Blog | Υγεία | 7+1 οφέλη των προβιοτικών για την υγεία των γυναικών

Πως δρουν τα προβιοτικά στις γυναίκες;

Ο γυναικείος οργανισμός και το γυναικείο σώμα, αδιαμφισβήτητα, θεωρούνται από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία μελέτης. Αρκεί να αναλογιστούμε τη μοναδικότητα του γυναικείου σώματος και τις πολυάριθμες και αξιοθαύμαστες δυνατότητες του, όπως για παράδειγμα η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη. Όπως γίνεται κατανοητό η προφύλαξη αυτής της γυναικείας μοναδικότητας γίνεται με πολλούς τρόπους, είτε μέσω εσωτερικών λειτουργιών του ίδιου του οργανισμού, είτε χρησιμοποιώντας επιπρόσθετους άλλους τρόπους.  

Το ανθρώπινο μικροβίωμα, οι μικροοργανισμοί δηλαδή που συμβιώνουν στο ανθρώπινο σώμα, υποστηρίζει και προάγει σημαντικά την υγεία. Μάλιστα, η σημασία των μικροοργανισμών, που φυσιολογικά βρίσκονται στο γυναικείο σώμα, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ένα υγιές γυναικείο μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει πρωτίστως την εντερική υγεία, προλαμβάνοντας αποτελεσματικά ενοχλητικά συμπτώματα όπως το φούσκωμα και οι ενοχλήσεις. Ωστόσο, η ισορροπία του γυναικείου μικροβιώματος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην κολπική υγεία, συμβάλλοντας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο πως τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία των γυναικών με διάφορους τρόπους, ενώ η έρευνα εξακολουθεί να ανακαλύπτει συνεχώς νέα δεδομένα.

 

Προβιοτικά και εντερική υγεία

Τα οφέλη των προβιοτικών, πιθανώς, να μπορούσαν να συνοψιστούν γύρω από το πεπτικό σύστημα, καθώς η πλειοψηφία του ανθρώπινου μικροβιώματος εντοπίζεται στο λεπτό και παχύ έντερο. Τα προβιοτικά είναι γνωστά για την υποστήριξη της γαστρεντερικής λειτουργίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση των υγιών κινήσεων του εντέρου και ρυθμίζοντας την πεπτική διαδικασία. Τα βακτήρια του εντέρου έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τις φυτικές ίνες που λαμβάνονται από τη διατροφή, καθώς αυτές χρησιμοποιούνται από τους μικροοργανισμούς ως θρεπτικό υπόστρωμα. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως ζύμωση, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή απαραίτητων ουσιών, οι οποίες προάγουν την υγεία και την ακεραιότητα του εντέρου. Δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που φαίνεται να αντιμετωπίζονται μέσω της τακτικής λήψης προβιοτικών.

 

Προβιοτικά και ουροποιητικό σύστημα

Παρ’ ότι στο άκουσμα των προβιοτικών και του μικροβιώματος, οι περισσότεροι σκέφτονται το γαστρεντερικό σύστημα, τα οφέλη των προβιοτικών δε σταματούν εκεί. Το γυναικείο σώμα φιλοξενεί πολύ υψηλούς πληθυσμούς μικροοργανισμών στην ουρογεννητική οδό, γεγονός που επηρεάζει πολύ την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω της δομής του γυναικείου σώματος, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στη λοίμωξη από βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού. Η απόσταση του ορθού από την ουρήθρα διευκολύνει τη μεταφορά βακτηρίων από το έντερο στο ουροποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι πιθανή μια ουρολοίμωξη. Βασικό παράγοντα προφύλαξης αποτελεί η λήψη προβιοτικών του γένους Lactobacillus. Αρχικός στόχος των προβιοτικών είναι η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος, έτσι ώστε να αποτρέπεται η υπερανάπτυξη και η αποίκιση της ουρογεννητικής περιοχής από τα βακτήρια E.coli. 

 

Προβιοτικά και υγεία του κόλπου

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικά είδη βακτηρίων Lactobacillus, τα οποία αποικίζουν τον κόλπο; Τα βακτήρια Lactobacillus χαρακτηρίζονται ως οξυγαλακτικά βακτήρια, δηλαδή έχουν την ικανότητα να παράγουν γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ, και κατά συνέπεια τα βακτήρια του γένους Lactobacillus, είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος και τη διατήρηση του φυσιολογικού pH της περιοχής. Στις περιπτώσεις, όπου η ισορροπία των πληθυσμών Lactobacillus διαταράσσεται, τότε αλλάζει το όξινο pH και ευνοείται η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και οι λοιμώξεις. Αλλαγές στην ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της έμμηνου ρύσης και των ορμονικών αλλαγών. Οι υψηλοί πληθυσμοί προβιοτικών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να ενισχύσουν το κολπικό μικροβίωμα. Τα προβιοτικά, όταν λαμβάνονται εκ του στόματος, περνούν από το γαστρεντερικό σύστημα και τελικά καταλήγουν στον κόλπο μέσω της επαφής του δέρματος στο περίνεο μεταξύ ορθού και κόλπου. 

