Blog | Υγεία | Εποχική γρίπη ή κρυολόγημα;

Η μετάδοση αναπνευστικών ιών και η έξαρση κρουσμάτων με συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος προκαλεί κάθε χειμώνα ανησυχία σε ιατρικό προσωπικό αλλά και ευρύ κοινό. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες με την πτώση της θερμοκρασίας δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση του ιικού φορτίου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής, η συχνότητα των ιώσεων αυξάνει κατά πολύ.

 

Διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης

Τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης είναι παρόμοια, δημιουργώντας πολλές φόρες σύγχυση στους ασθενείς. Τις περισσότερες φορές η ένταση των συμπτωμάτων ή η διάρκειά τους μπορούν να δώσουν σημάδια για την προέλευσή τους. Σε κάθε περίπτωση οι δυο αυτές καταστάσεις δεν είναι ίδιες, καθώς τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά, ενώ μπορούν να καταστούν μέχρι και επικίνδυνα για τη ζωή. Από την άλλη, το κοινό κρυολόγημα σπάνια δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον οργανισμό μας.

 

Γρίπη

Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους και πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα. Η εμφάνιση συμπτωμάτων είναι απότομη και χαρακτηρίζεται, συνήθως, από αιφνίδια άνοδο του πυρετού και ρίγη. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή, ενώ πολλές φορές κάποια συμπτώματα, όπως το συνάχι ή ο βήχας μπορεί και να επιμείνουν. 

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της ομιλίας από τα μολυσμένα σταγονίδια που προκύπτουν και βρίσκονται στο σώμα μας, τον αέρα ή και τις επιφάνειες. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός για πολλές ώρες, άρα η πιθανότητα μετάδοσής του είναι αυξημένη ακόμα και αν δεν έρθουμε σε άμεση επαφή με κάποιον ο οποίος νοσεί.

 

Κρυολόγημα 

Τα πρώτα σημάδια του κοινού κρυολογήματος είναι αρκετά εμφανή και περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό: συνάχι, καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμος, ενώ κάποιες φορές συνοδεύονται από απώλεια όσφρησης ή γεύσης, υγρά μάτια, πονοκέφαλο, μυαλγίες, δέκατα ή  χαμηλό πυρετό κάτω από 38 βαθμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν γρήγορα τα συμπτώματα, μιας και το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, ένας ενήλικας μπορεί να εμφανίσει κατά μέσο όρο 2-3 κρυολογήματα ανά έτος, που οφείλονται σε ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ένα κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 200 ιούς και οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ρινοϊοί. Η προσβολή και η νόσηση από τέτοιου είδους ιούς προκαλεί λιγότερο σοβαρό συμπτώματα, τα οποία εξελίσσονται σταδιακά, διαρκούν λιγότερο και σπάνια προκαλούνται επιπλοκές.

Όπως, λοιπόν, αναφέρθηκε, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί να μοιάζουν πολύ στην αρχή. Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.  Προκειμένου οι ασθενείς να καταφέρουν να αντιληφθούν διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει συγκεντρώσει τα πιο κοινά χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.

 

Θεραπεία 

 

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει το  ρητό «θα κάνει τον κύκλο του». Οι ασθενείς με συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, στην πλειοψηφία τους, αναρρώνουν μετά από 3-5 ημέρες, χωρίς άλλη θεραπευτική προσέγγιση. Όταν δεν εμφανίζονται επιπλοκές, τότε το κρυολόγημα και η γρίπη δεν χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Συνήθως, οι γενικές πρακτικές καλής διατροφής και πολλών υγρών, ξεκούρασης και κοινών αναλγητικών και αντιπυρετικών επιφέρουν ανακούφιση και ανάρρωση. Σε περιπτώσεις γρίπης συστήνονται αντιιικά φάρμακα και ουσίες που μπορούν να μειώσουν διάρκεια της γρίπης έως τις επιπλοκές. 

 

Τρόποι για ταχύτερη ανάρρωση

 

Απλές συνήθειες των ασθενών είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην πιο άμεση ανάρρωση. Έρευνες και κλινικά αποτελέσματα έχουν αποδείξει την ευεργετική δράση συστατικών που λαμβάνονται από τη διατροφή και δρουν αποτελεσματικά υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλά τα επιστημονικά ευρήματα για μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και D3 και τα μέταλλα ψευδάργυρος και σελήνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την τόνωση και τη θωράκιση του οργανισμού. Σε έρευνα όπου χορηγήθηκε συμπλήρωμα ψευδαργύρου, τα συμπτώματα κρυολογήματος περιορίστηκαν σε διάρκεια στις 4 ημέρες. Ενώ ίδια αποτελέσματα φάνηκαν και με παράλληλη χορήγηση σεληνίου, ψευδαργύρου, βιταμινών C και D3.

