Τι ορίζεται ως λοίμωξη από μύκητες;
Διάφορα είδη μυκήτων αποικίζουν στον γυναικείο κόλπο, αποτελώντας μέρος του φυσιολογικού κολπικού μικροβιώματος και συνεισφέροντας έτσι στην υγεία του κόλπου. Παρότι δεν κυριαρχούν, βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία με τα υπόλοιπα είδη μικροοργανισμών και υπό κανονικές συνθήκες δεν δημιουργούν διαταραχές. Ωστόσο, η ισορροπία αυτή μπορεί να διαταραχθεί και οι μύκητες του κόλπου να πολλαπλασιαστούν. Σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται λοιμώξεις, οι οποίες αναφέρονται ως μυκητιάσεις και συνήθως οφείλονται στον μύκητα Candida albicans. Οι μολύνσεις από μύκητες – ή αλλιώς καντιντίαση – και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν, προκαλούν αναστάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια που η λοίμωξη είναι ενεργή και επηρεάζει την καθημερινότητα.
Κατά τη διάρκεια μιας μυκητίασης μπορεί να παρατηρηθεί κολπική φαγούρα, αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, ερυθρότητα ή οίδημα στην περιοχή ή/και ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις. Τα συμπτώματα των μυκητιάσεων συνήθως υποχωρούν μετά από μια εβδομάδα, με κατάλληλη θεραπεία και υπό την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας. Αξίζει, ωστόσο, να σταθούμε στο γεγονός ότι, μια τέτοιου τύπου λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Πως επηρεάζεται η περίοδος από μια μυκητίαση;
Η περίοδος ή, πιο επιστημονικά, ο εμμηνορροϊκός κύκλος, βασίζεται σε μια περιοδικότητα, δηλαδή επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 28 ημέρες. Η περιοδικότητα των 28 ημερών δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες και μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 21 και 35 ημερών. Η έμμηνος ρύση έχει να κάνει με ορισμένες ορμονικές διακυμάνσεις που ρυθμίζουν την ωορρηξία, δημιουργούν την κατάλληλη επένδυση στη μήτρα έτσι ώστε να προετοιμαστεί για μια πιθανή εγκυμοσύνη και, όταν τελικά η εγκυμοσύνη δεν εμφανίζεται, η επένδυση αυτή αποβάλλεται μαζί με το μη γονιμοποιημένο ωάριο.
Ως πρώτη ημέρα αυτού του κύκλου νοείται η ημέρα που ξεκινά η έμμηνος ρύση, ενώ κάθε επόμενη ημέρα μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου έχει και ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό. Η εξοικείωση και η κατανόηση της σημασίας αυτής της επαναληψιμότητας παίζουν μεγάλη σημασία για τη σεξουαλική υγεία και την αναπαραγωγή, ενώ αποτελούν και ένα σημαντικό δείκτη της συνολικής υγείας.
Οι λοιμώξεις από μύκητες δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά σίγουρα διαταράσσουν το φυσιολογικό κολπικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άλλες συνέπειες για την υγεία.
Μπορούν οι μυκητιάσεις να καθυστερήσουν την περίοδό σας;
Η ίδια η μόλυνση δεν προκαλεί καθυστέρηση, ούτε μεταβάλλει άμεσα την περιοδικότητα του κύκλου. Γεγονός που σημαίνει ότι μια πιθανή καθυστέρηση δεν είναι άμεσο σύμπτωμα καντιντίασης. Ωστόσο, οι μυκητιάσεις, εκ φύσεως, τείνουν να έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ερεθισμό στον κόλπο και δυνητικά να επηρεάσει τις διαδικασίες του εμμηνορροϊκού κύκλου. Μάλιστα, οι σοβαρές ή οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις μπορεί να μην έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως, αφήνοντας κατάλοιπα φλεγμονής, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.