 

Προβιοτικά και γονιμότητα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κολπική υγεία πολύ συχνά συνδέεται με ένα υγιές και ισορροπημένο κολπικό μικροβίωμα. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας του κολπικού μικροβιώματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Η ρύθμιση του pH του κόλπου μέσω των λακτοβάκιλλων, δεν έχει να κάνει μόνο με τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η ισορροπία του pH του κόλπου δημιουργεί ένα περιβάλλον, όπου το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει. Ωστόσο, χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για να εδραιωθεί η συσχέτιση μεταξύ του κολπικού μικροβιώματος και της γονιμότητας.

 

Προβιοτικά και υγεία του δέρματος

Το μικροβίωμα του δέρματος αποτελεί ένα, επίσης, μεγάλο τμήμα του συνολικού μικροβιώματος. Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του οργανισμού μας, δηλαδή στο δέρμα, έχουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην άμυνα του οργανισμού. Είναι γεγονός πως το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με εκατομμύρια παθογόνους μικροοργανισμούς καθημερινά. Όλο αυτό το φορτίο βακτηρίων, μυκήτων και ιών θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό, αν δεν συναντούσε κάποια αντίσταση. Η αντίσταση αυτή έρχεται από το μικροβίωμα του δέρματος. Στελέχη όπως Bifidobacterium και Lactobacillus εργάζονται αδιάκοπα, προκειμένου να διατηρηθεί ο φραγμός του δέρματος συμπαγής. Τα συμπληρώματα προβιοτικών από το στόμα, αλλά και οι καλλυντικές κρέμες με προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη συμπλήρωση του μικροβιώματος και την υποστήριξη της υγείας του δέρματος.

 

Προβιοτικά και ανοσοποιητικό

Τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο για ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 70-80% των ανοσοκυττάρων συνδέονται με τον βλεννογόνο του εντέρου, κάνοντας σαφές το πόσο επηρεάζουν τα προβιοτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και το εντερικό μικροβίωμα επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν, συνεχώς, προκειμένου να διατηρηθούν ακέραιες οι δραστηριότητές τους στο ανοσοποιητικό. Ένας από τους κύριους μηχανισμούς δράσης των προβιοτικών είναι η ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης και διατήρηση της ομοιόστασης του ξενιστή, ήδη από την παιδική ηλικία.

 

Προβιοτικά και εγκυμοσύνη

Ο ρόλος των προβιοτικών στην εγκυμοσύνη είναι ένας τομέας, ο οποίος εξελίσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το ισορροπημένο και υγιές εντερικό και κολπικό μικροβίωμα είναι πολύ σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη. Η ισορροπία αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε την πρώτη επαφή του βρέφους με τα κολπικά υγρά της μητέρας. Άλλωστε πολλοί είναι γυναικολόγοι που συνιστούν τη λήψη προβιοτικών κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, προκειμένου να επέλθει η απαραίτητη ισορροπία. Ένας ακόμα σημαντικό σημείο στη λήψη προβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη είναι η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Οι εγκυμονούσες ήδη ταλαιπωρούνται από επιπλέον βάρος και κατακράτηση υγρών. Οι γαστρεντερικές διαταραχές επιβαρύνουν τις γυναίκες, προκαλώντας επιπλέον δυσφορία. Σε αυτή την περίπτωση τα προβιοτικά μπορούν να φανούν πολύ ωφέλιμα, προσφέροντας μια αποτελεσματική και φυσική λύση σε τέτοιου είδους συμπτώματα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, η λήψη προβιοτικών πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μετά από σύσταση του αρμόδιου γιατρού και πάντα υπό παρακολούθηση.

 

Προβιοτικά και διαχείριση βάρους

Η σχέση των προβιοτικών με τη διαχείριση του βάρους βασίζεται στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, καθώς η ποσοτική και η ποιοτική ποικιλομορφία των μικροοργανισμών στο εντερικό μικροβίωμα φαίνεται να σχετίζεται με τη ρύθμιση του βάρους. Τα άτομα με μη φυσιολογικό βάρος εμφανίζουν συχνά ένα διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα, με διαφορετικές αναλογίες βακτηρίων και μεγαλύτερους πληθυσμούς δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών. Τα προβιοτικά μπορούν να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βάρους που αποτελείται από μια ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, επαρκή ύπνο και ενυδάτωση.

 

Είναι απαραίτητο να λαμβάνουν οι γυναίκες προβιοτικά;

Η συμπληρωματική λήψη προβιοτικών αποφέρει μόνο οφέλη στο γυναικείο πληθυσμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα πολλούς τομείς της υγείας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα προβιοτικά, ως μέρος της ισορροπημένης διατροφής, έχουν ως στόχο να συμπληρώνουν την συνήθη δίαιτα και να προάγουν μακροπρόθεσμα την υγεία. Ωστόσο υπάρχουν οργανισμοί, οι οποίοι χρειάζονται πιο εντατική συμπλήρωση με προβιοτικά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η απόφαση για το αν οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν προβιοτικά καθημερινά εξαρτάται από τις ατομικές συνθήκες και τους στόχους υγείας.

