στις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.bda.uk.com/
  2. https://www.nhs.uk/conditions/menopause/
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
Blog | Τρόπος ζωής | Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα και τρόποι βελτίωσης