Ακόμα ένα συστατικό, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει στην ανάρρωση από αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλά και την πρόληψη αυτών είναι τα προβιοτικά. Τελευταία όλο και περισσότερο μελετώνται για την κλινική τους επίδραση στις αναπνευστικές λοιμώξεις, μιας και έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ υγιούς εντερικού περιβάλλοντος και αναπνευστικού συστήματος. Μάλιστα, σε μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, έχει αποδειχθεί μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων και της συχνότητας κρυολογήματος και γρίπης σε ποσοστό τουλάχιστον 60% κατά τη λήψη συμβιωτικών.

 

Βρες τον σύμμαχο σου για ένα γερό ανοσοποιητικό με την OLONEA®

bacteflora® IMMUNE maximum

Το bacteflora® ΙΜΜUNE maximum περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό προβιοτικών και άλλων συστατικών για αποτελεσματική προστασία του οργανισμού. Το bacteflora® ΙΜΜUNE maximum είναι συμβιωτικό με 5 στελέχη προβιοτικών, 10 δισεκατομμύρια ανά κάψουλα, κιτρικά βιοφλαβονοειδή, εκχύλισμα αστραγάλου, β-γλυκάνες, ενώ διαθέτει επίσης βιταμίνες C και D3, ψευδάργυρο και σελήνιο για το ανοσοποιητικό.

 

bacteflora® JUNIOR immune 

Το bacteflora® JUNIOR immune για άμυνα και προστασία των παιδιών περιέχει εξειδικευμένους συνδυασμούς προβιοτικών, β-γλυκάνες, πολύτιμες βιταμίνες C και D3, ψευδάργυρο και σελήνιο.

 

Βιβλιογραφία

  1. Prasad, A. S., Beck, F. W. J., Bao, B., Fitzgerald, J. T., Snell, D. C., Steinberg, J. D., & Cardozo, L. J. (2007). Zinc supplementation decreases incidence of infections in the elderly: Effect of zinc on generation of cytokines and oxidative stress. American Journal of Clinical Nutrition, 85(3), 837–844. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.3.837
  2. Hell, M., Bernhofer, C., Stalzer, P., Kern, J. M., & Claassen, E. (2013). Probiotics in Clostridium difficile infection: Reviewing the need for a multistrain probiotic. Beneficial Microbes, 4(1), 39–51. https://doi.org/10.3920/BM2012.0049
  3. Barringer TA, Kirk JK, Santaniello AC, Foley KL, Michielutte R. Effect of a multivitamin and mineral supplement on infection and quality of life. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Ann Intern Med. 2003 Mar 4;138(5):365-71. doi: 10.7326/0003-4819-138-5-200303040-00005. PMID: 12614088.
  4. Langkamp-Henken B, Bender BS, Gardner EM, Herrlinger-Garcia KA, Kelley MJ, Murasko DM, Schaller JP, Stechmiller JK, Thomas DJ, Wood SM. Nutritional formula enhanced immune function and reduced days of symptoms of upper respiratory tract infection in seniors. J Am Geriatr Soc. 2004 Jan;52(1):3-12. doi: 10.1111/j.1532-5415.2004.52003.x. PMID: 14687308.
  5. Prasad, A. S., Beck, F. W. J., Bao, B., Fitzgerald, J. T., Snell, D. C., Steinberg, J. D., & Cardozo, L. J. (2007). Zinc supplementation decreases incidence of infections in the elderly: Effect of zinc on generation of cytokines and oxidative stress. American Journal of Clinical Nutrition, 85(3), 837–844. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.3.837
  6. Prasad, AS., Fitzgerald, JT., Bao, B., Beck, FW., Chandrasekar, PH. (2000). Duration of symptoms and plasma cytokine levels in patients with the common cold treated with zinc acetate. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Ann Intern Med, 133(4), 245-52. doi:10.7326/0003-4819-133-4-200008150-00006. PMID: 10929163.
Blog | Υγεία | Εποχική γρίπη ή κρυολόγημα;