Blog | Υγεία | Κατηγορίες Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Ποια τα κριτήρια κατηγοριοποίησης του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου συχνά κατηγοριοποιείται με βάση τον πιο συνηθισμένο τύπο κενώσεων, που εμφανίζουν οι ασθενείς. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια/IBS Diarrhea (IBS-D)
  2. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα/IBS Constipation (IBS-C)
  3. Εναλλασσόμενο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/IBS mixed or Alternating (IBS-M)
  4. Απροσδιόριστο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/ IBS Unclassified (IBS-U)

Ο εντοπισμός του κάθε τύπου είναι χρήσιμος, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Εκτός από τις διαφοροποιήσεις κάθε τύπου, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα και η ένταση των συμπτωμάτων. Η ομαδοποίηση αυτή, με βάση τον πιο κοινό τύπο κίνησης του εντέρου, είναι επίσης χρήσιμη στην προσπάθεια κατανόησης των αιτιών που προκαλούν IBS.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με διάρροια (IBS-D)

Οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν τη διάρροια ως χαλαρά ή υδαρή κόπρανα, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν τη διάρροια ως συχνές κενώσεις του εντέρου. Όπως και αν το αντιλαμβάνεται κάποιος, η διάρροια είναι ένα από τα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Το βασικότερο και πιο κοινό σύμπτωμα του IBS είναι ο κοιλιακός πόνος, γεγονός που σχετίζεται με αλλαγή στη συχνότητα ή τη συνοχή των κοπράνων. Ενώ ακολουθούν φούσκωμα ή διάταση στην κοιλιακή χώρα. Η διάρροια, ως φαινόμενο, μπορεί να αφορά σε μια παγιωμένη, χρόνια κατάσταση, ή μπορεί να συνοδεύεται από περιόδους δυσκοιλιότητας. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν, ότι εμφανίζουν συνδυαστικά και τα δυο συμπτώματα, απλώς σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Όσοι εμφάνισαν IBS-D ανέφεραν πολλαπλά συμπτώματα, όπως αέρια, κοιλιακός πόνος ή δυσφορία, ξαφνική ανάγκη για κένωση, πολλαπλές και ατελείς κενώσεις, υδαρή κόπρανα και ναυτία. Κατά μέσο όρο, η συχνότητα των συμπτωμάτων που αναφέρουν οι πάσχοντες από IBS-D, μεταφράζεται σε περισσότερα από 200 επεισόδια με αέρια και συχνές κενώσεις ετησίως.

 

IBS με δυσκοιλιότητα (IBS-C)

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Η δυσκοιλιότητα μεταφράζεται διαφορετικά από τους ανθρώπους – ακόμη και γιατρούς. Οι γιατροί συνήθως ορίζουν τη δυσκοιλιότητα ως σκληρά κόπρανα που μοιάζουν με σφαιρίδια. Συνήθως, χαρακτηρίζεται ως λίγες κενώσεις ανά εβδομάδα, δυσκολία και πόνος κατά την κένωση και ατελής κένωση. Φούσκωμα ή διάταση στην κοιλιά είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο κατά την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η εμφάνιση συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορεί να υπάρξουν περίοδοι έξαρσης ή ύφεσης των συμπτωμάτων.

Οι πάσχοντες από IBS με δυσκοιλιότητα ανέφεραν επεισόδια αερίων, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος που το καθένα εμφανιζόταν κατά μέσο όρο πάνω από 200 φορές το χρόνο. Επεισόδια πόνου κατά την κένωση ή αίσθημα ατελούς κένωσης φαίνεται να απασχολούν μικρότερο αριθμό ασθενών.

 

Εναλλασσόμενο IBS (IBS-M) 

Όσοι έχουν διαγνωστεί με IBS-M παρουσιάζουν συμπτώματα τόσο δυσκοιλιότητας (IBS-C) όσο και διάρροιας (IBS-D). Αυτά τα συμπτώματα εναλλάσσονται και συνοδεύονται κυρίως από μεγάλης έντασης πόνο και δυσφορία. Η θεραπευτική προσέγγιση σε αυτούς τους ασθενείς χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτική, σχεδιασμένη κάθε φορά ανάλογα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

 

Απροσδιόριστο IBS (IBS-U)

Στη συγκεκριμένη κατηγορία οι ασθενείς δεν έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένα συμπτώματα. Αν και εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα IBS, η ένταση και η συχνότητά τους δεν είναι τέτοια, ώστε να δοθεί σαφή εικόνα στον θεράποντα ιατρό. Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς έχουν να κάνουν τόσο με εμφάνιση δυσκοιλιότητας όσο και διάρροιας, καθώς και των υπόλοιπων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος ή τα αέρια. Σε αυτή την κατηγορία IBS είναι δύσκολη η θεραπευτική προσέγγιση μιας και μπορεί να προταθεί στον ασθενή κάτι που τελικά λειτουργήσει εις βάρος της κατάστασης υγείας του. Για αυτό είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση από ειδικό υγείας και η εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας ανάλογα με την εκδήλωση συμπτωμάτων. Ακόμα πρέπει να δίνεται προσοχή σε οποιοδήποτε ερέθισμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα συμπτώματα.