Πολλές γυναίκες που βιώνουν χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις αναφέρουν ότι τα συμπτώματα επανέρχονται, κυρίως, τις ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Αυτό έχει βάση και εξηγείται σύμφωνα με τις ορμονικές διακυμάνσεις του οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Τις τελευταίες ημέρες του κύκλου παρατηρείται πτώση στα επίπεδα οιστρογόνων. Οι χαμηλές αυτές τιμές επηρεάζουν το κολπικό pH, το οποίο διαφοροποιείται και αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές. Ωστόσο, το κολπικό pH είναι σημαντικό, καθώς η χαμηλή του τιμή συμβάλλει στη διατήρηση ενός μη φιλικού περιβάλλοντος για πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.
Ουσιαστικά, οι μεταβαλλόμενες ορμόνες κατά τις ημέρες πριν την έμμηνο ρύση καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε κολπικές μολύνσεις όπως οι μυκητιάσεις, δεδομένου ότι το κολπικό pH δεν έχει τις φυσιολογικές τιμές και επομένως δεν καταπολεμά τους μύκητες τόσο αποτελεσματικά όσο τον υπόλοιπο μήνα.
Διάγνωση και θεραπεία μυκητιάσεων
Συνήθως τα συμπτώματα μιας καντιντίασης είναι αρκετά εμφανή, με αποτέλεσμα η επίσκεψη στον γυναικολόγο να είναι απαραίτητη. Ο γυναικολόγος θα εκτελέσει συνήθως μια εξέταση και θα ελέγξει τις κολπικές εκκρίσεις για να εντοπίσει υπερανάπτυξη μυκήτων ή βακτηρίων. Στην περίπτωση μιας πιθανής μυκητίασης, η πρώτη προσέγγιση είναι μια αντιμυκητιασική θεραπεία με τη μορφή τοπικών κρεμών, υπόθετων, ή από του στόματος δισκίων.
Πρόληψη λοιμώξεων από μύκητες
Η πρόληψη λοιμώξεων του κόλπου δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή ενοχλητικών ή δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αφορά τη διατήρηση της συνολικής κολπικής υγείας και κατ’ επέκταση την υγεία όλου του οργανισμού. Και οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε ένα ισορροπημένο κολπικό μικροβίωμα, που υποστηρίζει τη συνολική υγεία, είναι μέσω πρακτικών καθημερινών συνηθειών όπως:
- Αποφυγή ενδοκολπικών πλύσεων
- Προσεκτικός καθαρισμός κατά τη χρήση τουαλέτας
- Ερωτική συνεύρεση με χρήση προφυλακτικού
- Χρήση βαμβακερών εσωρούχων
Κάποιες διατροφικές συνήθειες, επίσης, μπορεί να βοηθήσουν. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, δεδομένου ότι η ζάχαρη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων.
Προβιοτικά για την υγεία του κόλπου
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κολπικό pH είναι σημαντικό για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, ένας από τους κύριους ρυθμιστές του κολπικού pH είναι τα βακτήρια Lactobacillus. Τα είδη Lactobacillus παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο διαμορφώνει ένα όξινο pH για να σκοτώσει τα κακά βακτήρια. Οι ορμονικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου επηρεάζουν τους πληθυσμούς Lactobacillus. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η συμπληρωματική λήψη προβιοτικών Lactobacillus για τη συμπλήρωση και ενίσχυση του κολπικού μικροβιώματος.
Το bacteflora® INTIM με τη βελτιωμένη του σύνθεση, περιέχει στελέχη προβιοτικών Lactobacillus με κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Η λήψη του bacteflora® INTIM ενισχύει παράλληλα το εντερικό και κολπικό μικροβίωμα με 25 προβιοτικά στελέχη, 50 δις πληθυσμό, πρεβιοτικά και μεταβιοτικά. Λαμβάνοντας προβιοτικά σε καθημερινή βάση διασφαλίζεται ένα υγιές και ισορροπημένο κολπικό μικροβίωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη επιβλαβών παθογόνων όπως μύκητας Candida albicans.