 

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη λήψη προβιοτικών;

Στην πλειοψηφία τους τα προβιοτικά δεν φέρουν αντενδείξεις. Ωστόσο, το κλινικό προφίλ κάθε ανθρώπου διαφέρει, ενώ φυσικά πρέπει να συνυπολογίζονται και πιθανά υποκείμενα νοσήματα. Όπως όλα τα συμπληρώματα διατροφής, έτσι και τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά από συμβουλή κάποιου ειδικού υγείας, ιατρού ή φαρμακοποιού. Αν και ασυνήθιστο, είναι πιθανό να υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τη λήψη προβιοτικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να διακόπτετε τη χρήση των προβιοτικών, να απευθύνεστε στο γιατρό ή φαρμακοποιό σας και να αποφύγετε τη χρήση τους στο μέλλον. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε με το γιατρό σας οτιδήποτε παρατηρείτε, έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν τα προβιοτικά είναι κατάλληλα για εσάς.

 

Πιθανές παρενέργειες των προβιοτικών

Είναι σύνηθες, μετά την πρώτη λήψη προβιοτικών να παρατηρούνται ορισμένα συμπτώματα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Τα προβιοτικά ως ζωντανοί μικροοργανισμοί πραγματοποιούν τις διεργασίες τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται προσωρινά μετεωρισμός ή φούσκωμα, καθώς προσαρμόζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μέσα σε λίγες ημέρες, η δυσφορία υποχωρεί και δίνει τη θέση της στην ευεξία. 

 

Προβιοτικά bacteflora®

Τα προβιοτικά bacteflora® χαρακτηρίζονται από εξειδικευμένους συνδυασμούς βακτηριακών στελεχών σε κατάλληλες αναλογίες και πληθυσμούς. Η σειρά bacteflora® προσφέρει στοχευμένα προϊόντα για γυναίκες με ειδικά μελετημένα προβιοτικά και άλλα συστατικά. Το bacteflora® ΙΝΤΙΜ με ενισχυμένη σύνθεση ζώντων και θερμικά απενεργοποιημένων προβιοτικών στελεχών του γένου Lactobacillus είναι κατάλληλο για τη συμπλήρωση και την εξισορρόπηση του κολπικού μικροβιώματος. Περιέχει 25 προβιοτικά στελέχη, 50 δις ανά κάψουλα, μεταβιοτικά και πρεβιοτικά ξυλοολιγοσακχαρίτες για περιπτώσεις διατάραξης του κολπικού μικροβιώματος, κολπίδας και μυκητίασης. Το bacteflora® CRANBERRY είναι το ιδανικό προϊόν για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Κατάλληλο για την εξισσορόπηση του εντερικού μικροβιώματος και την προφύλαξη από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, συνδυάζοντας 15 προβιοτικά στελέχη, 20 δις ανά κάψουλα, μεταβιοτικά, πρεβιοτικά ξυλοολιγοσακχαρίτες και φυτοσωμιακό εκχύλισμα cranberry. Το bactefiber REGULAR είναι το ιδανικό προϊόν για τη δυσκοιλιότητα, ανακουφίζοντας χωρίς να προκαλεί φούσκωμα, μετεωρισμό ή/και πόνο. Ο συνδυασμός 8 προβιοτικών στελεχών με 10 δις πληθυσμό και πρεβιοτικές φυτικές ίνες Sunfiber επαναφέρει φυσικά την φυσολογική κινητικότητα του εντέρου. 

Αγάπησε το μικροβίωμα σου. 

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Wu LY, Yang TH, Ou YC, Lin H. The role of probiotics in women’s health: An update narrative review. Taiwan J Obstet Gynecol. 2024 Jan;63(1):29-36. doi: 10.1016/j.tjog.2023.09.018. PMID: 38216265.
  2. Yan F, Polk DB. Probiotics and immune health. Curr Opin Gastroenterol. 2011 Oct;27(6):496-501. doi: 10.1097/MOG.0b013e32834baa4d. PMID: 21897224; PMCID: PMC4006993.
  3. Mazziotta C, Tognon M, Martini F, Torreggiani E, Rotondo JC. Probiotics Mechanism of Action on Immune Cells and Beneficial Effects on Human Health. Cells. 2023 Jan 2;12(1):184. doi: 10.3390/cells12010184. PMID: 36611977; PMCID: PMC9818925.
  4. Álvarez-Arraño V, Martín-Peláez S. Effects of Probiotics and Synbiotics on Weight Loss in Subjects with Overweight or Obesity: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Oct 17;13(10):3627. doi: 10.3390/nu13103627. PMID: 34684633; PMCID: PMC8540110.
Blog | Υγεία | 7+1 οφέλη των προβιοτικών για την υγεία των γυναικών