 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά εδώ και χρόνια εφαρμόζονται ως θεραπευτική προσέγγιση, εξαιτίας της δράσης τους ως προς την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος. Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει τα οφέλη της συμπληρωματικής λήψης προβιοτικών και συμβιωτικών στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Στην OLONEA® παρέχουμε ολοκληρωμένη σειρά προβιοτικών με συνδυασμό τόσο διαφορετικών στελεχών βακτηρίων, όσο και βακτηρίων με μικροθρεπτικά συστατικά.

Το bacteflora® PLUS αποτελεί ένα συνδυαστικό προϊόν που στοχεύει στην αντιμετώπιση περιστατικών διάρροιας και είναι κατάλληλο για ασθενείς με IBS-D, αλλά και εναλλασσόμενο IBS. Περιέχει ενισχυμένη σύνθεση 10 προβιοτικών στελεχών με 30 δισεκατομμύρια πληθυσμού ανά κάψουλα και 110mg ινουλίνης για ισχυρή πρεβιοτική δράση. Η φυτική ίνα από ινουλίνη είναι σε ποσότητα που δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα διάρροιας και δεν προκαλεί φούσκωμα και αέρια, ενώ παράλληλα το bacteflora® PLUS είναι κατάλληλο και κατά την εφαρμογή LOW FODMAP διατροφής.

Καθώς το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, κατά την έξαρση των συμπτωμάτων οι ανάγκες να είναι αυξημένες. Σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων και εξάρσεων συστήνονται υψηλοί πληθυσμοί προβιοτικών για πιο άμεσα αποτελέσματα και κάλυψη των αναγκών. Το bacteflora® GOLD και bacteflora® MICROBIOME είναι δύο προϊόντα τα οποία καλύπτουν αυξημένες ανάγκες, λόγω της μοναδικής τους, υψηλής περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά, αλλά και πρεβιοτικά.

 

Προβιοτικά και Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η απουσία τους από τη διατροφή σχετίζεται με εμφάνιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Από την άλλη ασθενείς με IBS καλούνται να τις απομακρύνουν από την καθημερινή τους διατροφή, μιας και έχουν συσχετιστεί με επιδείνωση συμπτωμάτων, πρόκληση εξάρσεων διάρροιας, αερίων και έντονο κοιλιακού πόνου. Οι φυτικές ίνες bactefiber®  είναι πιστοποιημένες για την καταλληλότητά τους σε περιπτώσεις LOW FODMAP διατροφής. Το bactefiber® REGULAR συνδυάζει μοναδικά κλινικά μελετημένα προβιοτικά με τις υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες Sunfiber για τη βελτίωση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων IBS-C, συμπληρώνοντας τη διατροφή με απαραίτητες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των εντερικών κινήσεων και στις φυσιολογικές κενώσεις.

Στην OLONEA® με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά, δημιουργούμε προϊόντα που εγγυώνται ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Νοιαζόμαστε φυσικά για εσάς.

Αγάπησε το μικροβίωμα σου.

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Saha L. Irritable bowel syndrome: pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine. World J Gastroenterol. 2014 Jun 14;20(22):6759-73. doi: 10.3748/wjg.v20.i22.6759. PMID: 24944467; PMCID: PMC4051916.
  2. Horwitz BJ, Fisher RS. The irritable bowel syndrome. N Engl J Med. 2001 Jun 14;344(24):1846-50. doi: 10.1056/NEJM200106143442407. PMID: 11407347.
  3. Whitehead WE, Burnett CK, Cook EW 3rd, Taub E. Impact of irritable bowel syndrome on quality of life. Dig Dis Sci. 1996 Nov;41(11):2248-53. doi: 10.1007/BF02071408. PMID: 8943980.
  4. McLaughlin J, Houghton LA. The rationale, efficacy and safety evidence for tegaserod in the treatment of irritable bowel syndrome. Expert Opin Drug Saf. 2006 Mar;5(2):313-27. doi: 10.1517/14740338.5.2.313. PMID: 16503751.
Blog | Υγεία | Κατηγορίες Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου