Blog | Διατροφή | Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, προσφέροντας πληθώρα θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που στηρίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της μετάβασης, μια περίοδος ανανέωσης όπου ο οργανισμός χρειάζεται σταθερότητα, ενίσχυση και σωστή διατροφική φροντίδα. Όπως χαρακτηριστικά απεικονίζει και η λέξη, είναι η εποχή που φθίνουν τα φρούτα. Και παρότι οι σύγχρονες γεωργικές μέθοδοι και τεχνικές μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε προϊόντα εποχής.

Άλλωστε, η έννοια της εποχικότητας δεν είναι απλώς μια διατροφική τάση. Είναι ο πυρήνας μιας συνειδητής στάσης απέναντι στη διατροφή και το περιβάλλον. Τα προϊόντα εποχής συλλέγονται στο φυσικό τους κύκλο, χωρίς τεχνητές επεμβάσεις, διατηρούν τη μέγιστη διατροφική τους αξία και προσφέρουν μια πιο βιώσιμη και οικονομική επιλογή.

 

Φθινοπωρινά φρούτα

Ενώ τα καλοκαιρινά είδη αποχωρούν, τη θέση τους παίρνουν φρούτα με πλούσια γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Ακόμη και σε περιόδους με μικρότερη ποικιλία, όπως το φθινόπωρο, η παρουσία φρούτων και λαχανικών στην καθημερινότητα παραμένει καθοριστική. Ορισμένα από αυτά που μπορείτε να προτιμήσετε είναι:

  • Σταφύλι: πηγή πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.
  • Μήλο και αχλάδι: πλούσια σε πηκτίνη και φυτικές ίνες, ευεργετικά για την πέψη.
  • Ρόδι: ισχυρό αντιοξειδωτικό, συνδεδεμένο με την καρδιαγγειακή υγεία.
  • Ακτινίδιο: εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.
  • Εσπεριδοειδή (μανταρίνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ): ενίσχυση ανοσοποιητικού και αντιοξειδωτική δράση.

Η κατανάλωση φρούτων με τη φλούδα (όταν είναι ασφαλές) προσφέρει ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα το μήλο ή το αχλάδι, τα οποία αφού πλυθούν σχολαστικά μπορούν να καταναλωθούν με τον φλοιό. Η ενσωμάτωση φρέσκων φρούτων σε πρωινά, σαλάτες ή smoothies αποτελεί πρακτικό τρόπο για σταθερή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.

 

Φθινοπωρινά λαχανικά

Τα λαχανικά του φθινοπώρου προσφέρουν μεγάλη γκάμα επιλογών: μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σπανάκι, καρότο, παντζάρι, πράσο και κολοκύθα. Όπως είναι γνωστό, τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και νερό, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Πλύνετε καλά τα λαχανικά σας και δημιουργείστε πλούσιες σαλάτες ή ευφάνταστα πιάτα. Και σε αυτή την περίπτωση η οδηγία είναι τα λαχανικά να καταναλώνονται ωμά και φρέσκα, λόγω των περισσότερων θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν. Συνδυάστε διαφορετικές υφές, σχήματα και χρώματα για κάνετε κάθε γεύμα σας μοναδικό. Σούπες, μπιφτέκια λαχανικών και πολλές ακόμα προτάσεις αποτελούν εναλλακτικές επιλογές για την κατανάλωση λαχανικών. Οι παραπάνω τρόποι, όπως για παράδειγμα κεφτέδες από μπρόκολο, μπορεί να φανούν αποτελεσματικοί όταν έχετε να κάνετε και με παιδιά, τα οποία δεν δείχνουν συνήθως ιδιαίτερη προτίμηση στα λαχανικά.

 

Η σημασία των φυτικών ινών στην ομαλή λειτουργία του εντέρου

Όπως αναφέρθηκε η ποικιλία από φρούτα και λαχανικά εξασφαλίζει την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεται ο οργανισμός. Λόγω της ιδιότητας των φυτικών ινών να μην διασπώνται και να φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο, έχουν συνδεθεί με την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα οι φυτικές ίνες έχουν ισχυρή πρεβιοτική δράση, αποτελώντας το θρεπτικό υπόστρωμα των ζωντανών, ωφέλιμων μικροοργανισμών του εντερικού μικροβιώματος. Συμβάλλουν δηλαδή στη διαδικασία μεταβολισμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών και την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος.

Από τη θεωρία στην πράξη

Η απαιτητική καθημερινότητα και οι ρυθμοί της ζωής ίσως αποτελέσουν εμπόδιο στην υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην γαστρεντερική σας υγεία. Μην αφήσετε δυσάρεστα συμπτώματα να σας αποθαρρύνουν και ξεκινήστε σήμερα μια νέα συνήθεια για την ευεξία που ζητάτε. Δοκιμάστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά και φυτικές ίνες, τα οποία θα συμπληρώσουν και θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σας. Το Bacteflora Daily με προβιοτικά, πρεβιοτικά και μεταβιοτικά θα γίνει το καθημερινό σου προβιοτικό, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου σου. Το Bactefiber Regular με προβιοτικά και φυτικές ίνες θα επαναφέρει τη φυσιολογική κινητικότητα του με φυσικό τρόπο, ενώ το Bactefiber Junior με σύνθεση προβιοτικών και φυτικών ινών, εξειδικευμένη για παιδιά, θα συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διατροφή των μικρών μας φίλων.

Blog | Διατροφή | Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου
Μια γυναίκα στην κουζίνα του σπιτιού της, που απολαμβάνει ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, πλούσιο σε βιταμίνες.
Ένα μπολ με σαλάτα από φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, όπως μαρούλι, κολοκύθα, λάχανο και πολλά άλλα ωμά προϊόντα, πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τρία κουτιά του προβιοτικού Bacteflora Daily από την OLONEA, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Τα δύο προϊόντα της σειράς Bactefiber της OLONEA - Bactefiber Regular και Bactefiber Junior - τα οποία είναι φυτικές ίνες και προβιοτικά για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
Μια γυναίκα στην κουζίνα του σπιτιού της, που απολαμβάνει ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, πλούσιο σε βιταμίνες.
Ένα μπολ με σαλάτα από φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, όπως μαρούλι, κολοκύθα, λάχανο και πολλά άλλα ωμά προϊόντα, πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τρία κουτιά του προβιοτικού Bacteflora Daily από την OLONEA, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Τα δύο προϊόντα της σειράς Bactefiber της OLONEA - Bactefiber Regular και Bactefiber Junior - τα οποία είναι φυτικές ίνες και προβιοτικά για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.